Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Chorują całe rodziny. "Szerzą się łatwiej, szybciej, jest ich dużo więcej"

 Karolina Rozmus
21.05.2024 11:57
Wysyp tzw. jelitówek po majówce. Zakaźnicy wskazują powód
Wysyp tzw. jelitówek po majówce. Zakaźnicy wskazują powód (Getty Images / Facebook)

Na termometrach niemal lato, ale choroby infekcyjne nie odpuszczają, co potwierdza najnowszy raport. Widać w nim szczególnie zmasowany atak wirusów i bakterii na układ pokarmowy. Chorują całe rodziny, a eksperci wskazują winnych.

spis treści

1. Wcześniej niż zazwyczaj. Infekcjom sprzyja pogoda

Raport opublikowany przez Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH - PIB wskazuje, że między 1 stycznia a 15 maja tego roku w Polsce nie brakowało infekcji dotykających żołądka i jelit. Tzw. jelitówki wirusowe to m.in. te wywołane przez rotawirusy czy norowirusa, który szczególnie w miesiącach zimowych wywołuje fale zachorowań. Rotawirusy z kolei to najczęstsza przyczyna biegunek wśród najmłodszej populacji - u niemowląt i małych dzieci.

W tym roku odnotowano aż 15 740 wirusowych zakażeń układu pokarmowego. Dla porównania rok temu w analogicznym okresie takich infekcji było o ponad siedem tysięcy mniej. Głównym sprawcą zachorowań w bieżącym roku są rotawirusy, jednak nie brakuje również bakteryjnych jelitówek.

Do NIZP PZH-PIB zgłoszono ponad 2,2 tys. przypadków salmonellozy i ponad 9,8 tys. innych zakażeń jelitowych spowodowanych m.in. przez bakterie E. coli, Campylobacter czy bakterie rodzaju Yersinia.

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

- Duża liczba różnego rodzaju jelitówek to zjawisko charakterystyczne dla przełomu zimowo-wiosennego. W tym roku wiosna przyszła wcześniej, więc z kolei zakażenia bakteryjne układu pokarmowego, które dotychczas były typowe dla lipca i sierpnia, już się pojawiają - przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Lidia Stopyra, kierownik Kliniki Chorób Infekcyjnych i Tropikalnych i lekarz kierujący Oddziałem Chorób Infekcyjnych i Pediatrii Szpitala Specjalistycznego im. S. Żeromskiego w Krakowie.

Wysyp jelitówek wiosną
Wysyp jelitówek wiosną (Getty Images)

- Salmonella czy w ogóle bakterie jelitowe zazwyczaj powodowały infekcje latem, wystarczyła kanapka z jajkiem na wycieczce, teraz mamy upały w maju, więc i te ciepłolubne patogeny atakują wcześniej - dodaje.

Z atakiem zakażeń jelitowych mierzy się także Wielka Brytania.

- Jeśli masz biegunkę i wymioty – zostań w domu. Nie wracaj do pracy, szkoły lub przedszkola przed upływem 48 godzin od ustąpienia objawów. Nie przygotowuj w tym czasie jedzenia dla innych. Jeśli źle się czujesz, unikaj odwiedzania osób w szpitalach i domach opieki – apeluje Amy Douglas, epidemiolog z UKHSA, w rozmowie z "Express".

2. Komunie i majówka. Na efekty nie będziemy czekać

- Mamy sezon komunijny, a wszędzie tam, gdzie są grupy ludzi, tam zachodzi podwyższone ryzyko infekcji. Na szczęście dziś w miejscach żywienia zbiorowego przepisy dotyczące przygotowania pokarmu są tak surowe, że epidemie salmonelli czy grupowe zatrucia w restauracjach należą do sporadycznych - przyznaje dr Stopyra.

Zdaniem prof. Anny Boroń-Kaczmarskiej, hepatologa i specjalistki chorób zakaźnych, czas majówkowych wyjazdów oraz komunii to okres, kiedy "absolutnie zachodzi podwyższone ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego".

- Zadbajmy o zdrowie nasze i naszych bliskich, szczególnie uważajmy na to, co spożywamy podczas wyjazdów na weekend czy wakacje i na produkty spożywcze sprzedawane "przy drodze", na straganie. Stara zasada zakaźnictwa brzmi: okres ciepłych miesięcy to okres, kiedy zakażenia jelitowe szerzą się łatwiej, szybciej, jest ich dużo więcej - podkreśla ekspertka w rozmowie z WP abcZdrowie.

Hepatolog zwraca uwagę, że objawy w przypadku tzw. jelitówek zazwyczaj pojawiają się błyskawicznie - po kilku do kilkunastu godzin od kontaktu z patogenem. Wymioty, biegunka, bóle brzucha, niekiedy gorączka i objawy grypopodobne mogą mieć duże nasilenie, a choroba gwałtowny przebieg. Najważniejsze to nie dopuścić do odwodnienia.

- Zakażenia przewodu pokarmowe są dziś rzadsze i nie mają takiego dramatycznego przebiegu, jak kiedyś, kiedy zasady sanitarno-epidemiologiczne nie były respektowane i mam tu na myśli nawet banalne mycie rąk przed posiłkiem, czy mycie warzyw i owoców przed spożyciem - mówi prof. Boroń-Kaczmarska.

Drobnoustroje i produkowane przez nie toksyny podrażniają błonę śluzową żołądka i jelit, wywołują tam stan zapalny. Niekiedy, np. w przypadku salmonellozy, może dojść do zakażenia ogólnoustrojowego, zapalenia płuc bądź opon mózgowych czy głębokiego zakażenia tkanek miękkich. Dlatego, jak podkreśla prof. Boroń-Kaczmarska pod żadnym pozorem nie należy bagatelizować tzw. jelitówek.

- Zakażeń w przewodzie pokarmowym zawsze należy się obawiać, ponieważ mogą zagrażać w różnym stopniu, różnym grupom populacyjnym. Niebezpieczne są intensywne wymioty czy biegunki, których konsekwencją bywa wystąpienie przednerkowej niewydolności nerek, zwłaszcza u osób starszych - przestrzega.

3. Lubi środowisko lodówki i atakuje słabe organizmy

Prof. Boroń-Kaczmarska apeluje, by szczególną uwagę zwrócić na lody, sprzedawane z budki na ulicy, w parku. Tam potencjalnie respektowanie zasad sanitarno-epidemiologicznych może nie być na najwyższym poziomie.

- Tam też wreszcie może dojść do przypadkowego wyłączenia prądu bądź innej awarii, która będzie sprzyjać namnażaniu się chorobotwórczych patogenów, szczególnie tym, które mogą być przenoszone przez muchy - dodaje.

Wysoka temperatura sprzyja rozwojowi patogenów szczególnie w przypadku produktów tj. mięso, jaja i nabiał. Są jednak i takie bakterie, które lubią środowisko lodówki. Należy do nich Listeria monocytogenes. Najnowszy raport wskazuje na niepokojącą liczbę zachorowań na listeriozę: 85 przypadków w porównaniu do 52 w ubiegłym roku.

- Listeria to bardzo ciekawa bakteria, bo lubi temperaturę lodówki, tj. ok. 8 stopni Celsjusza. Przechowując jedzenie w lodówce, możemy doprowadzić do skażenia żywności i spodziewać się zatrucia pokarmowego. Można ją znaleźć w większości produktów, szczególnie surowych, ale też przetworzonych termicznie daniach tj. jak sushi i wyrobach na bazie niepasteryzowanego mleka - przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Joanna Zajkowska z Kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, podlaska konsultant w dziedzinie epidemiologii.

Ekspertka wyjaśnia, że listeria zalicza się do patogenów oportunistycznych. - To bakteria, która wybiera sobie na swoje ofiary słabszych. Może dawać zakażenie przewodu pokarmowego, powodując biegunki i przyczyniając się do zapaleń jelit, ale też stanowi szczególne zagrożenie dla osób o obniżonej odporności, kobiet w ciąży, noworodków, seniorów wreszcie osób z immunosupresją, w tym pacjentów onkologicznych. W ich przypadku może dojść nawet do zakażenia ośrodkowego układu nerwowego - wyjaśnia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze