Bifidobacterium – właściwości, rodzaje i działanie
Bifidobacterium to bakterie, które wyróżniają szczególne właściwości probiotyczne. Są ważną składową mikroflory jelitowej. Można je również znaleźć w suplementach diety. Te cenione i popularne probiotyki, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, wspierają głównie odporność i kondycję jelit. Jak działają Bifidobacterium? Które wybrać?
1. Co to jest Bifidobacterium?
Bifidobacterium to jedne z najważniejszych drobnoustrojów zasiedlających układ pokarmowy człowieka. Należą do Gram-dodatnich bakterii pałeczkowatych. Są beztlenowcami. Posiadają zdolność produkcji kwasu mlekowego, nie tworzą zarodników.
To również składnik preparatów probiotycznych, które powodując rozrost mikroflory jelit, wspierają odbudowę i zapewniają jej prawidłowe funkcjonowanie. Przyjmowanie probiotyków jest doskonałym sposobem na regenerację jelit i wzmocnienie organizmu, zwłaszcza jego odporności.
2. Rodzaje Bifidobacterium
W obrębie rodzaju Bifidobacterium wyizolowano ponad 50 gatunków. W jelitach zdrowych osób występują między innymi B. bifidum, B. longum, B. catenulatum, B. pseudocatenulatum, B. adolescentis, B. breve, B. animalis i B. dentium.
Najczęstsze bifidobakterie, które można spotkać w probiotykach to: B. adolescentis, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. lactis DN-173 010, B. lactis DR10, B. lactis HN019, B ifidus DR10, Bifidus Regularis, HOWARU Bifido, B. animalis, B. lactis, B. longum.
Z uwagi na właściwości i działanie prozdrowotne szczególnie cenne są takie szczepy jak:
- Bifidobacterium longum,
- Bifidobacterium breve,
- Bifidobacterium infantis
- Bifidobacterium bifidum.
Warto wiedzieć, że do mikroorganizmów o działaniu probiotycznym należą również bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (gatunki: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus).
3. Właściwości i działanie Bifidobacterium
Korzyści związane ze stosowaniem probiotyków zawierających Bifidobacterium, ale i inne cenne szczepy, wynikają między innymi z:
- modulującego wpływu na funkcjonowanie bariery jelitowej,
- działania przeciwzapalnego związanego ze zmianami w uwalnianiu cytokin i chemokin,
- zmniejszaniu nadwrażliwości trzewnej (co jest szczególnie ważne w przebiegu IBS . To zespół jelita nadpobudliwego).
Właściwości probiotyczne różnych szczepów bakterii Bifidobacterium wykorzystuje się w łagodzeniu objawów różnych chorób przewodu pokarmowego. Ma to związek z tym, że Bifidobakterie chronią zdrowie człowieka kompleksowo:
- obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi,
- zmniejszają pH w świetle jelit,
- przyczyniają się do redukcji poziomu szkodliwych i toksycznych substancji,
- chronią organizm przed stanami zapalnymi, patogenami i czynnikami chorobotwórczymi,
- chronią przed zaparciami,
- zapobiegają biegunce poantybiotykowej, będącej objawem zespołu jelita drażliwego, biegunki infekcyjnej,
- poprawiają perystaltykę jelit,
- optymalizują przyswajalność minerałów: wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Właściwości bakterii probiotycznych w dużej mierze są szczepozależne. I tak na przykład szczep:
Bifidobacterium breve (B. breve):
- zmniejsza częstość występowania egzemy,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- łagodzi objawy nietolerancji laktozy,
- poprawia stan u osób z atopowym zapaleniem skóry poprzez obniżenie IgE,
- poprawia stan zdrowia chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Bifidobacterium longum (B. longum):
- łagodzi objawy kataru siennego,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- zmniejsza ryzyko infekcji pooperacyjnych.
Bifidobacterium bifidum (B. bifidum):
- zapobiega egzemie u dzieci z grupy ryzyka, zmniejsza częstość występowania egzemy,
- poprawia stan osób z atopowym zapaleniem skóry poprzez obniżenie IgE
- redukuje liczbę bakterii Helicobacter pylori,
- zapobiega biegunce związanej z Clostridium difficile.
Ponadto Bifidobacterium infantis (B. infantis) zmniejsza ilość markerów prozapalnych u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.
4. Bifidobacterium probiotyk – jak wybrać?
Wybierając probiotyk czy synbiotyk trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszy jest deklarowany przez producenta skład produktu (zarówno ilość bakterii, jak i liczba szczepów bakterii).
Zasadniczo im więcej prozdrowotnych mikroorganizmów, tym lepiej. Warto wiedzieć, że wartościowy probiotyk zawiera około 4 miliardów bakterii w porcji. Dobrze, gdy bakteriom Bifidobacterium towarzyszy Lactobacillus.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.