Alergia na warzywa

Alergia może zostać wywołana przez różne warzywa. U niektórych osób objawy przechodzą łagodnie, inni cierpią z powodu zmian skórnych i różnych obrzęków. Alergii na warzywa nie można lekceważyć i trzeba leczyć, jak inne typy uczuleń.

Alergia na seler

Jest popularnym typem nadwrażliwości u dorosłych. Chorzy reagują na wszystkie rodzaje tego warzywa. Po jego spożyciu może pojawić się pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i zmiany skórne najczęściej w okolicy ust. Jeśli osoba nie jest świadoma, że cierpi na alergię na seler, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Czasem dochodzi do reakcji krzyżowych z roślinami z tej samej rodziny: marchwią, pietruszką, koprem włoskim.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Alergia na marchew

Nie jest tak niebezpieczne, jak alergia na seler. Warzywo po ugotowaniu może być spożywane przez osoby uczulone. W wysokiej temperaturze giną alergeny. Udowodniono reakcje krzyżowe z selerem, jabłkiem i ziemniakami.

Alergia na pomidory

Alergen pomidorów przypomina alergen selera i marchwi. Uczulenie na pomidory powoduje typowe reakcje alergiczne: zmiany skórne przy ustach i pokrzywkę. W pomidorach znajduje się histamina, która może powodować objawy pseudoalergiczne. Bardzo często osoby nadwrażliwe na świeże pomidory nie mają dolegliwości po spożyciu przetworów je zawierających np. sos pomidorowy i ketchup. Jednakże zawsze należy zachować ostrożność i obserwować organizm.

Alergia na ziemniaki

W Polsce bardzo dużo osób cierpi na ten rodzaj alergii. Jest to związane z ogromną popularnością tego warzywa w naszym kraju. Objawy alergiczne występują zazwyczaj po kontakcie z surowym ziemniakiem. Pojawia się pokrzywka, u niektórych osób alergiczny nieżyt nosa lub astma. Alergeny giną w wysokiej temperaturze i ugotowane ziemniaki raczej nie nasilają objawów alergii.

Alergia na czosnek, cebulę, por i szczypior

Może powodować objawy ze strony układu oddechowego i kontaktowe zapalenie skóry. Chory powinien wycofać z diety wszystkie te warzywa, ponieważ mogą zachodzić reakcje krzyżowe.

Alergie na warzywa mogą okazać się niebezpieczne, dlatego trzeba obserwować wszelkie zmiany na skórze i reakcje układu pokarmowego i oddechowego po kontakcie z alergenami warzyw.

Małgorzata Kazbieruk, ponad rok temu

Bibliografia

  • Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
  • Gabryel-Batura H., Młynarczyk W., Zarys pulmonologii z elementami alergologii, AM Poznań, Poznań 2004, ISBN 83-88732-82-X
  • Silva-Rodrigues A., Wahl R., Alergologia w praktyce, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-017-9
  • Chazan R., Pneumonologia i alergologia praktyczna - badania diagnostyczne i terapia, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2011, ISBN 978-83-7522-061-2

Alergia pokarmowa

Komentarze (3)
~pyleczek023
~pyleczek023 ponad rok temu

dokładnie, każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. u mnie alergie przyszły z czasem ale staram się wzmocnić swoją odporność mało przetworzonych rzeczy itp. z leków używam clatry (bilastyna) - w końcu kuracja którą zalecił mi specjalista

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja ponad rok temu

@~czytelnik: Każda osoba jest inna i inaczej reaguje na alergen. Zawsze wprowadzając nowy produkt lub spożywając pokarm, który zawiera związek lub produkt uczulający należy zachować szczególną ostrożność.
Pozdrawiamy

Odpowiedz
~czytelnik
~czytelnik ponad rok temu

Witam, jestem uczulony zarówno na pomidory jak przetworzone sosy pomidorowe, koncentraty, proszkowane pomidory. Każdy organizm jest inny i proszę nie pisać że osoby nadwrażliwe na pomidory nie są uczulone na sosy pomidorowe i ketchup bo to wierutna bzudra.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Artykuły Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Warzywa na zimę

Warzywa na zimę

Warzywa w zimie Warzywa można jeść przez cały rok, ale trzeba wiedzieć, które najlepiej wybierać w czasie zimy.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą

Owoce i warzywa, których nie należy jeść zimą O tym, dlaczego warto włączyć warzywa i owoce do codziennej diety, wie większość z nas. Są one w końcu (...) . Jednak czy zawsze wszystkie owoce i warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą (...) pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów...

Diety dla alergików

Alergia na mleko u dziecka

Alergia na mleko u dziecka

Jedną z najczęściej spotykanych i najpowszechniejszych alergii jest alergia na mleko krowie. Pojawia się ona najczęściej u małych dzieci karmionych

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

Dlaczego warto jeść melony? Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu cukrzycy oraz poprawa zdrowia układu oddechowego i odpornościowego. Co więcej,...

Leki i suplementy

Latopic na AZS

Latopic na AZS

Preparat Latopic łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry oraz alergii pokarmowej.

Wpływ wegetarianizmu na zdrowie

Zdrowa dieta wegetariańska

Zdrowa dieta wegetariańska

Warzywa w diecie wegetariańskiej Dieta wegetariańska ma wiele zalet. Osoby, które wyrzuciły ze swojego jadłospisu mięso, rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość.

Makarony

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.