Białko całkowite we krwi

Białko całkowite we krwi to zbiór wszystkich frakcji białek krwi, takich jak: albuminy, globuliny, fibrynogeny, lipoproteiny, glikoproteiny i wiele innych. Dotąd poznano ponad 300 białek występujących we krwi, a liczba ich stale rośnie. Oprócz białek występujących na stałe we krwi, istnieją też białka pojawiające się w osoczu okresowo, w razie stanów chorobowych, np. białka wydzielane przez komórki nowotworowe lub białka będące produktem rozpadu komórek. Prawidłowy poziom białka całkowitego we krwi osób zdrowych zależy głównie od równowagi między wytwarzaniem, a rozpadem dwóch głównych frakcji białkowych krwi- albumin i globulin.

Polecane wideo:

1. Rola białek osocza i norma poziomu białek we krwi

Białka krwi pełnią następujące role:

  • odpowiadają za dystrybucję płynów pomiędzy przestrzenią wewnątrznaczyniową i pozanaczyniową;
  • biorą udział w procesach krzepnięcia krwi (np. fibrynogen);
  • pełnią funkcje transportowe, są nośnikami hormonów, leków, metali we krwi, metabolitów (albuminy, haptoglobina);
  • pełnią funkcje enzymatyczne;
  • biorą udział w reakcjach odpornościowych, np. immunoglobuliny - przeciwciał wytwarzanych przez komórki układu odpornościowego, białka układu dopełniacza, białka ostrej fazy;
  • są składnikami układu buforującego, czyli odpowiedzialnego za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, a co za tym idzie, pH naszego organizmu na poziomie 7,35 (nawet niewielkie wahania pH mogą doprowadzić do śmierci);
  • hormonów i receptorów.

Czytaj także:

Stężenie białka całkowitego w osoczu w warunkach prawidłowych wynosi 66 - 87 g/l. Spadek poziomu białka poniżej normy określamy mianem hipoproteinemii, zaś wzrost ponad normę - hiperproteinemii. Oprócz stężenia białka całkowitego, ważne są też odpowiednie proporcje składających się na nie frakcji - zaburzenie proporcji poszczególnych białek może informować o zaburzeniu funkcji wątroby, nerek, chorobie nowotworowej i wielu innych.

2. Jakie stany mogą prowadzić do hiperproteinemii?

Zazwyczaj przyczyna hiperproteinemii leży w nadmiernej produkcji immunoglobulin (czyli przeciwciał układu odpornościowego). Dzieje się tak przede wszystkim w rozrostach nowotworowych układu chłonnego, do których zaliczamy:

  • szpiczaka mnogiego;
  • chorobę Waldenstroma;
  • chorobę ciężkich łańcuchów;
  • inne rzadsze choroby układu chłonnego.

Do nadmiernej produkcji immunoglobulin dochodzi też:

Oprócz powyższych przyczyn, hiperproteinemia spowodowana może być poważnym odwodnieniem, a także błędem podczas pobrania krwi (np. zbyt długi ucisk stazy, który powoduje ucieczkę wody do tkanek i zagęszczenie próbki krwi).

3. Jakie stany mogą być przyczyną hipoproteinemii?

Hiporoteinemia może być wynikiem obniżenia syntezy białek, utraty białek lub rozcieńczenia krwi.
Do przyczyn hipoproteinemii należą:

  • nadmierna utrata białka przez nerki (np. w przebiegu kłębuszkowego zapalenia nerek, nefropatii cukrzycowej, amyloidozy nerek itd.);
  • nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (np. stany zapalne przewodu pokarmowego, nowotwory przewodu pokarmowego, uchyłki itd.);
  • nadmierna utrata białka przez skórę (np. rozległe oparzenia, łuszczyca, pęcherzyca);
  • duże krwotoki;
  • sepsa;
  • rozległe urazy;
  • zaawansowane choroby nowotworowe;
  • zahamowanie syntezy białek w wątrobie (np. toksyczne uszkodzenie wątroby, marskość wątroby);
  • zaburzenia wchłaniania białek w jelicie (np. zespoły złego wchłaniania po usunięciu części jelita, ciężkie biegunki);
  • niedobory białka w diecie;
  • przewodnienie;
  • błąd przy pobraniu krwi (np. pacjent leżący podczas pobrania krwi może mieć zaniżone stężenie białka krwi z powodu rozcieńczenia).

Za krytyczny poziom białka całkowitego uznaje się 45 g/l. Poniżej tego poziomu dochodzi do rozwoju obrzęków i znacznego spadku wypełnienia łożyska naczyniowego, tzw. hipowolemii (białka odpowiadają w dużej mierze za utrzymanie płynu w łożysku naczyniowym, gdy białka jest z mało dochodzi do ucieczki wody do tkanek).

Ewelina Rogowska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Tomaszewski J., Diagnostyka laboratoryjna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-3591-0
  • Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  • Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3

Normy laboratoryjne

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białko całkowite we krwi
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Białko całkowite we krwi
Badanie krwi

Badania krwi - stężenie białka całkowitego

Badania krwi - stężenie białka całkowitego

Białko całkowite stanowi zbiór wielu klas białek znajdujących się w płynnej krwi, takich jak np. albuminy i globuliny. Białka są ważną częścią (...) odpornościowego. Test na stężenie białka całkowitego...

Dieta w cukrzycy

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Istotną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa prawidłowa, zdrowa dieta pozwalająca odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi. Co powinni jeść (...) diabetycy? Dieta dla cukrzyka powinna zawierać niezbędne białko –...

Dieta na cholesterol

Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol

Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol

całkowite stężenie cholesterolu we krwi. Co więcej, odnotowano, że obecność ciemnej czekolady w diecie może wpłynąć na zwiększenie cholesterolu HDL.Wino (...) Skutki wysokiego poziomu cholesterolu we krwi...

Badania przesiewowe

Najważniejsze badania przesiewowe dla mężczyzn

Najważniejsze badania przesiewowe dla mężczyzn

badań poziomu cukru we krwi.Lipidogram To popularne badanie, w którym możliwa jest ocena zawartości we krwi poziomu cholesterolu całkowitego (...) są bardzo wysokie.Badanie poziomu cukru we krwi Mniej...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Niezastąpiona soja? Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom cholesterolu we krwi (...) z jej nasion pyszne potrawy. Soja to kompletne białko...

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

składników zdrowej diety. Niektórzy podczas odchudzania decydują się na całkowite wyeliminowanie pieczywa, sądząc, że jest bardzo tuczące. To błędne (...) i białko. Dlatego zawsze wybieraj najciemniejszy rodzaj pieczywa.Chleb...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

(im cieplejszy, tym lepiej), zawiera go od 10 do 16 proc. na 100 gramów. Jest to białko dobrze przyswajalne oraz bogate w unikalne aminokwasy, których nasz (...) także diabetycy - zawarta w niej skrobia łagodnie podnosi poziom glukozy...

Bilansowanie zdrowej diety

Topinambur - warzywo regulujące poziom cukru we krwi

Warzywo regulujące poziom cukru we krwi Mikołaj Rey, pochodzący z Francji uczestnik programu MasterChef mówi o tym, jakie właściwości odżywcze (...) ma tajemnicze warzywo, a właściwie kłącze. Osoby mające problem z poziomem cukru we...

Owoce

Które owoce jagodowe są najzdrowsze?

Które owoce jagodowe są najzdrowsze?

truskawek może zmniejszać markery stanu zapalnego, takie jak białko CRP, które związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca, udaru mózgu (...) na diecie wysokotłuszczowej. Ponadto, owoce te obniżają poziom cukru we...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby