Bogactwo witaminy C i antyoksydantów. Ryzyko raka spada

Czy żywność ekologiczna jest naszą polisą na życie? Takiego zdania jest prof. dr hab. Maria Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, która podczas swojego wykładu na konferencji ROL-EKO przekonuje o jej działaniu antynowotworowym.

Żywność ekologiczna zawiera nawet o 400 proc. mniej pestycydówŻywność ekologiczna zawiera nawet o 400 proc. mniej pestycydów
Źródło zdjęć: © Getty Images/YouTube
Karolina Rozmus

Bogactwo witamin i antyoksydantów

Rolnictwo ekologiczne, czyli takie, w którym unika się syntetycznych pestycydów i nawozów mineralnych, a także organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), zdaniem ekspertów przekłada się na jakość żywności i jej wpływ na organizm człowieka.

Prof. dr hab. Maria Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podczas wykładu omówiła wyniki pochodzącej z 2014 r. metaanalizy, która objęła ponad 350 publikacji naukowych. Z pracy tej wynika, że surowce ekologiczne mają aż o 400 proc. mniej pestycydów, aż do 80 proc. mniej azotanów i azotynów oraz o połowę mniej kadmu. Związki te w nadmiernej ilości mają negatywny wpływ na organizm ludzki - zwiększają ryzyko raka jelita grubego, mogą kumulować się i obciążać narządy tj. wątroba czy nerki, wreszcie oddziaływać neurotoksycznie.

Wspomniana praca zwraca też uwagę na fakt, iż surowce ekologiczne mogą zawierać od 20 do 50 proc. więcej polifenoli, o 40 proc. więcej karotenoidów czy o 20 proc. więcej witaminy C. Związki te mają dowiedzione działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.

W swoim wykładzie prof. Rembiałkowska zwraca uwagę, że również ekologiczne produkty odzwierzęce mogą korzystniej oddziaływać na zdrowie. Jak mówi ekspertka, zawierają o około 50 proc. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. CLA, EPA i DHA).

- Mają silne działanie prozdrowotne, czyli przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i hamujące również choroby Alzheimera i Parkinsona, a także ADHD, czyli plagi współczesnego świata - przekonuje.

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Prof. Rembiałkowska powołuje się też na badania, mające dowodzić, że dieta bazująca na żywności ekologicznej może obniżać ryzyko rozwoju jakiegokolwiek nowotworu aż o 25 proc.

Wspomniane badanie, przeprowadzone na kohorcie niemal 70 tys. dorosłych Francuzów, których dane pochodziły z NutriNet-Santé, dowiodło również, że w przypadku raka piersi po menopauzie to ryzyko spada o 34 proc., a w odniesieniu do chłoniaka nieziarniczego - o 35 proc. Autorzy wskazali, że niższa ekspozycja na syntetyczne pestycydy oraz różnice w spożyciu antyoksydantów i fitoestrogenów mogły tłumaczyć mechanizm antynowotworowego działania żywności ekologicznej.

A co mówią inne, duże badania? W prospektywnych analizach z NutriNet-Santé częstsze wybieranie "bio" wiązało się z mniejszym przyrostem masy ciała i niższym ryzykiem nadwagi, otyłości, a także zespołu metabolicznego. Czy zatem jest to jedyny słuszny kierunek w naszej diecie? Choć badania potwierdzają, że żywność ekologiczna zawiera mniejsze stężenie pestycydów i metali ciężkich, za to może być bogatsza w działające prozdrowotnie składniki odżywcze, to brak jednoznacznych dowodów potwierdzających, że w kontekście profilaktyki zdrowotnej nie ma sobie równych.

Sami naukowcy zwracają uwagę, że wspomniane badania są badaniami obserwacyjnymi, a konsumenci żywności ekologicznej pojawiający się w analizach najczęściej mają podobny profil: unikają używek, odżywiają się w sposób zbilansowany i pamiętają o aktywności fizycznej.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. wiescirolnicze.pl
  2. Association of Organic Food Consumption With Cancer Risk – J. Baudry i in., kohorta NutriNet‑Santé, Francja (2009–2016
  3. The effects of organic food on human health: a systematic review and meta‑analysis
  4. Nature, Impact of organic foods on chronic diseases and health

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda