Wpływ kofeiny na pracę serca

Kofeina została odkryta przez niemieckiego chemika na początku XIX wieku. Dokonał on analizy chemicznej wyciągu z kawy, a następnie wyizolował z ekstraktu kofeinę. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, należy do grupy związków chemicznych zwanych alkaloidami purynowymi. Dla celów leczniczych jest otrzymywana syntetycznie (gł. z kwasu moczowego i mocznika) lub – rzadziej – naturalnie, poprzez sporządzanie wyciągów z kawy, herbaty, guarany, yerba mate lub orzeszków cola. Podgrzewanie (prażenie) surowców do temperatury ok. 1800 C powoduje utratę kofeiny. Największe ilości kofeiny znajdują się w nasionach kawy, liściach herbaty (występuje ona pod nazwą teiny), nasionach guarany, liściach ostrokrzewu paragwajskiego (Yerba mate), czy orzeszkach cola. W nieco mniejszych ilościach znajduje się ona w nasionach kakaowca.

Polecane wideo:

Kofeina a zdolność psychofizyczna

Kofeina stymuluje środkowy układ nerwowy (korę mózgową i ośrodki podkorowe), przez co – w niewielkich i średnich dawkach - może poprawiać procesy koncentracji i uwagi. W większych dawkach wywołuje jednak efekt przeciwny – rozkojarzenie, tzw. gonitwę myśli. Alkaloid ten pobudza nie tylko centralny układ nerwowy, ale również autonomiczny układ nerwowy (tzw. wegetatywny). Ta część układu nerwowego jest odpowiedzialna za regulację czynności życiowych niezależnych od naszej woli, np. pobudzenie ośrodka oddechowego, czy pobudzenie tzw. ośrodka naczynioruchowego. Aktywacja tego ostatniego stanowi podstawę działania kofeiny na serce i naczynia krwionośne.

Kofeina a ciśnienie krwi

Kofeina przyspiesza czynność serca, zwiększa napięcie mięśnia sercowego oraz wzmaga siłę jego skurczu. Powoduje to zwiększenie ilości krwi wtłaczanej przez jedną z komór serca do tętnicy (tzw. objętość wyrzutową serca) i znaczne zwiększenie częstości skurczów serca (przyspieszenie tętna). Ułatwia również przewodnictwo komórek mięśnia sercowego mających zdolność do wywoływania skurczów serca (wzrost kurczliwości i pobudliwości). Tym samym, powoduje niewielkie podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Jednak, mimo pobudzenia serca, ciśnienie tętnicze nie podnosi się znacząco. Wzrost ciśnienia jest niwelowany działaniem porażającym mięśnie gładkie naczyń krwionośnych przez kofeinę. Naczynia rozszerzają się ułatwiając przepływ krwi. Nie napotyka ona na swojej drodze oporu, przez co ciśnienie podwyższone pobudzeniem serca nieco obniża się. Badania dowodzą, że dawka kofeiny powyżej 250 mg na dobę (2-3 filiżanki kawy) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (skurczowego i rozkurczowego) jedynie o 5-10 mm Hg.

Kofeina a choroba niedokrwienna serca

Kofeina wywołuje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca oraz zwężenie naczyń mózgowych, przez co powoduje ulgę przy tzw. napięciowych bólach głowy i migrenie. Wpływa ona jednak uszkadzająco na śródbłonek naczyń krwionośnych. Przewlekłe spożywanie umiarkowanych i dużych ilości kawy powoduje również wzrost stężenia we krwi cholesterolu całkowitego, lipoprotein frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) i aminokwasu siarkowego powstałego z rozpadu białekhomocysteiny. Substancje te stanowią czynniki ryzyka powstania choroby niedokrwiennej serca. Liczne opracowania naukowe wskazują na korzystny wpływ niewielkich dawek kofeiny na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia wspomnianej choroby, co ma związek z działaniem przeciwutleniającym naturalnych związków zawartych w kawie. W ten sposób działają takie substancje, jak: kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy, flawonoidy, proantocyjanidyny, kumaryny i lignany.

Kofeina a zawał serca

W jednym z badań naukowych wykazano, że przewlekłe spożywanie kofeiny w dawce dobowej 250 mg (ok. 2-3 filiżanki kawy), stężenie adrenaliny we krwi wzrosło o 207%, a noradrenaliny o 75%. Substancje te są hormonami wpływającymi m.in. sprzyjającymi wytwarzaniu tłuszczów oraz wpływającymi na krzepliwość krwi. Działania te stanowią czynnik ryzyka zawału serca.

Komentarze (8)
~Visu
~Visu ponad rok temu

Dla mnie jednorazowo zażyta solpadeine która ma 30 mg kofeiny chwilowo podnosi ciśnienie tętnicze z prawidłowego ok 70/min do 86/nim i tłucze się jak szalone. Nic innego na razie nie działa na migrenowy ból głowy.

Odpowiedz
~do Rafi72
~do Rafi72 ponad rok temu

I.
Kawa działa moczopędnie i z tego bierze się to ''wypłukiwanie magnezu''. Ponadto w pewnym stopniu utrudnia wchłanianie pewnych pierwiastków/witamin. Kawa wzmaga perystaltykę/ruch treści pokarmowej w jelitach, co może niekiedy powodować, iż proces trawienia nie będzie trwał wystarczająco długo (czyli część składników odżywczych nie zostanie wchłonięta, może za to w dalszej części jelita stanowić pożywkę dla mikroorganizmów i w konsekwencji bóle brzucha,wzdęcia,...). Z drugiej strony nie przesadzajmy, kawa jest zdrowa, jeśli zachowamy umiar tj. 1-3 słabych kaw (1 płaska łyżeczka) dziennie w zależności od indywidualnej wrażliwości i zdrowia.

II.
Wnioski i uwagi:
* nie pić rano na czczo, najlepiej zjeść coś lekkiego i odczekać min. 0,5h
* kawę nie pić wraz z posiłkami, lecz pomiędzy... po większym posiłku odczekać min. 2h,
przed większym posiłkiem min. 1h

III.
Uzupełnianie niedoborów i suplementacja:
* niedobory najlepiej jest uzupełniać warzywami i owocami, godna polecenia jest także kasza gryczana, tabele z zawartością magnezu można dość łatwo znaleźć w internecie, np. na portalu
nutritiondata i wybrać kilka produktów bogatych w magnez
* z aptecznych suplementów wybierać formy dobrze przyswajalne (sprawdzać skład), np. (wodoro)asparginian magnezu, mleczan magnezu, cytrynian magnezu. Dobre są także formy chelatowe np. firmy olimp labs, choć iż rzekomo wyjątkowa skuteczność nie została jeszcze wystarczająco wykazana. Formy słabo lub prawie w ogóle niewchłanialne to: węglan magnezu i tlenek magnezu, więc takich form unikać.
* przykłady dobrych suplementów to: filomag, magnefar

Mam nadzieję, iż pomogłem, MB

Odpowiedz
~Rafi72
~Rafi72 ponad rok temu

Witam,
z tego, co przeczytałem w umieszczonym powyżej artykule, kofeina może mieć pozytywne skutki na zdrowie człowieka. Ja chciałabym zapytać jednak o jej negatywne działanie i próbę zapobiegania mu. Wszyscy wiemy, że kawa wypłukuje z organizmu magnez i inne substancje, dlatego osobom pijącym kawę zaleca się przyjmowanie suplentów diety, szczególnie tych zawierających magnez. Może istnieją jakieś specjalne preparaty dla osób pijących duże ilości kawy? Sam się do nich zaliczam i chciałabym pomóc sobie w jakiś sposób, ponieważ nie wyobrażam sobie dnia bez kawy.
Z pozdrowieniami.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kardiologia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Kardiologia
Kardiologia

8 sposobów na poprawę pracy swojego serca

8 sposobów na poprawę pracy swojego serca

Jedz truskawki i jagody Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą trzy lub więcej porcji truskawek i jagód tygodniowo mogą zapobiec wystąpieniu ataku serca. Pilnuj swojej talii Tłuszcz brzuszny jest jednym z czynników przyczyniających się do wystąpienia...

Kardiologia

Gwiazdy, które chorują na serce

Gwiazdy, które chorują na serce

Miley Cyrus W swojej biografii młoda artystka przyznaje, że cierpi na tachykardię - chorobę, która sprawia, że serce bije szybciej niż powinno. „Typ tachykardii, którą mam nie jest niebezpieczny, ale sprawia, że wciąż myślę o moim sercu, nawet na scenie"...

Kardiologia

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

Czy to na pewno serce? To serce - myślimy w pierwszym odruchu, gdy po lewej stronie klatki piersiowej poczujemy ostry, kłujący ból. Okazuje się jednak, że takie dolegliwości nie zawsze są związane z dysfunkcją najważniejszego mięśnia w organizmie. Jeśli...

Kardiologia

Zioła, które korzystnie działają na serce

Zioła, które korzystnie działają na serce

Zioła a choroby układu krążenia Rocznie 7 mln ludzi na świecie umiera na atak serca. Choroby układu krążenia stanowią dzisiaj ogromny problem medyczny. I choć o sposobach profilaktyki w tym zakresie mówi się bardzo dużo, nadal jest jeszcze na tym polu...

Kardiologia

Jak mieć zdrowsze serce?

Jak mieć zdrowsze serce?

Mleko Badania wykazały, że wśród osób, które nie spożywały wielu tłuszczów nasyconych, te, które jadły więcej niż 3 porcje mleka, jogurtu czy sera dziennie miały o 4 punkty niższe ciśnienie krwi niż osoby, które spożywały tylko pół porcji dziennie. Nadciśnienie...

Kardiologia

Balonikowanie

Balonikowanie Odtwórz wideo

Wewnątrznaczyniowe poszerzenie tętnicy, które jest przeprowadzane na tętnicach biodrowych, udowych, nerkowych i podobojczykowych nazywane jest zabiegiem balonikowania. Inna nazwa to angioplastyka balonowa. Taką technikę leczenia można także stosować...

Kardiologia

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

Świeże zioła W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie się zdrowe dla serca. Te źródła smaku wraz z orzechami, jagodami i nawet kawą mogą...

Kardiologia

W jakim wieku jest twoje serce?

W jakim wieku jest twoje serce?

Wiek serca Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego musimy przywiązywać szczególną uwagę na dbałość o ten narząd i wyeliminować wszelkie czynniki, które mogą mu szkodzić, np. palenie,...

Kardiologia

9 produktów, które niszczą twoje serce

9 produktów, które niszczą twoje serce

Kostki bulionowe Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Są też jednak źródłem glutaminianu sodu, który zwiększa apetyt oraz pobudza produkcję insuliny - hormonu odpowiedzialnego za...