Czy białe wino może być szkodliwe?

Najnowsze badania, które ukazały się w magazynie ''Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention'', dowodzą związku między piciem białego wina i występowaniem czerniaka skóry.

Czy białe wino może być szkodliwe?Czy białe wino może być szkodliwe?
Źródło zdjęć: © 123RF
Mateusz Nawrocki

W tym artykule:

Czym właściwie jest ta choroba? To nowotwór skóry, który wywodzi się z melanocytów, komórek budujących skórę. Schorzenie to zbiera spore żniwo - tylko w Polsce co roku z jego powodu umiera ponad tysiąc osób, a w Stanach Zjednoczonych liczba ta osiąga pułap nawet 10 tysięcy zgonów rocznie.

Zachorowalność na świecie jest również spora - rocznie notuje się około 100 tysięcy nowych przypadków czerniaka, głównie w Australii i Nowej Zelandii.

Największym czynnikiem ryzyka zachorowania na czerniaka jest ekspozycja na promieniowanie UV, pochodzące głównie od słońca. Oczywiście nie bez znaczenia pozostają predyspozycje genetyczne, jasna karnacja i zaburzenia w obrębie układu odpornościowego.

Czy nawet jedna lampka dziennie może być szkodliwa?
Czy nawet jedna lampka dziennie może być szkodliwa? © 123RF

Według profesora dermatologii, Eunyounga Cho, do listy tej należy również dodać białe wino. Aby wysnuć takie wnioski, zespół badaczy poddał analizie ponad 210 tysięcy osób, które dokładnie określiły, jaki alkohol spożywały i w jakiej ilości.

Analiza wykazała, że jedna lampka dziennie białego wina zwiększa ryzyko czerniaka o 13 procent. Co ciekawe, według naukowców, piwo, czerwone wino czy też likiery nie miały znaczącego wpływu na rozwój choroby.

Nowotwór ten najczęściej występuje na częściach ciała, które są bezpośrednio eksponowane na działanie promieniowania ultrafioletowego. Według badania, spożywanie białego wina ma szczególny związek z rozwojem czerniaka w miejscach zakrytych, nienarażonych na promieniowanie UV.

Przykładowo, spożywanie 20 gramów alkoholu dziennie zwiększa ryzyko czerniaka tułowia o 75 procent. Zespół badawczy nie krył swojego zdziwienia, bowiem wydaje się niewiarygodne, że tylko białe wino może przyczyniać się do rozwoju akurat tego nowotworu skóry. Czynnikiem odpowiedzialnym za to zjawisko może być aldehyd, który uszkadza DNA.

Jego działanie w białym winie nie jest neutralizowane przez antyoksydanty, jak ma to miejsce w przypadku czerwonego wina. Zespół badaczy dąży do tego, aby ich odkrycie zostało uznane przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Nowotworów i aby wprowadzono wytyczne mówiące o konieczności ograniczenia spożycia alkoholu.

Wnioski płynące z badania są szczególnie ważne dla osób obarczonych zwiększonym ryzykiem nowotworu z innych powodów. Teoria odnosząca się do niekorzystnego wpływu aldehydu na DNA, powodującego większe ryzyko zachorowania na czerniaka, wydaje się być dobrym ich uzasadnieniem. Ale czy na pewno akurat białe wino ma związek ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory?

To wymaga dalszych badań. Jedno jest jednak pewne - spożywanie jakiegokolwiek alkoholu w zbyt dużych ilościach może mieć wpływ na rozwój nowotworów, takich jak rak wątroby, rak piersi czy rak przełyku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu