9 produktów, które niszczą twoje serce
Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Są też jednak źródłem glutaminianu monosodowego, który popularnie nazywany jest glutaminianem sodu. Na etykietach produktów żywnościowych glutaminian oznaczany jest symbolem E621.
Substancja ta zwiększa apetyt oraz pobudza produkcję insuliny - hormonu odpowiedzialnego za magazynowanie się tłuszczu w organizmie. Właśnie dlatego powinniśmy unikać gotowych kostek bulionowych jak ognia. Regularne spożywanie produktów, które zawierają glutaminian monosodowy może skutkować objawami alergii np. pieczeniem i zaczerwienieniem oczu, pieczeniem warg.
Sprawdź też: Parawan dekoracyjny - niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze
Mrożone jedzenie
Mrożone dania są wyjątkowo szybką i łatwą opcją, zwłaszcza kiedy brakuje ci czasu na przygotowanie obiadu. Niestety, są również pełne soli. Dotyczy to również tych produktów, które z pozoru wydają ci się zdrowe. Do takich zaliczamy np. mrożone zupy warzywne czy potrawy wegetariańskie.
Warto zdawać sobie sprawę, że nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, co zwiększa ryzyko udarów mózgu. Częste spożywanie produktów solonych może także prowadzić do kamicy nerkowej, osteoporozy, demencji czy raka żołądka.
Zobacz też: Schudła dwa rozmiary bez katowania się dietami
Śmietanka do kawy
Śmietanki do kawy zawierają niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, a także zaburzają prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Zamiast śmietanki zacznij używać mleka o obniżonej zawartości tłuszczu. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietanki może być mleko owsiane lub mleko migdałowe. Świetnym dodatkiem do kawy latte czy cappuccino może być także napój sojowy, produkowany z ziaren soi.
Suszona wołowina
Suszona wołowina jest coraz bardziej popularna w Polsce. To także składnik diety Paleo. Jeśli jednak cierpisz na wysokie ciśnienie, a także zależy ci na zdrowym sercu, powinieneś zrezygnować z tej smacznej i bardzo słonej przekąski.
Eksperci ostrzegają, że niektóre rodzaje suszonej wołowiny zawierają więcej soli niż chipsy. Warto zatem czytać etykiety. Nadmierne spożycie tego z pozoru zdrowego produktu żywnościowego nie jest zalecane również ze względu na fakt, że w suszonej wołowinie może znajdować się spora ilość konserwantów, wzmacniaczy smaku i dodatkowych sztucznych substancji. Warto pamiętać, że częste sięganie po ten produkt może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Zobacz także: Student medycyny obnaża prawdę o praktykach lekarskich
Pakowane kanapki
Gotowe kanapki to w wielu przypadkach chemiczna bomba. W dodatku z dużą zawartością soli. Znajdziesz ją w wędlinie, serze, a także sosach dodawanych do popularnej przekąski.
Według czasopisma "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", gotowe kanapki są jednym z największych źródeł soli w diecie.
Lody
Aby cieszyć się zdrowiem, dzienne spożycie cholesterolu u dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 300 mg na dobę. Niestety, gotowe lody są pyszne, ale także bogate w cholesterol. Już filiżanka przysmaku może dostarczyć nawet 130 mg cholesterolu. Rada jest jedna - zacznij przygotowywać w domu owocowe sorbety.
Wysoki cholesterol jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Może on doprowadzić do choroby wieńcowej, miażdżycy tętnic mózgowych, schorzenia nerek, zawału serca czy udar mózgu. Oprócz lodów, warto unikać także produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce.
Sos pomidorowy
Gotowe sosy pomidorowe to doskonałe źródło soli, a czasami także cukru i ulepszaczy smaku. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie własnego sosu lub soku pomidorowego, szukaj tych bez tego typu dodatków. Znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością.
Staraj się unikać produktów o wysokim stopniu przetworzenia, a także tych, które mają w swoim składzie dużą ilość soli czy środków konserwujących, które mają za zadanie przedłużyć datę ważności takich gotowych sosów obiadowych.
Chrupiące skrzydełka
Grillowana pierś z kurczaka to doskonałe źródło cennego białka, ale smażona razem ze skórą dostarcza mnóstwo cholesterolu do organizmu. W 100g piersi bez panierki znajdziesz aż 92 mg cholesterolu, a to stanowczo za dużo dla zdrowego serca.
Smażenie potraw często prowadzi do spożycia nadmiaru tłuszczu, co może skutkować przybieraniem na wadze oraz zwiększać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i cukrzycy typu 2. Ciężkostrawne, tłuste potrawy mogą wpływać także negatywnie na układ pokarmowy. Spożycie takiej żywności może powodować:
- niestrawność,
- nadkwasotę żołądka,
- wzdęcia,
- dolegliwości bólowe brzucha,
- uczucie ciężkości.
Zobacz też: Zastosują fale dźwiękowe w leczeniu raka. Pomoże tysiącom Polaków?
Napoje kawowe
Napoje kawowe są pyszne. Zwłaszcza te z dodatkiem słodkiego syropu orzechowego, czekoladowego, waniliowego lub piernikowego, cukru, bitej śmietany, czekoladowej posypki czy lodów, prawda? Niestety, słodka kawa nie jest najlepszym sprzymierzeńcem naszego zdrowia.
Apetyt na takie smakołyki rośnie latem, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego i pobudzającego. Niestety, słodkie napoje kawowe podnoszą poziom glukozy we krwi oraz przyczyniają się do wzrostu ciśnienia tętniczego. To połączenie idealne dla rozwoju chorób serca i cukrzycy.
Zobacz też: Fala upałów. Co się dzieje z naszym ciałem?