Wystarczą dwie porcje tygodniowo. Ryzyko raka jelita grubego spada o 20 proc.

Regularne jedzenie jogurtu może obniżyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 20 proc. Wystarczy, że sięgniemy po niego dwa razy w tygodniu.

Jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubegoJogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ryzyko spada o 20 proc.

Najnowsze badania wskazują, że jogurt zawierający żywe kultury bakterii może chronić przed rakiem jelita grubego.

Osoby, które jadły jogurt co najmniej dwa razy w tygodniu, miały o 20 proc. niższe ryzyko wystąpienia konkretnego typu raka jelita grubego.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem na świecie (w Polsce co roku o chorobie dowiaduje się ponad 19 tys. osób).

Rak jelita grubego. Jakie są jego czynniki ryzyka?

Czynniki takie jak m.in. otyłość i dieta bogata w przetworzone mięso mogą zwiększać zachorowania.

Z kolei zdrowa dieta bogata w błonnik, a także produkty mleczne może to ryzyko obniżyć.

Badania przeprowadzone przez Mass General Brigham, opublikowane na łamach "Gut Microbes" sugerują, że jogurt z żywymi kulturami bakterii może zmniejszać ryzyko konkretnego typu raka jelita grubego. Chodzi o guzy, w których wykazano obecność Bifidobacterium – szczepu bakterii powszechnie występującego w mikrobiomie jelitowym.

Jogurt może chronić przed rakiem jelita grubego
Jogurt może chronić przed rakiem jelita grubego © Getty Images

Przeciwnowotworowe właściwości

- To badanie nie sugeruje, że jogurt zmniejsza liczbę Bifidobacterium w jelitach, wręcz przeciwnie. W rzeczywistości podkreśla, że Bifidobacterium to ważny szczep bakteryjny występujący w jogurcie, który wytwarza w jelitach krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ma właściwości przeciwnowotworowe poprzez działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i wzmacniające odporność – wskazała dietetyczka Kelsey Costa cytowana przez medicalnewstoday.com.

Nie każdy jogurt jest jednak zdrowy, a te smakowe często zawierają dużo cukru i dodatków, które szkodzą jelitom.

Naturalne jogurty z żywymi kulturami bakterii są bogate w składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, potas i witaminy z grupy B. Są także źródłem probiotyków, które mogą wspierać zdrowie jelit i układ odpornościowy.

Inne fermentowane produkty, takie jak kefir, kimchi czy miso, również zawierają probiotyki wspierające zdrowie jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. medicalnewstoday.com
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu