Alergia na warzywa

spis treści
rozwiń

Alergia może zostać wywołana przez różne warzywa. U niektórych osób objawy przechodzą łagodnie, inni cierpią z powodu zmian skórnych i różnych obrzęków. Alergii na warzywa nie można lekceważyć i trzeba leczyć, jak inne typy uczuleń.

1. Alergia na seler

Jest popularnym typem nadwrażliwości u dorosłych. Chorzy reagują na wszystkie rodzaje tego warzywa. Po jego spożyciu może pojawić się pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy i zmiany skórne najczęściej w okolicy ust. Jeśli osoba nie jest świadoma, że cierpi na alergię na seler, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Czasem dochodzi do reakcji krzyżowych z roślinami z tej samej rodziny: marchwią, pietruszką, koprem włoskim.

2. Alergia na marchew

Nie jest tak niebezpieczne, jak alergia na seler. Warzywo po ugotowaniu może być spożywane przez osoby uczulone. W wysokiej temperaturze giną alergeny. Udowodniono reakcje krzyżowe z selerem, jabłkiem i ziemniakami.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

3. Alergia na pomidory

Alergen pomidorów przypomina alergen selera i marchwi. Uczulenie na pomidory powoduje typowe reakcje alergiczne: zmiany skórne przy ustach i pokrzywkę. W pomidorach znajduje się histamina, która może powodować objawy pseudoalergiczne. Bardzo często osoby nadwrażliwe na świeże pomidory nie mają dolegliwości po spożyciu przetworów je zawierających np. sos pomidorowy i ketchup. Jednakże zawsze należy zachować ostrożność i obserwować organizm.

4. Alergia na ziemniaki

W Polsce bardzo dużo osób cierpi na ten rodzaj alergii. Jest to związane z ogromną popularnością tego warzywa w naszym kraju. Objawy alergiczne występują zazwyczaj po kontakcie z surowym ziemniakiem. Pojawia się pokrzywka, u niektórych osób alergiczny nieżyt nosa lub astma. Alergeny giną w wysokiej temperaturze i ugotowane ziemniaki raczej nie nasilają objawów alergii.

5. Alergia na czosnek, cebulę, por i szczypior

Może powodować objawy ze strony układu oddechowego i kontaktowe zapalenie skóry. Chory powinien wycofać z diety wszystkie te warzywa, ponieważ mogą zachodzić reakcje krzyżowe.

Alergie na warzywa mogą okazać się niebezpieczne, dlatego trzeba obserwować wszelkie zmiany na skórze i reakcje układu pokarmowego i oddechowego po kontakcie z alergenami warzyw.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!