Wątroba - położenie, budowa, funkcje, dieta

Wątroba (z języka greckiego: hepar) jest największym gruczołem w organizmie człowieka oraz jednym z elementów układu pokarmowego. U mężczyzn waga wątroby osiąga od 1500 do 1700 gram, natomiast u kobiet od 1300 do 1500 gram. Wagę wątroby o dodatkowe 500-800 gramów zwiększa natomiast wypełnienie krwią.

Wątroba - położenie, budowa, funkcje, dietaWątroba - położenie, budowa, funkcje, dieta
Ewa Rycerz

Charakterystyka, położenie i budowa wątroby

Wątroba zajduje się po prawej stronie ciała – leży pod przeponą, w prawym podżebrzu. Częściowo przechodzi do górnego podbrzusza i lewego podżebrza. Wątroba zbudowana jest z czterech płatów: prawego (jest największy), lewego, czworobocznego praz ogoniastego. W większości pokrywa ją otrzewna, a sam miąższ – błona określana jako torebka wątrobowa.

Funkcje wątroby

Wątroba jest bardzo ważnym narządem w organizmie ludzkim. Pracuje nieprzerwanie, niczym fabryka. To właśnie w wątrobie odbywa się przemiana składników, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Po transformacji przeprowadzonej przez ten narząd uzyskiwane są niezbędne do życia związki.

Przykładowo białka strawione w jelicie do aminokwasów są wchłaniane do krwi, z nią trafiają do wątroby, która wytwarza z nich białka budujące organizm człowieka lub białka pełniące określ one funkcje, np regulujące krzepliwość krwi.

Choroby wątroby

Jednak największą  pracę wykonuje wątroba, gdy ma do czynienia z tłuszczami – ulegają one transformacji w lipoproteiny i cholesterol. Z niego w dalszej kolejności produkowana jest żółć. I tutaj koło się zamyka, ponieważ bez żółci nie byłoby możliwe prawidłowe trawienie tłuszczy w jelicie. Organizm nie potrafiłby także wchłaniać witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamin A, D, E i K.

Do innych funkcji wątroby należy gospodarka węglowodanami. Największy ludzki narząd przetwarza dostarczaną z pożywieniem glukozę (podstawowe paliwo dla funkcjonowania ciała) na glikogen. Wątroba uwalnia ponownie glukozę z glikogenu, gdy organizm potrzebuje zastrzyku energii.

Wątroba gromadzi także witaminy A, D, B12 i żelazo. Przechowuje również niezbędny organizmowi do życia tłuszcz.

Jednak z punktu widzenia całego organizmu ludzkiego najważniejszą funkcją wątroby jest neutralizacja różnego pochodzenia toksyn. Przechodzą przez nią zarówno te dostarczane przez układ pokarmowy, jak i te produkowane przez organizm. Wątroba potrafi poradzić sobie z zanieczyszczającymi ciało lekami, bakteriami, wydzielonymi w nadmiarze hormonami, alkoholem i amoniakiem.

Niewłaściwe odżywianie może mieć istotny negatywny wpływ na funkcję wątroby i nasze samopoczucie.

Objawy i przebieg niewydolności wątroby

O tym, że nasza wątroba potrzebuje pomocy organizm informuje dużo wcześniej. Jednym z objawów niedomagającego gruczoły są liczne piegi, znamiona barwnikowe i brodawki, a także wzdęcia, niestrawność, biegunka, gorycz w ustach.

Typowym objawem jest zmiana koloru stolca i rytmu wypróżnień.

Często zdarza się, że przewlekła niewydolność wątroby przebiega bezobjawowo. Dopiero gdy uszkodzeniu ulegnie znaczna część narządu, pojawiają się pierwsze symptomy choroby. Mogą to być:

  • brak apetytu,
  • nagły spadek masy ciała,
  • bóle brzucha odczuwalne po prawej stronie,
  • odbijanie po spożyciu posiłku,
  • nudności.

W nieleczonych przypadkach pojawia się następnie żółtaczka – związana z zaburzoną gospodarką żółcią, na nawet zaburzenia świadomości. Objawy te diagnozowane są zazwyczaj od 4 do 26 tygodni po uszkodzeniu wątroby.

Przewlekła niewydolność wątroby jest najczęściej wynikiem wirusowego zapalenia wątroby, np. HBV lub HCV, nadużywania alkoholu lub wpływu toksyn.

W przypadku ostrej niewydolności, przyczyną jest zazwyczaj zatrucie lekami lub innymi toksynami, najczęściej grzybami, wirusowego zapalenia wątroby i innych chorób dotyczących tego narządu: choroby Wilsona, wstrząsu, przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia.

Dieta jako profilaktyka w chorobach wątroby

W chorobach wątroby i w profilaktyce uszkodzenia wątroby pomocna jest dieta.

Taka dieta powinna zawierać takie produkty jak: warzywa (najlepiej gotowane na parze), nasiona (fasolę, groszek, soczewicę, ryż, siemię lniane i inne), pełnoziarniste pieczywo, ryby morskie, zdrowe tłuszcze (oleje tłoczone na zimno), miód, zioła i owoce. Unikajmy jednocześnie alkoholu, nabiału, czerwonego mięsa, pieczywa białego, cukru, prażonych orzeszków.

W razie uszkodzenia wątroby warto poddać się diagnostyce u lekarza a w razie zalecenia leczenia dokładnie się do niego zastosować.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu