Co jeść podczas zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna?
Choroba Crohna to schorzenie autoimmunologiczne zaliczane do przewlekłych nieswoistych zapaleń jelit. Etiologia tej choroby nie została całkowicie poznana. Zmiany w obrębie jelit cechują się charakterystycznym ogniskowym bądź odcinkowym rozmieszczeniem. Rozpoznanie choroby Leśniowskiego-Crohna jest możliwe po wykonaniu kolonoskopii oraz badania histopatologicznego wycinków pobranych w czasie jej trwania.
Ta choroba autoimmunologiczna zazwyczaj objawia się biegunkami, kolkowymi dolegliwościami bólowymi brzucha. Ból, z którym zmagają się pacjenci jest tępy i niezwykle intensywny. Wśród innych objawów choroby Leśniowskiego-Crohna należy wymienić: wzdęcia, ogólne osłabienie, anemię, owrzodzenia, szczeliny i przetoki okołoodbytowe.
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna powinna być lekkostrawna. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać objawy chorobowe, dlatego chory powinien bacznie obserwować reakcję organizmu na działanie poszczególnych produktów żywnościowych.
Posiłki powinny być skomponowane tak, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, składników mineralnych czy witamin.
Gotowany drób oraz ryby
Ryby i drób przyrządzone na parze bądź ugotowane w wodzie są dobrze tolerowane przez pacjentów w zaostrzeniach choroby Leśniowskiego-Crohna. Produkty te są cennym źródłem białka, które stanowi podstawowy element budulcowy zębów, kości, paznokci oraz włosów, uczestniczy w syntezie enzymów trawiennych. Białko jako podstawowy element budulcowy tkanek odgrywa bardzo ważną rolę w gojeniu się ran.
Ryby stanowią cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 – EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Znajdziemy w nich również witaminy z grupy A, witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E, jod, selen i żelazo. W mięsie drobiowym poza białkiem, występuje duża ilość cynku, magnezu, sodu, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B.
Ziemniaki bez skóry
Ziemniaki stanowią doskonałe źródło potasu, witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. W tym produkcie żywnościowym występuje też magnez, który wpływa na przewodnictwo nerwowe oraz układ krążenia. Oprócz wyżej wymienionych składników, ziemniaki zawierają miedź oraz żelazo.
W okresie zaostrzenia objawów zespołu Crohna wskazane jest spożywanie purée z obranych ziemniaków, które zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.
Biały makaron
Produkty stanowiące źródło węglowodanów przetworzonych raczej nie są elementem racjonalnej diety. Niemniej jednak, są one zdecydowanie łatwiej trawione przez nasz układ pokarmowy i zaleca się ich spożycie osobom chorującym na zespół Crohna w momencie zaostrzenia objawów chorobowych.
Produktem, po który mogą sięgać osoby cierpiące na przewlekłe autoimmunologiczne schorzenie zapalne jelit jest tradycyjny makaron. Stanowi on dobre źródło energii dla chorego w czasie zaostrzenia choroby. Nitki z mąki żytniej lub pszenne będą znacznie lepszym wyborem od grubych makaronów (te nie są zalecane w diecie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna).
Mus jabłkowy
Lekarze zalecają pacjentom chorującym na schorzenia zapalne jelit jedzenie pieczonych i gotowanych jabłek. Mus jabłkowy to całkowicie bezpieczna i smaczna przekąska bogata w witaminę C. Doskonale sprawdza się ona jako lekki posiłek w momencie zaostrzenia objawów choroby Leśniowskiego-Crohna.
W musie z jabłek występują liczne składniki odżywcze np. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, fosfor, witamina E. Dostarczają organizmowi prozdrowotną kwercetynę oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jabłka są owocami lekkostrawnymi i łatwo przyswajalnymi przez organizm.
Dojrzałe banany
Banany są na ogół dobrze tolerowane przez osoby chorujące na zespół Crohna, nawet w momencie zaostrzenia objawów. Co więcej, są one cennym źródłem potasu – składnika, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Znajdziemy w nich magnez, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega migrenom, przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca oraz arytmii.
Ze względu na występowanie przewlekłych biegunek, osoby dotknięte chorobą Crohna są bardziej narażone na niedobór tego surowca i z tego względu w ich diecie powinny znaleźć się banany.
Chudy ser twarogowy
Osoby dotknięte chorobą Leśniowskiego-Crohna mogą sięgać po sery twarogowe chude lub półtłuste. W ich składzie występuje dużo pełnowartościowego białka. Są one także cennym źródłem witaminy A, witaminy D, witamin z grupy B, magnezu, potasu i cynku.
Przy nieswoistej chorobie zapalnej jelit niezalecane są z kolei takie produkty żywnościowe jak: kwaśne twarożki, sery dojrzewające i sery topione.
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny stanowi cenne źródło żywych kultur bakterii, które korzystnie działają na układ trawienny człowieka. Obfituje między innymi w białko, które jest ważne dla wzrostu i regeneracji tkanek, a także dla wielu procesów metabolicznych. Spożywając go pacjenci dostarczają swojemu organizmowi wapń, fosfor, potas, sód oraz niewielkie ilości witaminy A.
W celu zwiększenia wartości odżywczych jogurtu można go połączyć z bananem. Należy unikać jogurtów owocowych, które zawierają w składzie cukier, barwniki oraz sztuczne aromaty.
Gotowana marchew
Marchew jest źródłem beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który łagodzi stany zapalne. Poza tym, ma ona doskonały i słodki smak i dzięki temu nie wymaga dodatkowego stosowania przypraw. To idealny składnik na przekąskę dla osób z zaostrzonymi objawami choroby Leśniowskiego-Crohna.
W marchewce występuje także witamina C, która wspiera działanie układu immunologicznego, witamina E, ceniona za swoje właściwości antyoksydacyjne czy witamina PP, która redukuje poziom złego cholesterolu LDL. Warzywo obfituje także w wapń, magnez, cynk, miedź, fosfor, potas, sód, żelazo.