Wystarczą dwie porcje tygodniowo. Ryzyko raka jelita grubego spada o 20 proc.
Regularne jedzenie jogurtu może obniżyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 20 proc. Wystarczy, że sięgniemy po niego dwa razy w tygodniu.
W tym artykule
Ryzyko spada o 20 proc.
Najnowsze badania wskazują, że jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego.
Osoby, które jadły jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu, miały o 20 proc. niższe ryzyko wystąpienia konkretnego typu raka jelita grubego.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie (w Polsce co roku o chorobie dowiaduje się ponad 19 tys. osób).
Rak jelita grubego. Jakie są jego czynniki ryzyka?
Czynniki takie jak m.in. otyłość i dieta bogata w przetworzone mięso mogą zwiększać zachorowania.
Z kolei zdrowa dieta bogata w błonnik, a także produkty mleczne może to ryzyko obniżyć.
Badania przeprowadzone przez Mass General Brigham, opublikowane na łamach "Gut Microbes" sugerują, że jogurt z żywymi kulturami bakterii może zmniejszać ryzyko konkretnego typu raka jelita grubego. Chodzi o guzy, w których wykazano obecność Bifidobacterium – szczepu bakterii powszechnie występującego w mikrobiomie jelitowym.
Przeciwnowotworowe właściwości
- To badanie nie sugeruje, że jogurt zmniejsza liczbę Bifidobacterium w jelitach, wręcz przeciwnie. W rzeczywistości podkreśla, że Bifidobacterium to ważny szczep bakteryjny występujący w jogurcie, który wytwarza w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ma właściwości przeciwnowotworowe poprzez działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wzmacniające odporność – wskazała dietetyczka Kelsey Costa cytowana przez medicalnewstoday.com.
Nie każdy jogurt jest jednak zdrowy, a te smakowe często zawierają dużo cukru i dodatków, które szkodzą jelitom.
Naturalne jogurty z żywymi kulturami bakterii są bogate w składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, potas i witaminy z grupy B. Są także źródłem probiotyków, które mogą wspierać zdrowie jelit i układ odpornościowy.
Inne fermentowane produkty, takie jak kefir, kimchi czy miso, również zawierają probiotyki wspierające zdrowie jelit.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- medicalnewstoday.com
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.