Trwa ładowanie...

Czy białe wino może być szkodliwe?

Najnowsze badania, które ukazały się w magazynie „Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention”, dowodzą związku między piciem białego wina i występowaniem czerniaka skóry.

Czym właściwie jest ta choroba? To nowotwór skóry, który wywodzi się z melanocytów, komórek budujących skórę. Schorzenie to zbiera spore żniwo - tylko w Polsce co roku z jego powodu umiera ponad tysiąc osób, a w Stanach Zjednoczonych liczba ta osiąga pułap nawet 10 tysięcy zgonów rocznie.

Zachorowalność na świecie jest również spora - rocznie notuje się około 100 tysięcy nowych przypadków czerniaka, głównie w Australii i Nowej Zelandii.

Największym czynnikiem ryzyka zachorowania na czerniaka jest ekspozycja na promieniowanie UV, pochodzące głównie od słońca. Oczywiście nie bez znaczenia pozostają predyspozycje genetyczne, jasna karnacja i zaburzenia w obrębie układu odpornościowego.

Czy nawet jedna lampka dziennie może być szkodliwa?
Czy nawet jedna lampka dziennie może być szkodliwa? (123RF)

Według profesora dermatologii, Eunyounga Cho, do listy tej należy również dodać białe wino. Aby wysnuć takie wnioski, zespół badaczy poddał analizie ponad 210 tysięcy osób, które dokładnie określiły, jaki alkohol spożywały i w jakiej ilości.

Analiza wykazała, że jedna lampka dziennie białego wina zwiększa ryzyko czerniaka o 13 procent. Co ciekawe, według naukowców, piwo, czerwone wino czy też likiery nie miały znaczącego wpływu na rozwój choroby.

Nowotwór ten najczęściej występuje na częściach ciała, które są bezpośrednio eksponowane na działanie promieniowania ultrafioletowego. Według badania, spożywanie białego wina ma szczególny związek z rozwojem czerniaka w miejscach zakrytych, nienarażonych na promieniowanie UV.

Przykładowo, spożywanie 20 gramów alkoholu dziennie zwiększa ryzyko czerniaka tułowia o 75 procent. Zespół badawczy nie krył swojego zdziwienia, bowiem wydaje się niewiarygodne, że tylko białe wino może przyczyniać się do rozwoju akurat tego nowotworu skóry. Czynnikiem odpowiedzialnym za to zjawisko może być aldehyd, który uszkadza DNA.

Jego działanie w białym winie nie jest neutralizowane przez antyoksydanty, jak ma to miejsce w przypadku czerwonego wina. Zespół badaczy dąży do tego, aby ich odkrycie zostało uznane przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Nowotworów i aby wprowadzono wytyczne mówiące o konieczności ograniczenia spożycia alkoholu.

Wnioski płynące z badania są szczególnie ważne dla osób obarczonych zwiększonym ryzykiem nowotworu z innych powodów. Teoria odnosząca się do niekorzystnego wpływu aldehydu na DNA, powodującego większe ryzyko zachorowania na czerniaka, wydaje się być dobrym ich uzasadnieniem. Ale czy na pewno akurat białe wino ma związek ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory?

To wymaga dalszych badań. Jedno jest jednak pewne - spożywanie jakiegokolwiek alkoholu w zbyt dużych ilościach może mieć wpływ na rozwój nowotworów, takich jak rak wątroby, rak piersi czy rak przełyku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.