Bakterie z jelit mogą wpływać na serce. Ucierpią też tętnice

Bakterie, które żyją w jelitach mogą mieć wpływ nie tylko na przewód pokarmowy. Tak naprawdę od zdrowia jelit zależy zdrowie całego organizmu. Kolejnym potwierdzeniem tej zależności jest związek mikrobiomu z sercem. Co nowego odkryli naukowcy?

Nowe badania mogą zaskoczyćNowe badania mogą zaskoczyć
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Bakterie jelitowe wpływają na serce

Wzrost liczby określonego rodzaju bakterii w jelitach zwiększa ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych lub złogów tłuszczowych w tętnicach - wynika z najnowszych badań szwedzkich naukowców.

Tymczasem gromadzenie się blaszek miażdżycowych może zwiększać ryzyko między innymi udaru i zawału.

W najnowszym badaniu opublikowanym na łamach "Circulation" naukowcy z dwóch szwedzkich uniwersytetów ocenili bakterie jelitowe i serce 9 tys. pacjentów, którzy nie mieli wcześniej problemów kardiologicznych.

"Odkryliśmy, że bakterie jamy ustnej, zwłaszcza gatunki z rodzaju Streptococcus, są związane ze zwiększonym występowaniem blaszek miażdżycowych w małych tętnicach serca, jeśli są obecne we florze jelitowej. Teraz musimy zrozumieć, czy te bakterie przyczyniają się do rozwoju miażdżycy" – zaznaczyła Tove Fall z Uniwersytetu w Uppsali, która koordynowała badania.

Paciorkowce a choroby serca

"Duża liczba próbek z wysokiej jakości danymi z obrazowania serca i flory jelitowej pozwoliła nam zidentyfikować nowe powiązania" - wskazał Sergi Sayols-Baixeras z Uniwersytetu w Uppsali.

Dodał, że najsilniesze dotyczyły bakterii Streptococcus anginosus i S. oralis subsp. oralis.

Po ocenie próbek kału i śliny naukowcy odkryli, że niektóre gatunki bakterii jelitowych związane z gromadzeniem się blaszki miażdżycowej w tętnicach serca były również związane z poziomem tych samych gatunków w jamie ustnej.

Dopatrzono się też związku tych bakterii z markerami stanu zapalnego we krwi.

"Nasze badanie pokazuje gorszy stan układu sercowo-naczyniowego u nosicieli paciorkowców w jelitach. Teraz musimy zbadać, czy te bakterie odgrywają ważną rolę w rozwoju miażdżycy" - wskazał Marju Orho-Melander, jeden z autorów badania.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu