Dieta bogata w wapń

spis treści
rozwiń

Dieta bogata w wapń jest szczególnie ważna u dzieci i osób starszych. Przede wszystkim ze względu na istotny wpływ wapnia na zęby i kości. Wapń bierze także udział w wielu procesach w organizmie. Ważne jest więc wiedzieć, w jakich produktach żywnościowych jest go najwięcej, jednak należy też pamiętać, że sama dieta nie zapewni nam odpowiedniego poziomu tego pierwiastka. Konieczna jest więc dodatkowo suplementacja.

1. Rola wapnia w organizmie

Wapń ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów, a także wchodzi w skład niektórych ścian komórkowych i występuje w postaci jonów w płynach komórkowych i pozakomórkowych.

Do innych właściwości wapnia, możemy zaliczyć:

Zobacz film: "Czym jest łuszczyca?"

  • poprawę prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • pomoc we właściwym funkcjonowaniu mięśni,
  • wsparcie pracy enzymów trawiennych,
  • utrzymanie prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.

Poziom wapnia w organizmie zależy jednak od kilku czynników, m.in. od jego podaży w pożywieniu, ale także od stopnia jego wchłaniania do organizmu czy stopnia jego wydalania z moczem.

Na stężenie wapnia w surowicy krwi wpływają: witamina D, kalcytonina i parathormon.

2. Wapń w diecie

Wapń dostarczany jest do organizmu poprzez spożywanie produktów żywnościowych bogatych w ten składnik lub poprzez suplementy diety z wapniem. Zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Dla dzieci średnie wartości dziennego spożycia wapnia wynoszą:

  • 1-6 miesięcy: 210 mg,
  • 6-12 miesięcy: 270 mg,
  • 1-3 lata: 500 mg,
  • 4-8 lat: 800 mg,
  • 9-18 lat: 1500 mg.

U dorosłych natomiast zapotrzebowanie na wapń wynosi:

  • dorośli: 800 -1000 mg,
  • osoby starsze: 1500 mg,
  • kobiety ciężarne: 1200-1600 mg,
  • kobiety karmiące: 1200-1600 mg,
  • kobiety po menopauzie: 1500 mg.

Głównym źródłem wapnia w diecie jest nabiał. Duża jego ilość znajduje się w mleku, maślankach, jogurtach, kefirach czy twarożku. Powinniśmy jednak pamiętać, że dieta jest często niewystarczająca do zapewnienia odpowiedniej podaży wapnia. Z przeprowadzonych w Polsce badań wynika, że najczęściej nasz codzienny jadłospis dostarcza jedynie połowy zalecanego dziennego spożycia wapnia. Z tego powodu wskazane jest stosowanie suplementów diety zawierających ten cenny pierwiastek.

Aby zwiększyć wchłanianie wapnia, należy suplementować witaminę D3. Jeżeli przebywamy przez długi czas na słońcu, promieniowanie słoneczne stymuluje syntezę tej witaminy w organizmie. Musimy jednak pamiętać, że ze względu na szerokość geograficzną, w której znajduje się Polska, suplementacja witaminy D jest wskazana przez cały rok, nawet podczas miesięcy letnich.

Następny artykuł: Dieta lekkostrawna

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!