Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna

Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta dziecka chorego na cukrzycę
Dieta dziecka chorego na cukrzycę (123RF)

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia dzieci z cukrzycą typu I, gdzie niezbędne są zalecenia dietetyczne dostosowane bezpośrednio do pacjenta - jego wieku, trybu życia, występowania innych chorób i powikłań.

spis treści

1. Żywienie niemowląt z cukrzycą typu 1

Niemowlęta chore na cukrzycę typu I powinny być karmione naturalnie, natomiast w diecie małych dzieci posiłki o wysokim indeksie glikemicznym powinny być stopniowo zastępowane produktami bogatobłonnikowymi (kasze, ryż, makarony, pieczywo pełnoziarniste, otręby, warzywa). Posiłki powinny być spożywane często w ilości 5-6 na dobę. Małe dzieci są bardzo ruchliwe zwłaszcza w godzinach popołudniowych, dlatego należy wówczas pamiętać o posiłku. Zaleca się również wzbogacanie diety w suplementy witaminowe. Ważne jest uatrakcyjnienie posiłków, aby były chętnie spożywane i lubiane przez dzieci.

2. Dieta dla dziecka z cukrzycą typu 1

Postępowanie dietetyczne u dzieci chorych na cukrzycę jest istotne. Prawidłowe żywienie połączone z insulinoterapią decyduje o wartościach glikemii, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia małego pacjenta oraz ryzyko wystąpienia powikłań. Dieta powinna być ustalana indywidualnie, zwłaszcza w przypadku pacjentów z zaburzeniami narządowymi.

Zobacz film: "Cukrzyca a praca"
  1. Węglowodany powinny stanowić powyżej 50% dziennej podaży energii. Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak warzywa, owoce czy produkty zbożowe, bogate również w błonnik pokarmowy. Spożycie cukru prostego nie powinno przekraczać 10% całodziennej racji pokarmowej. W tym wypadku należy ograniczyć słodkie i gazowane napoje oraz słodkie przekąski (czekoladę, cukierki, batony, słodkie bułki, dżemy).
  2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT) powinny stanowić od 10 do 20% energii. Źródłem JNKT są przede wszystkim oleje roślinne, oliwa, orzechy czy awokado. Należy zwracać uwagę na spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których źródłem są przede wszystkim ryby oraz oleje. Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  3. Tłuszcze nasycone (masło, śmietana, tłuste mięsa i produkty mleczne) warto natomiast zastępować olejami roślinnymi.
  4. Białko powinno być spożywane w ilości poniżej 1g na kg masy ciała dziecka, z czego połowa powinna być pochodzenia roślinnego (warzywa strączkowe, zboża, orzechy).
  5. Należy ograniczyć podaż soli kuchennej, do maksimum 6g na dzień (1 łyżeczka do herbaty). Można to osiągnąć poprzez ograniczenie podawania dzieciom żywności przetworzonej, dosalania posiłków na talerzu oraz zastępowanie soli i mieszanek przyprawowych z jej dodatkiem ziołami i naturalnymi przyprawami.
  6. Warto również wzbogacić dietę w naturalne antyoksydanty zawarte przede wszystkim w warzywach i owocach. Dzięki nim prawdopodobnie zmniejsza się ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych.
  7. Polecany jest model żywienia oparty na diecie śródziemnomorskiej, polegającej na ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa, znacznie przetworzonych produktów zbożowych (białego pieczywa), pełnotłustego mleka i produktów mlecznych, na rzecz ryb, warzyw i owoców.

3. Żywienie dziecka z cukrzycą w wieku szkolnym

W grupie dzieci w wieku szkolnym bardzo ważny jest prawidłowy rozkład posiłków, w celu zapobiegania hipoglikemii. Należy tak planować posiłki, aby nie doprowadzić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi, spowodowanego aktywnością fizyczną. Warto wiedzieć, że w wieku 6-12 lat dzieci potrzebują dwa razy więcej kalorii, ich wzrost i rozwój jest wówczas szczególnie nasilony.

W wieku dojrzewania ważna jest kontrola masy ciała i tempa wzrostu. Zarówno nadmiar jak i niedobór masy ciała u cukrzyków nie jest korzystny dla przebiegu choroby. Posiłki powinny być spożywane 3 razy dziennie. Dodatkowe małe przekąski zależą od metody leczenia insuliną oraz jej rodzaju.

Czy cukrzyca jest dziedziczna? Dziedziczenie cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej
Czy cukrzyca jest dziedziczna? Dziedziczenie cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej

Czy cukrzyca jest dziedziczna? To pytanie zajmuje wielu diabetyków, którzy zastanawiają się, czy choroba

przeczytaj artykuł

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze