Wpływ kofeiny na pracę serca

Kofeina została odkryta przez niemieckiego chemika na początku XIX wieku. Dokonał on analizy chemicznej wyciągu z kawy, a następnie wyizolował z ekstraktu kofeinę. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, należy do grupy związków chemicznych zwanych alkaloidami purynowymi. Dla celów leczniczych jest otrzymywana syntetycznie (gł. z kwasu moczowego i mocznika) lub – rzadziej – naturalnie, poprzez sporządzanie wyciągów z kawy, herbaty, guarany, yerba mate lub orzeszków cola. Podgrzewanie (prażenie) surowców do temperatury ok. 1800 C powoduje utratę kofeiny. Największe ilości kofeiny znajdują się w nasionach kawy, liściach herbaty (występuje ona pod nazwą teiny), nasionach guarany, liściach ostrokrzewu paragwajskiego (Yerba mate), czy orzeszkach cola. W nieco mniejszych ilościach znajduje się ona w nasionach kakaowca.

Wpływ kofeiny na pracę sercaWpływ kofeiny na pracę serca
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ziaren kawy / Shutterstock

Kofeina a zdolność psychofizyczna

Kofeina stymuluje środkowy układ nerwowy (korę mózgową i ośrodki podkorowe), przez co – w niewielkich i średnich dawkach - może poprawiać procesy koncentracji i uwagi. W większych dawkach wywołuje jednak efekt przeciwny – rozkojarzenie, tzw. gonitwę myśli. Alkaloid ten pobudza nie tylko centralny układ nerwowy, ale również autonomiczny układ nerwowy (tzw. wegetatywny). Ta część układu nerwowego jest odpowiedzialna za regulację czynności życiowych niezależnych od naszej woli, np. pobudzenie ośrodka oddechowego, czy pobudzenie tzw. ośrodka naczynioruchowego. Aktywacja tego ostatniego stanowi podstawę działania kofeiny na serce i naczynia krwionośne.

Kofeina a ciśnienie krwi

Kofeina przyspiesza czynność serca, zwiększa napięcie mięśnia sercowego oraz wzmaga siłę jego skurczu. Powoduje to zwiększenie ilości krwi wtłaczanej przez jedną z komór serca do tętnicy (tzw. objętość wyrzutową serca) i znaczne zwiększenie częstości skurczów serca (przyspieszenie tętna). Ułatwia również przewodnictwo komórek mięśnia sercowego mających zdolność do wywoływania skurczów serca (wzrost kurczliwości i pobudliwości). Tym samym, powoduje niewielkie podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Jednak, mimo pobudzenia serca, ciśnienie tętnicze nie podnosi się znacząco. Wzrost ciśnienia jest niwelowany działaniem porażającym mięśnie gładkie naczyń krwionośnych przez kofeinę. Naczynia rozszerzają się ułatwiając przepływ krwi. Nie napotyka ona na swojej drodze oporu, przez co ciśnienie podwyższone pobudzeniem serca nieco obniża się. Badania dowodzą, że dawka kofeiny powyżej 250 mg na dobę (2-3 filiżanki kawy) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (skurczowego i rozkurczowego) jedynie o 5-10 mm Hg.

Kofeina a choroba niedokrwienna serca

Kofeina wywołuje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca oraz zwężenie naczyń mózgowych, przez co powoduje ulgę przy tzw. napięciowych bólach głowy i migrenie. Wpływa ona jednak uszkadzająco na śródbłonek naczyń krwionośnych. Przewlekłe spożywanie umiarkowanych i dużych ilości kawy powoduje również wzrost stężenia we krwi cholesterolu całkowitego, lipoprotein frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) i aminokwasu siarkowego powstałego z rozpadu białekhomocysteiny. Substancje te stanowią czynniki ryzyka powstania choroby niedokrwiennej serca. Liczne opracowania naukowe wskazują na korzystny wpływ niewielkich dawek kofeiny na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia wspomnianej choroby, co ma związek z działaniem przeciwutleniającym naturalnych związków zawartych w kawie. W ten sposób działają takie substancje, jak: kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy, flawonoidy, proantocyjanidyny, kumaryny i lignany.

Kofeina a zawał serca

W jednym z badań naukowych wykazano, że przewlekłe spożywanie kofeiny w dawce dobowej 250 mg (ok. 2-3 filiżanki kawy), stężenie adrenaliny we krwi wzrosło o 207%, a noradrenaliny o 75%. Substancje te są hormonami wpływającymi m.in. sprzyjającymi wytwarzaniu tłuszczów oraz wpływającymi na krzepliwość krwi. Działania te stanowią czynnik ryzyka zawału serca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach