Minerały w jedzeniu

Składniki mineralne dostarczane w pożywieniu lub w suplementach diety pełnią bardzo ważną rolę i współpracują z witaminami. Często są zawarte w tych samych produktach spożywczych. Dlatego właśnie powinniśmy pamiętać o zbilansowanej diecie i spożywaniu produktów bogatych odżywczo. Niekiedy sama dbałość o codzienny jadłospis może okazać się niewystarczająca. Wówczas rozwiązaniem będą odpowiednio dobrane suplementy diety.

Składniki mineralne zawarte w pożywieniu

  • Wapń

Minerał ten niezbędny jest przede wszystkim ze względu na nasze zęby i kości, gdyż jest potrzebny do ich prawidłowego funkcjonowania. Jednak wapń przyczynia się również do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz metabolizmu energetycznego. Ponadto ma korzystny wpływ na działanie mięśni oraz przekaźnictwo nerwowe, a także bierze udział w procesie podziału oraz specjalizacji komórek.

Źródła wapnia w pożywieniu: mleko, łosoś, sardynki, ser żółty, ser wiejski, jogurt, śmietana, lody, napoje sojowe, szpinak, tofu.

Nawet dbając o zdrową dietę, nie jesteśmy jednak w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Z przeprowadzonych w Polsce badań wynika, że w ten sposób przyjmujemy jedynie 50 proc. zalecanych dawek tego pierwiastka. W przypadku wapnia kluczowa jest suplementacja, z której powinna skorzystać każda osoba, bez względu na stosowaną aktualnie dietę. W jednej tabletce otrzymamy ponad 60 proc. dziennego zapotrzebowania wapnia.

  • Chrom

Współpracuje z insuliną w produkcji glukozy potrzebnej organizmowi do wytwarzania energii. Składnik bardzo ważny dla osób na diecie.

Źródła chromu w pożywieniu: ziemniaki, brokuły, zielony groszek, jabłka, banany, pomidory, czerwone wino, bazylia, steki, indyk.

  • Miedź

Jest niezbędnym minerałem do prawidłowej produkcji pigmentu skóry, włosów i oczu. Dba o zęby i kości, usprawnia pracę systemu nerwowego, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek i żelaza. Źródła miedzi w pożywieniu: owoce morza, migdały, pistacje, wątróbka, sezam.

  • Żelazo

Każda komórka w organizmie potrzebuje tego składnika, ponieważ uczestniczy on w transportowaniu tlenu w ciele i pomaga w procesie uwalniania energii z glukozy.

Źródła żelaza w pożywieniu: szpinak, ryby, kurczak, wątróbka, nerki, soja, fasolka, groszek, żółtko jaja, tuńczyk, sardynki, nasiona dyni.

  • Magnez

Wzmacnia kości i zęby. Pomaga we wchłanianiu wapnia i potasu, w przetwarzaniu tłuszczów i białek. Doskonale działa na układ nerwowy.

Źródła magnezu w pożywieniu: szpinak, gorzka czekolada, soja, nasiona dyni i słonecznika, migdały, orzeszki, łosoś, halibut, czerwone mięso, produkty pełnoziarniste, tofu.

  • Fosfor

Znajduje się w enzymach, DNA, tłuszczach, białku. Jest ważnym składnikiem kości i zębów. Źródła fosforu w pożywieniu: indyk, kurczak, homar, ser żółty, ser wiejski, migdały, różne rodzaje orzechów, groszek, brokuły i inne zielone warzywa, jogurt.

  • Cynk

Uczestniczy w produkcji insuliny, aktywuje białe krwinki, usuwa toksyny. Niezbędny składnik mineralny dla pięknych włosów, skóry i paznokci.

Źródła cynku w pożywieniu: dziczyzna, wątróbka, krab, homar, kurczak, jajka, produkty mleczne, soja, sezam, nasiona dyni.

Zarówno witaminy, jak i minerały zawarte w pożywieniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zadbajmy więc o zbilansowaną dietę. Pamiętajmy również, że w przypadku niektórych pierwiastków, takich jak wapń, niezbędna jest odpowiednia suplementacja, wspomagająca dietę. Pozwala ona na zapewnienie organizmowi zalecanego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Redakcja abcZdrowie.pl, 3 tygodnie temu

Temat Miesiąca - Mocne i zdrowe zęby

Komentarze