Arcydzięgiel – specyfika rośliny, właściwości, zastosowanie w kuchni
Arcydzięgiel lekarski to roślina z gatunku arcydzięgiel litwor (rodzina baldaszkowatych) . Ukrywa się również pod nazwami: dzięgiel lekarski, dzięgiel wielki, archangielski korzeń, anielski korzeń, anielskie ziele, a także Ziele Świętego Ducha. Rośnie dziko w Europie oraz Azji. W Polsce spotkać ją można między innymi w Sudetach oraz Karpatach. Arcydzięgiel preferuje wilgotne i żyzne gleby. Coraz częściej uprawiany jest do celów leczniczych.
1. Charakterysyka arcydzięgiela
Arcydzięgiel to dosyć okazała roślina. Jej wysokość dochodzi nawet do trzech metrów. Ma grubą i w środku pustą łodygę. Arcydzięgiel charakteryzuje się drobnymi żółtozielonymi i białymi kwiatami oraz pierzastymi, ciemnozielonymi liśćmi. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia. Cechuje ją intensywny, aromatyczny zapach, dzięki obecności w swoim składzie olejków eterycznych , kwasów organicznych oraz kumaryny .
2. Właściwości zdrowwotne rośliny
Arcydzięgiel to przede wszystkim korzeń, kwiaty oraz owoce . Korzenie dzięgla lekarskiego można nabyć w sklepach zielarskich. Ta część rośliny słynie przede wszystkim z korzystnego działania na układ pokarmowy. Jego właściwości polegają na pobudzaniu wydzielania soków trawiennych oraz żółci, a także pomagają w leczeniu nieprzyjemnych wzdęć . Anielski korzeń likwiduje nieprzyjemne skurcze jelit i żołądka oraz znacznie ułatwia wypróżnianie. Z właściwości rośliny mogą skorzystać także niejadki, gdyż arcydzięgiel pobudza apetyt .
Kolejną cechą szczególną korzenia jest oddziaływanie na układ nerwowy. Arcydzięgiel znakomicie niweluje stany wyczerpania nerwowego. Dodatkowo wykazuje się działaniem przeciwdepresyjnym. W stanach pobudzenia nerwowego arcydzięgiel uspokaja i ułatwia oddychanie, podnosi ogólną odporność organizmu , a także obniża ciśnienie krwi. Poprzez działanie moczopędne arcydzięgiel pomaga również usuwać z organizmu toksyny. Arcydzięgiel może mieć także wpływ na procesy związane z przemianą materii .
Zazwyczaj z rośliny przyrządza się nalewkę z dodatkiem spirytusu. Taki specyfik doskonale oczyszcza skórę. Antybakteryjne działanie umożliwia szybkie gojenie i regulację poziomu wydzielania sebum . Nalewka, której składnikiem jest arcydzięgiel posiada jednocześnie właściwości przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne.
To też warto wiedzieć
3. Możliwości zastosowania w kuchni
Inną zaletą tej rośliny jest możliwość zastosowania w kuchni. Można go dodawać do ryb, owoców morza, sałatek oraz zup. Fragmenty liści wykorzystuje się do dekoracji ciast oraz słodkich deserów.
Przepis na nalewkę z arcydzięgla:
150g korzenia z arcydzięgla zalać ok. 700g alkoholu (o stężeniu 40-60%) . Po dwóch tygodniach należy odcedzić wywar. Zażywać należy 1-2 łyżeczki dziennie. Nalewka z arcydzięgla sprawdza się przy przeziębieniach, kolkach.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.