NewsyWystarczą dwie porcje tygodniowo. Ryzyko raka jelita grubego spada o 20 proc.

Wystarczą dwie porcje tygodniowo. Ryzyko raka jelita grubego spada o 20 proc.

Regularne jedzenie jogurtu może obniżyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 20 proc. Wystarczy, że sięgniemy po niego dwa razy w tygodniu.

Jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego
Jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ryzyko spada o 20 proc.

Najnowsze badania wskazują, że jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego.

Osoby, które jadły jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu, miały o 20 proc. niższe ryzyko wystąpienia konkretnego typu raka jelita grubego.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie (w Polsce co roku o chorobie dowiaduje się ponad 19 tys. osób).

Rak jelita grubego. Jakie są jego czynniki ryzyka?

Czynniki takie jak m.in. otyłość i dieta bogata w przetworzone mięso mogą zwiększać zachorowania.

Z kolei zdrowa dieta bogata w błonnik, a także produkty mleczne może to ryzyko obniżyć.

Badania przeprowadzone przez Mass General Brigham, opublikowane na łamach "Gut Microbes" sugerują, że jogurt z żywymi kulturami bakterii może zmniejszać ryzyko konkretnego typu raka jelita grubego. Chodzi o guzy, w których wykazano obecność Bifidobacterium – szczepu bakterii powszechnie występującego w mikrobiomie jelitowym.

Jogurt może chronić przed rakiem jelita grubego
Jogurt może chronić przed rakiem jelita grubego© Getty Images

Przeciwnowotworowe właściwości

- To badanie nie sugeruje, że jogurt zmniejsza liczbę Bifidobacterium w jelitach, wręcz przeciwnie. W rzeczywistości podkreśla, że Bifidobacterium to ważny szczep bakteryjny występujący w jogurcie, który wytwarza w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ma właściwości przeciwnowotworowe poprzez działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wzmacniające odporność – wskazała dietetyczka Kelsey Costa cytowana przez medicalnewstoday.com.

Nie każdy jogurt jest jednak zdrowy, a te smakowe często zawierają dużo cukru i dodatków, które szkodzą jelitom.

Naturalne jogurty z żywymi kulturami bakterii są bogate w składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, potas i witaminy z grupy B. Są także źródłem probiotyków, które mogą wspierać zdrowie jelit i układ odpornościowy.

Inne fermentowane produkty, takie jak kefir, kimchi czy miso, również zawierają probiotyki wspierające zdrowie jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. medicalnewstoday.com
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie