Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Warto jednak pamiętać, że pokarmy spożywane przez przyszłą mamę mają wpływ nie tylko na nią, ale też na jej dziecko. Czy mięso w ciąży to dobry pomysł? Z surowego mięsa i jaj oraz kawioru lepiej zrezygnować, gdyż mogą być one źródłem bakterii.

1. Czy w ciąży można jeść surowe mięso?

Surowe mięso
Surowe mięso

Mięso, jaja i kawior to potrawy, które należy ograniczyć w czasie ciąży, a nawet zrezygnować z nich,...

zobacz galerię

Kobiety w ciąży miewają pewne kaprysy żywieniowe, które muszą uwzględnić w diecie. Niestety, nie wszystkie dania są bezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Mięso w ciąży, jaja i kawior to potrawy, które należy ograniczyć, a nawet zrezygnować z nich, gdy są podawane w postaci surowej.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

Dlaczego z diety kobiet ciężarnych powinno zniknąć surowe mięso, jaja i kawior? Powodem są bakterie, np. salmonella, które mogą spowodować zakażenie. Objawami zakażenia bakteriami są wymioty i odwodnienie. Dolegliwości bakteryjne mogą poważnie zagrozić życiu matki i dziecka. Kobietom w ciąży odradzane jest spożywanie tatara i innych potraw, do których przygotowania używa się surowych jaj.

By nie rezygnować jednak z ulubionych potraw oraz żeby uniknąć zakażeń, należy odpowiednio przyrządzić mięso. Potrawa powinna być dobrze wysmażona, ugotowana lub upieczona. W ten sposób kobieta w ciąży może ochronić się na przykład przed toksoplazmozą. Jej objawami mogą być: gorączka, dolegliwości grypopodobne, zapalenie mózgu i opon mózgowych, obrzęk węzłów chłonnych, dolegliwości stawowe, zmiany pozapalne w narządach zakażonych.

2. Czy w ciąży można jeść wątróbkę?

Włączenie dużej ilości wątróbki do diety kobiet w ciąży nie jest wskazane, ale w umiarkowanych ilościach nie jest zabronione. Przyczyną są duże ilości retinolu (pochodnej witaminy A) znajdujące się w wątróbce. Badania wykazały, że zbyt duże spożycie witaminy A przez kobiety w ciąży powoduje zaburzenia w rozwoju dziecka. Kobiety ciężarne powinny znać dokładną dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminy (w przypadku witaminy A to 1250 µg). Przedawkowanie witaminy A (powyżej 3000 µg) występuje zazwyczaj u kobiet, które zażywają suplementy diety wzbogacone o tę witaminę (np. suplementy z tranem z wątroby ryb zawierające retinol). Jednak przedawkowanie witaminy A poprzez nadmierne spożywanie bogatych w nią produktów jest niezmiernie rzadkie.

Dlaczego nadmiar witaminy A dostarczany do organizmu szkodzi? Okazuje się, że przedawkowanie tej witaminy w ciąży prowadzi do wodogłowia lub małogłowia, zaburzenia wzrostu, wad rozwojowych twarzy i serca. Niemniej, niedobór witaminy A również przynosi niepokojące objawy. Witamina A ma wiele zalet, jeżeli tylko jest dostarczana do organizmu w odpowiednich proporcjach. Wpływa ona na skórę, oczy, system odporności oraz poprawia stan błon śluzowych przewodu pokarmowego, moczowego i oddechowego. Źródłem witaminy A są m.in.: nabiał, jaja, mięso, tran, wąróbka, tłuste ryby, marchew, sałata i brokuły.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!