Alergia na warzywa
Alergia może zostać wywołana przez różne warzywa. U niektórych osób objawy przechodzą łagodnie, inni cierpią z powodu zmian skórnych i różnych obrzęków. Alergii na warzywa nie można lekceważyć i trzeba leczyć, jak inne typy uczuleń.
W tym artykule:
Alergia na seler
Jest popularnym typem nadwrażliwości u dorosłych. Chorzy reagują na wszystkie rodzaje tego warzywa. Po jego spożyciu może pojawić się pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i zmiany skórne najczęściej w okolicy ust. Jeśli osoba nie jest świadoma, że cierpi na alergię na seler, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Czasem dochodzi do reakcji krzyżowych z roślinami z tej samej rodziny: marchwią, pietruszką, koprem włoskim.
Alergia na marchew
Nie jest tak niebezpieczne, jak alergia na seler. Warzywo po ugotowaniu może być spożywane przez osoby uczulone. W wysokiej temperaturze giną alergeny. Udowodniono reakcje krzyżowe z selerem, jabłkiem i ziemniakami.
Alergia na pomidory
Alergen pomidorów przypomina alergen selera i marchwi. Uczulenie na pomidory powoduje typowe reakcje alergiczne: zmiany skórne przy ustach i pokrzywkę. W pomidorach znajduje się histamina, która może powodować objawy pseudoalergiczne. Bardzo często osoby nadwrażliwe na świeże pomidory nie mają dolegliwości po spożyciu przetworów je zawierających np. sos pomidorowy i ketchup. Jednakże zawsze należy zachować ostrożność i obserwować organizm.
Alergia na ziemniaki
W Polsce bardzo dużo osób cierpi na ten rodzaj alergii. Jest to związane z ogromną popularnością tego warzywa w naszym kraju. Objawy alergiczne występują zazwyczaj po kontakcie z surowym ziemniakiem. Pojawia się pokrzywka, u niektórych osób alergiczny nieżyt nosa lub astma. Alergeny giną w wysokiej temperaturze i ugotowane ziemniaki raczej nie nasilają objawów alergii.
Alergia na czosnek, cebulę, por i szczypior
Może powodować objawy ze strony układu oddechowego i kontaktowe zapalenie skóry. Chory powinien wycofać z diety wszystkie te warzywa, ponieważ mogą zachodzić reakcje krzyżowe.
Alergie na warzywa mogą okazać się niebezpieczne, dlatego trzeba obserwować wszelkie zmiany na skórze i reakcje układu pokarmowego i oddechowego po kontakcie z alergenami warzyw.
Źródła
- Antczak A. Wielka interna - pulmonologia, Medical Tribune Polska, Warszawa 2010, ISBN 978-83-60135-76-1
- Gabryel-Batura H., Młynarczyk W., Zarys pulmonologii z elementami alergologii, AM Poznań, Poznań 2004, ISBN 83-88732-82-X
- Silva-Rodrigues A., Wahl R., Alergologia w praktyce, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2007, ISBN 978-83-7522-017-9
- Chazan R., Pneumonologia i alergologia praktyczna - badania diagnostyczne i terapia, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2011, ISBN 978-83-7522-061-2
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.