Tajskie danie przyczynia się do raka wątroby. Jest popularne (WIDEO)
Częstym celem wakacyjnych podróży jest Tajlandia, która kusi widokami, ciekawą historią i orientalną kuchnią. Naukowcy odkryli jednak, że jedno z popularnych tajskich dań jest bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Zobacz wideo.
Na turystycznej mapie jest wiele pięknych miejsc do zwiedzania, jednym z nich jest Tajlandia, która ma wiele pięknych zabytków. Okazuje się jednak, że decydując się na obiad w Tajlandii trzeba uważać na jedno z najpopularniejszych, które powoduje nowotwór wątroby.
W biednych rejonach Tajlandii najpopularniejszych daniem jest Koi pla, które przygotowuje się z mielonej, surowej ryby, soku z cytryny i przypraw. To właśnie zawartość ryb jest zagrożeniem, w ich wnętrzu znajdują się motylice wątrobowe, pasożyty, które wywołują fascjolozę.
Larwy motylicy trafiają do przewodu pokarmowego, stąd przemieszczają się do wątroby i dróg żółciowych, właśnie tam składają jaja. W konsekwencji praca organów zostaje zakłócona, w wątrobie rozwija się nowotwór.
Rak wątroby pokonał rodziców tajskiego lekarza, który stworzył kampanię informującą o skutkach jedzenia tego popularnego dania. W ciągu czterech lat badań zakażenie pasożytem stwierdzono u 80 procent mieszkańców regionu w Tajlandii. Większość nie była tego świadoma.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.