8 najlepszych przekąsek dla cukrzyków
Osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, muszą przestrzegać ważnych zaleceń dotyczących żywienia. Wskazane jest spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków, tak, aby utrzymać stale jednakowy poziom cukru we krwi.
Zarówno wysokie, jak i niskie stężenie glukozy we krwi może doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości np. nerwowości, zawrotów głowy, zmęczenia, problemów z pamięcią, nadmiernej senności, a w drastycznych przypadkach – utraty przytomności.
Jak można zapobiec wyżej wymienionym objawom? Jednym z najlepszych sposobów, by uniknąć takich sytuacji jest jedzenie pożywnych przekąsek. Warto mieć je zawsze pod ręką. Jakie przekąski dla cukrzyka są najlepsze?
Pistacje
Wybierając przekąskę, zwróć uwagę, czy nie podniesie poziomu glukozy we krwi. Dla osób z cukrzycą typu 2, dobrym wyborem będą pistacje. Orzechy pistacjowe stanowią cenne źródło kwasu foliowego, wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i potasu.
Po spożyciu pistacji szybko można zaobserwować wzrost energii. W około 50 orzechach pistacjowych znajduje się mniej więcej 160 kcal. Kupisz je w niemal każdym dyskoncie czy sklepie spożywczym. Orzechy pistacjowe redukują poziom cholesterolu we krwi, a także przeciwdziałają powikłaniom, które mogą wystąpić przy cukrzycy. W tym produkcie znajdziesz także prozdrowotny gamma-tokoferol, które stanowi formę witaminy E. Spożywanie pistacji może działać przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.
Awokado
Awokado przez wiele osób nazywane jest najzdrowszym owocem na świecie. Nic dziwnego, skoro w tym produkcie znajduje się ogromna ilość witamin, składników mineralnych czy zdrowych tłuszczów. Spożywając awokado dostarczamy naszemu organizmowi witaminę A, witaminę E, kwas askorbinowy, miedź, żelazo, witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina), wapń, fosfor, mangan oraz potas.
Spożywanie awokado może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, ale to nie wszystko. Sięganie po ten produkt to również sposób na spowolnienie procesów starzenia (zawarte w produkcie substancje wspomagają wytwarzanie białek budulcowych - kolagenu i elastyny).
Gdy tylko odczujesz głód, obierz awokado, pokrój je w plastry, polej sokiem z limonki, a następnie posyp kilkoma ziarenkami soli morskiej. Taka przekąska wspomaga pracę mózgu i uzupełnia brak składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że jest dość kaloryczna – już połowa awokado to ok. 120 kcal.
Hummus i papryka
Jeśli chcesz połączyć białko i wysokiej jakości zdrowe tłuszcze, koniecznie sięgnij po hummus i kilka plastrów czerwonego warzywa - papryki. Przy wyborze takiego posiłku warto pamiętać, by decydować się na produkty, które zawierają węglowodany proste w połączeniu z tłuszczami i białkiem. Dlaczego?
Organizm trawi je o wiele dłużej, co sprawia, że poziom cukru we krwi nie rośnie szybko i gwałtownie, a raczej powoli i stabilnie. Gwałtownym skokom cukru zapobiega także w tym przypadku papryka. Ćwierć kubka hummusu i pół papryki to 120 kcal.
W papryce znajduje się duża ilość witaminy C, karotenoidów, kwasu foliowego. Dodatkowo warzywo stanowi doskonałe źródło błonnika, związków flawonowych, manganu, żelaza i potasu. Hummus obfituje z kolei w takie minerały jak cynk, fosfor, żelazo, miedź, sód, potas, mangan. Sięgając po hummus, przyswajamy witaminę A i witaminy z grupy B.
Pieczywo pełnoziarniste z masłem orzechowym
Kromka pieczywa pełnoziarnistego posmarowana masłem orzechowym ma około 280 kcal i pomoże poradzić sobie z małym głodem i zmęczeniem w ciągu dnia. Masło orzechowe jest doskonałym źródłem tłuszczów nienasyconych. Przed jego zakupem warto jednak przeczytać etykietę. Wybierajmy takie, które nie zawiera cukru ani soli. Pamiętajmy też, że taka przekąska jest kaloryczna. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę kalorii, zamieńmy pieczywo na plasterki jabłka albo marchewki.
Pomidory z mozzarellą
Doskonała przekąska dla osób, które zmagają się z cukrzycą to świeża mozzarella z plastrami pomidorów. W pomidorach znajduje się mała ilość cukrów, a ponieważ warzywo cechuje się niskim indeksem glikemicznym, nie powoduje nadmiernych spadków i wzrostów glikemii. W pomidorach występują takie składniki odżywcze jak: biotyna, likopen, witamina C, potas, żelazo, wapń, chrom czy miedź.
Mozzarella to z kolei bogactwo białka, wapnia, witamin z grupy B oraz tłuszczów. Taką mieszankę do smaku możesz doprawić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Przekąska ma około 180 kcal. Przekąska stanowi doskonałą alternatywę dla produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, np. smażonego bekonu, tłustych kiełbasek czy dań typu fast food.
Krewetki
Krewetki zawierają dużo białka, dlatego polecane są w diecie cukrzycowej. To łatwa i szybka do przyrządzenia przekąska, która pomoże utrzymać w ryzach poziom glukozy we krwi. Co więcej – taki posiłek to niewiele kalorii. Jedna krewetka, w zależności od rozmiaru, ma tylko od 4 do 6 kcal. Dobry pomysłem będzie jedzenie krewetek w towarzystwie sosu paprykowego lub posiekanych pomidorów.
Warto nadmienić, że po krewetki powinny sięgać wyłącznie osoby, które nie mają alergii na owoce morza. U osób uczulonych po spożyciu krewetek mogą wystąpić takie objawy jak wzdęcia, bóle brzucha, utrudnione oddychanie, wysypka skórna, atopowe zapalenie skóry, rozwolnienie.
Migdały
Migdały, w porównaniu z innymi przekąskami wysokowęglowodanowymi, wyróżniają się korzystnym wpływem na poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie migdałów przez osoby z cukrzycą typu 2 może przyczynić się do stabilizacji poziomu glukozy, a także zmniejszenia stężenia hemoglobiny glikowanej.
Badaczom udało się wykazać, że włączenie migdałów do diety cukrzycowej pomogło diabetykom w kontrolowaniu poziomu glikemii. Spożywanie migdałów jest pomocne także w redukcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nadmiar złego cholesterolu może powodować zmiany miażdżycowe tętnic wieńcowych, mózgowych, a w konsekwencji doprowadzić do udaru mózgu czy zawału serca.
Gofry z pełnego ziarna z owocami
W trasę możesz zabrać także gofry, ale tylko pod warunkiem, że są przygotowane z pełnoziarnistej mąki. Koniecznie posyp je cynamonem. Ta przyprawa ma zbawienny wpływ na zdrowie diabetyków – pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Cynamon od setek lat znany jest ze swojego prozdrowotnego działania. W jego składzie znajdują się związki przeciwutleniające, które mogą pomagać w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (ich nadmiar odpowiada za tzw. stres oksydacyjny). Przyprawa charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, wzmacniającym i antyseptycznym. Pomaga ureglować ciśnienie tętnicze krwi.