Uczulenie na mleko - charakterystyka, objawy, dieta
Alergia na nabiał oznacza uczulenie na mleko i jego przetwory. Niektóre uczulenia u niemowląt wiążą się z alergią na mleko matki lub mleko modyfikowane. Czasem alergia na mleko pojawia się u dorosłych. Co trzeba wiedzieć o nadwrażliwości na mleko?
1. Uczulenie na mleko - charakterystyka
Uczulenie na mleko to pojęcie ogóle. Konkretnie, osoby cierpią na alergię na białko mleka krowiego. Zazwyczaj ofiarami alergii na mleko są dzieci, jednak dolegliwość przytrafia się również młodzieży i osobom dorosłym. Co ciekawe, uczulenie na mleko występuje nie tylko przez wypicie mleka czy zjedzenie jego produktów, ale także przez wdychanie mleka w proszku lub pyłu mlecznego (np. w fabrykach wytwarzających produkty z mleka).
2. Uczulenie na mleko - objawy
Objawy uczulenia na mleko zazwyczaj dotyczą układu pokarmowego. Mogą wystąpić takie dolegliwości:
Niekiedy można zaobserwować objawy ze strony układu oddechowego:
- kaszel,
- przyśpieszony oddech,
- obrzęk i przekrwienie śluzówek nosa.
Czasem uczulenie na mleko daje skórne objawy, pojawia się wyprysk alergiczny i pokrzywka.
3. Uczulenie na mleko - dieta
Uczulenie na mleko krowie i uczulenie na mleko modyfikowane wymagają odpowiedniej diety. Niektórzy stosują zamienniki mleka krowiego, czyli mleko owcze i kozie. Jednak takie postępowanie może okazać się ryzykowne, dochodzi bowiem do reakcji krzyżowej i wtórnej alergii.
Lepszym rozwiązaniem jest sterylizacja mleka. Proces polega na poddaniu mleka temperaturze 110 do 115°C przez około pół godziny. Takie mleko mogą spożywać osoby uczulone na nabiał. Alergeny zawarte w mleku są odporne na działanie wysokiej temperatury, jednak powyżej 110°C giną.
Jeśli uczulenie na nabiał występuje w okresie dzieciństwa, istnieje bardzo duża szansa na to, że uczulenie na mleko krowie zniknie w czasie dorastania.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.