Dlaczego warto palić liście laurowe? Właściwości liścia laurowego, o których nie wiedziałeś
1 z 7Liście laurowe – niesamowite właściwości
Liście laurowe to popularna przyprawa, którą znajdziesz w każdej kuchni. Jest świetną przyprawą do zup, mięs i dań z kapusty, np. bigosu.
Liść laurowy można uprawiać w ogrodzie lub na balkonie, jednak należy pamiętać, że przemarza w temperaturze niższej niż minus 10 stopni Celsjusza.
Prawidłowa nazwa tej rośliny to wawrzyn szlachetny. Jego delikatny zapach jest wyczuwalny, choć nieintensywny. Na Maderze można spotkać lasy laurowe, z których unosi się delikatna woń.
Liść laurowy zaczyna intensywnie pachnieć dopiero po zmiażdżeniu, roztarciu lub ugotowaniu.
Znalazł swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Ma szereg właściwości leczniczych, a kąpiele z olejkiem laurowym pomagają na reumatyzm.
Liście laurowe odstraszają szkodniki w spiżarniach i szafkach kuchennych. To właśnie z tego powodu dodaje się kilka listków do suszonych grzybów.
Warto wiedzieć, że w starożytności liść laurowy był wykorzystywany na wieńce dla zwycięzców olimpiad sportowych. Stąd powiedzenie "zbierać laury".
Czy wiesz, że liście laurowe można palić lub przygotować z nich wartościową nalewkę?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO