Probiotyki na wyciągnięcie ręki. 10 powodów dla których warto jeść kiszonki
Kiszonki to prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych i naturalnych probiotyków. Ich cenny skład ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm - wspiera odporność, poprawia metabolizm, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. To jednak nie wszystkie zalety wynikające z regularnego jedzenia kiszonych produktów. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć je do codziennej diety.
W tym artykule:
Są bogate w probiotyki
Produkty kiszone to bogate źródło naturalnych probiotyków, zwanych żywnością czynnościową, której zadaniem jest korzystne działanie w układzie pokarmowym.
Kiszonki zawierają bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium z grupy bakterii kwasu mlekowego, czyli drobnoustroje o probiotycznym działaniu. Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego od słów: pro bios oznaczających dar życia. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) żywe organizmy spożyte w odpowiedniej ilości mają pozytywny wpływ na organizm.
Zawierają cenne witaminy
Kiszonki mają niezwykle cenne składniki odżywcze. Zawierają witaminy, jak m.in. witamina C, A, E oraz B2 i B3, które stanowią silne przeciwutleniacze.
- Witamina C poprawia odporność organizmu na wszelkie infekcje i wirusy, hamuje proces starzenia się organizmu, działa antynowotworowo i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia.
- Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego działania narządu wzroku, dba o skórę, włosy i paznokcie, wspiera również układ immunologiczny.
- Witamina E, zwana witaminą młodości, zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się.
- Witamina B2 wspiera układ nerwowy, przemianę materii, tworzenie krwinek i regenerację tkanek,
- Witamina B3 dba o pracę mózgu i nerwów, a także uczestniczy w produkcji ważnych hormonów.
Dostarczają składników mineralnych
Kiszonki powinniśmy doceniać za obecność wartościowych składników mineralnych. Ze względu na to, że proces fermentacji powoduje zwiększenie przyswajalności wapnia oraz żelaza, tego typu produkty są polecane w leczeniu osteoporozy oraz anemii.
Jednocześnie kiszonki dostarczają magnezu, wapnia, potasu i fosforu, które są ważne dla zdrowia całego organizmu. Magnez odpowiada za prawidłowe działanie mięśni i układu nerwowego, wspiera serce, przemianę materii oraz produkcję energii. Wapń jest podstawowym składnikiem zębów i kości. Potas dba o gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową w organizmie, a fosfor uczestniczy w wytwarzaniu energii oraz prawidłowym funkcjonowaniu komórek.
Poprawiają trawienie
Dieta bogata w kiszonki poprawia trawienie, przywracając prawidłową mikroflorę jelitową. Liczne badania dowodzą, że odpowiednia ilość probiotyków w organizmie pomaga w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. Hamuje namnażanie patogennych bakterii przez stwarzanie niekorzystnych warunków środowiska (kwaśne pH) i stymuluje perystaltykę jelit.
Probiotyki produkują substancje, mające zdolności unicestwiające i osłabiające patogeny, wywołujące rozmaite schorzenia i osłabiające odporność.
Wzmacniają układ immunologiczny
Jedzenie poddane fermentacji pozytywnie wpływa na naszą odporność. Probiotyki wzmacniają aktywność i skuteczność limfocytów oraz makrofagów uczestniczących w mechanizmach obronnych organizmu. Co więcej, obecność witaminy C wzmacnia odporność organizmu.
Wspomagają proces odchudzania
Kiszonki są idealnym produktem dla osób odchudzających się i dbających o linię. Przede wszystkim są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Dzięki jedzeniu produktów zasobnych w błonnik, zmniejszamy ryzyko sięgania po dodatkowe przekąski, jak słodycze i słone przekąski. Kiszonki polecane są podczas stosowania diet odchudzających z uwagi na fakt, że przyspieszają metabolizm.
Są pomocne w leczenia cukrzycy
Regularne spożywanie kiszonek hamuje też wchłanianie glukozy we krwi, dlatego te produkty są szczególnie polecane osobom chorującym na cukrzycę.
Obniżają poziom cholesterolu
Kiszonki mają również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, ponieważ probiotyki przetwarzają go w sterole.
Chronią przed nowotworami
Zawarte w kiszonkach probiotyki działają także przeciwnowotworowo - ograniczają procesy gnilne w jelitach, w trakcie których powstają nitrozoaminy, sprzyjające rozwojowi raka żołądka i jelita grubego.
Działają antyalergicznie
Nie można zapominać o cennym działaniu kiszonek na rozmaite alergie. Obecne w nich probiotyki zapobiegają pojawieniu się alergii i przyspieszają zmniejszanie występujących objawów. Ścianki jelit są przez nie bardzo dokładnie uszczelnione, dzięki czemu zamieniają się w barierę dla substancji powodujących uczulenia.
Źródło: "Ilustrowany leksykon kiszonek z owoców, warzyw i ziół" Magdalena Pieńkos, wyd. Grupa Arkadia Sp. z o.o.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.