6 znaków świadczących o tym, że twoje hormony zaczynają się starzeć

Zasadniczo istnieją trzy duże hormonalne etapy w życiu kobiety: pierwsza miesiączka, ciąża i menopauza. Jednak jest jeszcze jedna pośrednia faza pomiędzy rodzeniem dzieci, a zakończeniem okresu płodności: perimenopauza.

1. Kiedy spodziewać się perimenopauzy?

Rozpoczyna się ona wcześniej, niż może nam się wydawać. Dzieje się to już około 35. roku życia. Następnie w okresie trwającym szacunkowo 10 lat, przebiega powolny proces, w którym przysadka mózgowa wytwarza coraz więcej hormonu FSH. Z czasem powoduje to całkowite zatrzymanie owulacji.

2. Jak rozpoznać perimenopauzę?

Pierwszą oznaką będą nieregularne miesiączki. Wiele kobiet myśli, że okres występuje do menopauzy.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

Jednak jest to długotrwały proces, który zaczyna się już po ukończeniu 35. roku życia. To, czy odczujemy wpływ perimenopauzy w codziennym funkcjonowaniu, w dużej mierze zależy od diety i stylu życia.

3. Oznaki starzenia się hormonów

Oto kilka objawów wskazującyh, że perimenopauza sie rozpoczęła:

  • zmęczenie, zawsze zbyt mała ilość snu;
  • uczucie zmartwienia, przytłoczenia, przygnębienie;
  • brak zainteresowania seksem;
  • trądzik jak u nastolatki;
  • waga wymykająca się spod kontroli;
  • coraz większe odstępy między miesiączkami.

4. Jak radzić sobie z objawami?

To proste: zmień dietę. Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów starzenia się hormonów i spowolnić perimenopauzę, warto włączyć do jadłospisu więcej białka i zdrowych tłuszczów.

Te dwa fundamenty pożywienia pomagają w wytwarzaniu hormonów wpływających na nasze dobre samopoczucie. Wystarczy jedna porcja białka zwierzęcego oraz dwie roślinnego dziennie.

Najlepszy wybór? Chudy drób, tłuste ryby, soczewica, nasiona słonecznika. Eksperci polecają również olej kokosowy jako źródło dobrych tłuszczów.

W równoważeniu poziomu estrogenu i progesteronu pomaga również stosowanie diety zgodnej z cyklem miesiączkowym. Oznacza to, że w każdej fazie miesiączki włącza się do żywności inne produkty:

  • faza folikularna (przed owulacją, po okresie): brokuły, marchew, zielony groszek, cukinia;
  • owulacja: szparagi, brukselka, szalotka, endywia, szpinak;
  • faza lutealna (przed okresem, po owulacji): kalafior, cebula, pasternak, rzodkiew, słodkie ziemniaki;
  • miesiączka: burak, jarmuż, grzyby.

Należy wspomagać się suplementami diety. Eksperci polecają zażywanie witaminy B6, D3 oraz przyjmowanie olejku z pierwiosnka. Suplementy te wspomagają organizm w przejściu na etap perimenopauzy. Przykładowo: witaminy D3 i B6 pomagają wytwarzać progesteron, który równoważy nadmiar estrogenu powodującego nieprzyjemne objawy.

Olejek z pierwiosnka to źródło kwasu GLA, kluczowego kwasu tłuszczowego, mającego wpływ na wchłanianie cynku w organizmie. Cynk odgrywa ważną rolę w produkcji testosteronu, który łagodzi objawy perimenopauzy. Dlatego też warto spożywać produkty takie jak fasola czy nasiona, będące doskonałym źródłem cynku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy