Co jeść podczas zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna?

Choroba Crohna to schorzenie autoimmunologiczne zaliczane do przewlekłych nieswoistych zapaleń jelit. Etiologia tej choroby nie została całkowicie poznana. Zmiany w obrębie jelit cechują się charakterystycznym ogniskowym bądź odcinkowym rozmieszczeniem. Rozpoznanie choroby Leśniowskiego-Crohna jest możliwe po wykonaniu kolonoskopii oraz badania histopatologicznego wycinków pobranych w czasie jej trwania.

Ta choroba autoimmunologiczna zazwyczaj objawia się biegunkami, kolkowymi dolegliwościami bólowymi brzucha. Ból, z którym zmagają się pacjenci jest tępy i niezwykle intensywny. Wśród innych objawów choroby Leśniowskiego-Crohna należy wymienić: wzdęcia, ogólne osłabienie, anemię, owrzodzenia, szczeliny i przetoki okołoodbytowe.

Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie autoimmunologiczne zaliczane do przewlekłych nieswoistych zapaleń jelit.Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie autoimmunologiczne zaliczane do przewlekłych nieswoistych zapaleń jelit.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Mitya Ku / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)
Katarzyna Wąś-Zaniuk

/ 9Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Crohna powinna być lekkostrawna.
Dieta w chorobie Crohna powinna być lekkostrawna. © Zdjęcie autorstwa bisonlux / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna powinna być lekkostrawna. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy chorobowe, dlatego chory powinien bacznie obserwować reakcję organizmu na działanie poszczególnych produktów żywnościowych.

Posiłki powinny być skomponowane tak, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, składników mineralnych czy witamin.

/ 9Gotowany drób oraz ryby

Ryby i drób przyrządzane bądź ugotowane w wodzie są dobrze tolerowane przez pacjentów w zaostrzeniach choroby Leśniowskiego-Crohna.
Ryby i drób przyrządzane bądź ugotowane w wodzie są dobrze tolerowane przez pacjentów w zaostrzeniach choroby Leśniowskiego-Crohna. © Zdjęcie autorstwa James Bowe / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ryby i drób przyrządzone na parze bądź ugotowane w wodzie są dobrze tolerowane przez pacjentów w zaostrzeniach choroby Leśniowskiego-Crohna. Produkty te są cennym źródłem białka, które stanowi podstawowy element budulcowy zębów, kości, paznokci oraz włosów, uczestniczy w syntezie enzymów trawiennych. Białko jako podstawowy element budulcowy tkanek odgrywa bardzo ważną rolę w gojeniu się ran.

Ryby stanowią cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Znajdziemy w nich również witaminy z grupy A, witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E, jod, selen i żelazo. W mięsie drobiowym poza białkiem, występuje duża ilość cynku, magnezu, sodu, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.

/ 9Ziemniaki bez skóry

Ziemniaki bez skóry mogą być spożywane przez osoby z chorobą zapalną jelit.
Ziemniaki bez skóry mogą być spożywane przez osoby z chorobą zapalną jelit. © Zdjęcie autorstwa Paramjeet / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Ziemniaki stanowią doskonałe źródło potasu, witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. W tym produkcie żywnościowym występuje też magnez, który wpływa na przewodnictwo nerwowe oraz układ krążenia. Oprócz wyżej wymienionych składników, ziemniaki zawierają miedź oraz żelazo.

W okresie zaostrzenia objawów zespołu Crohna wskazane jest spożywanie purée z obranych ziemniaków, które zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

/ 9Biały makaron

Produktem, po który mogą sięgać osoby cierpiące na przewlekłe autoimmunologiczne schorzenie zapalne jelit jest tradycyjny makaron.
Produktem, po który mogą sięgać osoby cierpiące na przewlekłe autoimmunologiczne schorzenie zapalne jelit jest tradycyjny makaron. © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Produkty stanowiące źródło węglowodanów przetworzonych raczej nie są elementem racjonalnej diety. Niemniej jednak, są one zdecydowanie łatwiej trawione przez nasz układ pokarmowy i zaleca się ich spożycie osobom chorującym na zespół Crohna w momencie zaostrzenia objawów chorobowych.

Produktem, po który mogą sięgać osoby cierpiące na przewlekłe autoimmunologiczne schorzenie zapalne jelit jest tradycyjny makaron. Stanowi on dobre źródło energii dla chorego w czasie zaostrzenia choroby. Nitki z mąki żytniej lub pszenne będą znacznie lepszym wyborem od grubych makaronów (te nie są zalecane w diecie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna).

/ 9Mus jabłkowy

Mus jabłkowy to całkowicie bezpieczna i smaczna przekąska bogata w witaminę C.
Mus jabłkowy to całkowicie bezpieczna i smaczna przekąska bogata w witaminę C. © Zdjęcie autorstwa jarmoluk / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Lekarze zalecają pacjentom chorującym na schorzenia zapalne jelit jedzenie pieczonych i gotowanych jabłek. Mus jabłkowy to całkowicie bezpieczna i smaczna przekąska bogata w witaminę C. Doskonale sprawdza się ona jako lekki posiłek w momencie zaostrzenia objawów choroby Leśniowskiego-Crohna.

W musie z jabłek występują liczne składniki odżywcze np. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor, witamina E. Dostarczają organizmowi prozdrowotną kwercetynę oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jabłka są owocami lekkostrawnymi i łatwo przyswajalnymi przez organizm.

/ 9Dojrzałe banany

Banany są na ogół dobrze tolerowane przez osoby chorujące na zespół Crohna.
Banany są na ogół dobrze tolerowane przez osoby chorujące na zespół Crohna. © Zdjęcie autorstwa Hans / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Banany są na ogół dobrze tolerowane przez osoby chorujące na zespół Crohna, nawet w momencie zaostrzenia objawów. Co więcej, są one cennym źródłem potasu – składnika, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Znajdziemy w nich magnez, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega migrenom, przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca oraz arytmii.

Ze względu na występowanie przewlekłych biegunek, osoby dotknięte chorobą Crohna są bardziej narażone na niedobór tego surowca i z tego względu w ich diecie powinny znaleźć się banany.

/ 9Chudy ser twarogowy

Przy nieswoistej chorobie zapalnej jelit niezalecane są sery dojrzewające.
Przy nieswoistej chorobie zapalnej jelit niezalecane są sery dojrzewające. © Zdjęcie autorstwa PDPhotos / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Osoby dotknięte chorobą Leśniowskiego-Crohna mogą sięgać po sery twarogowe chude lub półtłuste. W ich składzie występuje dużo pełnowartościowego białka. Są one także cennym źródłem witaminy A, witaminy D, witamin z grupy B, magnezu, potasu i cynku.

Przy nieswoistej chorobie zapalnej jelit niezalecane są z kolei takie produkty żywnościowe jak: kwaśne twarożki, sery dojrzewające i sery topione.

/ 9Jogurt naturalny

Jogurt naturalny stanowi cenne źródło żywych kultur bakterii.
Jogurt naturalny stanowi cenne źródło żywych kultur bakterii. © Zdjęcie autorstwa Frédérique Voisin-Demery / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jogurt naturalny stanowi cenne źródło żywych kultur bakterii, które korzystnie działają na układ trawienny człowieka. Obfituje między innymi w białko, które jest ważne dla wzrostu i regeneracji tkanek, a także dla wielu procesów metabolicznych. Spożywając go pacjenci dostarczają swojemu organizmowi wapń, fosfor, potas, sód oraz niewielkie ilości witaminy A.

W celu zwiększenia wartości odżywczych jogurtu można go połączyć z bananem. Należy unikać jogurtów owocowych, które zawierają w składzie cukier, barwniki oraz sztuczne aromaty.

/ 9Gotowana marchew

W marchewce występuje także witamina C, która wspiera działanie układu immunologicznego.
W marchewce występuje także witamina C, która wspiera działanie układu immunologicznego. © Zdjęcie autorstwa Tim Sackton / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Marchew jest źródłem beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który łagodzi stany zapalne. Poza tym, ma ona doskonały i słodki smak i dzięki temu nie wymaga dodatkowego stosowania przypraw. To idealny składnik na przekąskę dla osób z zaostrzonymi objawami choroby Leśniowskiego-Crohna.

W marchewce występuje także witamina C, która wspiera działanie układu immunologicznego, witamina E, ceniona za swoje właściwości antyoksydacyjne czy witamina PP, która redukuje poziom złego cholesterolu LDL. Warzywo obfituje także w wapń, magnez, cynk, miedź, fosfor, potas, sód, żelazo.

Wybrane dla Ciebie
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?
Czym właściwie jest foie gras i dlaczego tak mocno dzieli opinię publiczną?