Dolej ten sok do kawy. Orange espresso jest coraz popularniejsze
Już nie tonic espresso, ale wersja pomarańczowa zdobywa coraz większą popularność wśród zwolenników letnich, orzeźwiających kaw. Znajdziemy ją obecnie w menu większości kawiarni, ale też z powodzeniem można ją przygotować w domu. Warto zainteresować się tą nowinką kulinarną przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na zdrowie.
Czym jest orange espresso?
Orange espresso to połączenie kawy oraz soku pomarańczowego, podawany często z kostkami lodu i plasterkami owoców. W smaku napój jest lekko gorzki, lekko kwaśny, z nutą słodyczy pochodzącą z owoców. Z pewnością jest to propozycja dla kawoszy szukających orzeźwienia oraz niecodziennych połączeń smakowych. Fani tradycyjnych, deserowych kaw mogą się z nim nie polubić.
Właściwości orange espresso
Orange espresso warto spróbować nie tylko ze względu na orzeźwienie, jakie daje czy walory smakowe. To również zdrowy napój, który dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych.
Sok pomarańczowy
Sok pomarańczowy, jeden z dwóch głównych składników naszego koktajlu kawowego, jest źródłem potasu i kwasu foliowego, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Znajdziemy w nim także wapń - składnik ważny dla zachowania prawidłowej pracy serca, mięśni i stawów oraz procesu krzepnięcia krwi, a także żelazo, niezbędne dla zdrowego działania układu krwionośnego i odpornościowego.
Oprócz tego, dostarcza magnezu, ważnego pierwiastka uczestniczącego w licznych procesach zachodzących w organizmie, np. w układzie nerwowym (poprawia myślenie i pamięć), odpornościowym, pokarmowym (wspiera trawienie). Inne pierwiastki obecne w soku, to też fosfor – dobry dla kości i mięśni czy cynk - wzmacniający odporność organizmu.
To nie koniec listy dobrych właściwości. Sok z pomarańczy to także źródło przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się komórek i działają antynowotworowo.
Kawa
Orange espresso to duet i nie możemy nie docenić prozdrowotnych właściwości kawy. Przede wszystkim, wraz z filiżanką małej czarnej, dostajemy kofeinę, czyli dawkę pobudzenia, zwiększonej koncentracji, pamięci oraz lepszego nastroju.
Kawa to też kolejna porcja antyoksydantów, które chronią nas przed zbyt szybkim starzeniem się komórek oraz przed nowotworami. Ten popularny napój doceniany jest również ze względu na korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego - przyspiesza metabolizm, co z kolei zapobiega przybieraniu dodatkowych kilogramów.
Badania potwierdziły również zbawienny wpływ kawy na układ nerwowy. Zapobiega ona rozwojowi schorzeń neurodegeneracyjncyh, jak choroby Alzheimera czy Parkinsona. Chroni też przed cukrzycą.
Przepis na orange espresso
Napój orange espresso bez trudu przyrządzisz samodzielnie w domu. Na początku przygotuj sobie szot espresso, może być z ekspresu lub kawiarki i pozostaw go chwilę do ostygnięcia. Czekając aż kawa będzie chłodniejsza, nalej do szklanki, do około połowy wysokości, dobrej jakości sok pomarańczowy. Rekomendujemy oczywiście napój ze świeżo wyciskanych owoców - będzie on zawierał więcej błonnika niż ten ze sklepu. Dolej do szklanki ochłodzone espresso. Następnie dorzuć kilka kostek lodu. Dla podbicia smaku, możesz również dodać plasterek świeżej pomarańczy lub startą skórkę z owocu.
Ważne, by przed podaniem nie mieszać od razu wszystkich składników. Robimy to tuż przed spożyciem - to pozwoli zachować walory estetyczne napoju.
Zachęcamy do eksperymentowania z proporcjami - można dolać więcej kawy, zwiększyć ilość soku, ale też wypróbować różne dodatki, jak gałązki mięty czy rozmarynu. To nie tylko urozmaici smak, ale i dostarczy jeszcze więcej dobrych składników odżywczych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.