Dieta dziecka chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia dzieci z cukrzycą typu I, gdzie niezbędne są zalecenia dietetyczne dostosowane bezpośrednio do pacjenta - jego wieku, trybu życia, występowania innych chorób i powikłań.

Dieta dziecka chorego na cukrzycęDieta dziecka chorego na cukrzycę
Źródło zdjęć: © 123RF

Żywienie niemowląt z cukrzycą typu 1

Niemowlęta chore na cukrzycę typu I powinny być karmione naturalnie, natomiast w diecie małych dzieci posiłki o wysokim indeksie glikemicznym powinny być stopniowo zastępowane produktami bogatobłonnikowymi (kasze, ryż, makarony, pieczywo pełnoziarniste, otręby, warzywa). Posiłki powinny być spożywane często w ilości 5-6 na dobę. Małe dzieci są bardzo ruchliwe zwłaszcza w godzinach popołudniowych, dlatego należy wówczas pamiętać o posiłku. Zaleca się również wzbogacanie diety w suplementy witaminowe. Ważne jest uatrakcyjnienie posiłków, aby były chętnie spożywane i lubiane przez dzieci.

Dieta dla dziecka z cukrzycą typu 1

Postępowanie dietetyczne u dzieci chorych na cukrzycę jest istotne. Prawidłowe żywienie połączone z insulinoterapią decyduje o wartościach glikemii, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia małego pacjenta oraz ryzyko wystąpienia powikłań. Dieta powinna być ustalana indywidualnie, zwłaszcza w przypadku pacjentów z zaburzeniami narządowymi.

  1. Węglowodany powinny stanowić powyżej 50% dziennej podaży energii. Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak warzywa, owoce czy produkty zbożowe, bogate również w błonnik pokarmowy. Spożycie cukru prostego nie powinno przekraczać 10% całodziennej racji pokarmowej. W tym wypadku należy ograniczyć słodkie i gazowane napoje oraz słodkie przekąski (czekoladę, cukierki, batony, słodkie bułki, dżemy).
  2. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT) powinny stanowić od 10 do 20% energii. Źródłem JNKT są przede wszystkim oleje roślinne, oliwa, orzechy czy awokado. Należy zwracać uwagę na spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których źródłem są przede wszystkim ryby oraz oleje. Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  3. Tłuszcze nasycone (masło, śmietana, tłuste mięsa i produkty mleczne) warto natomiast zastępować olejami roślinnymi.
  4. Białko powinno być spożywane w ilości poniżej 1g na kg masy ciała dziecka, z czego połowa powinna być pochodzenia roślinnego (warzywa strączkowe, zboża, orzechy).
  5. Należy ograniczyć podaż soli kuchennej, do maksimum 6g na dzień (1 łyżeczka do herbaty). Można to osiągnąć poprzez ograniczenie podawania dzieciom żywności przetworzonej, dosalania posiłków na talerzu oraz zastępowanie soli i mieszanek przyprawowych z jej dodatkiem ziołami i naturalnymi przyprawami.
  6. Warto również wzbogacić dietę w naturalne antyoksydanty zawarte przede wszystkim w warzywach i owocach. Dzięki nim prawdopodobnie zmniejsza się ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych.
  7. Polecany jest model żywienia oparty na diecie śródziemnomorskiej, polegającej na ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa, znacznie przetworzonych produktów zbożowych (białego pieczywa), pełnotłustego mleka i produktów mlecznych, na rzecz ryb, warzyw i owoców.

Żywienie dziecka z cukrzycą w wieku szkolnym

W grupie dzieci w wieku szkolnym bardzo ważny jest prawidłowy rozkład posiłków, w celu zapobiegania hipoglikemii. Należy tak planować posiłki, aby nie doprowadzić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi, spowodowanego aktywnością fizyczną. Warto wiedzieć, że w wieku 6-12 lat dzieci potrzebują dwa razy więcej kalorii, ich wzrost i rozwój jest wówczas szczególnie nasilony.

W wieku dojrzewania ważna jest kontrola masy ciała i tempa wzrostu. Zarówno nadmiar jak i niedobór masy ciała u cukrzyków nie jest korzystny dla przebiegu choroby. Posiłki powinny być spożywane 3 razy dziennie. Dodatkowe małe przekąski zależą od metody leczenia insuliną oraz jej rodzaju.

Źródła

  1. Albrecht P., Szajewska H. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3
  2. Otto-Buczkowska E. Cukrzyca w populacji wieku rozwojowego - co nowego? Cornetis, Wrocław 2009, ISBN 978-83-61415-04-6
  3. Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  4. Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe