Domowy syrop z tymiankiem i szałwią. Idealny na kaszel i ból gardła
Przepyszny syrop domowej roboty na bazie czterech cennych składników doskonale sprawdzi się podczas sezonu infekcyjnego. Łagodzi ból gardła i kaszel, oczyszcza płuca z toksyn, a także wspomaga leczenie infekcji. Jak go przygotować?
1. Naturalny środek na przeziębienie i infekcje dróg oddechowych
Domowy syrop przygotowany na bazie czterech ważnych składników: tymianku, szałwii, cebuli oraz miodu, świetnie sprawdza się w różnego rodzaju infekcjach, które często dopadają nas jesienią i zimą. To dlatego, że zawiera naturalne składniki wykazujące silne działanie przeciwzapalne. Pomoże złagodzić takie dolegliwości, jak:
ból gardła,
chrypka,
suchy kaszel,
podrażnienie gardła, tchawicy oraz dróg oddechowych.
Aromatyczny preparat wykazuje również działanie przeciwzapalne, dlatego warto stosować go, gdy przechodzimy anginę lub zapalenie oskrzeli. Domowy syrop ma jeszcze jedną ważną zaletę – świetnie nawilża śluzówkę gardła i krtani, czego często nie robią popularne środki, które kupimy w aptekach i sklepach.
2. Właściwości prozdrowotne składników
Przyjrzyjmy się bliżej najważniejszym właściwościom poszczególnych składników syropu:
Ten domowy specyfik swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza głównie tymiankowi. Substancja o nazwie tymol, którą znajdziemy, w tej roślinie, wykazuje właściwości przeciwbólowe, rozkurczowe i wykrztuśne. Z kolei wysoka zawartość związków fenolowych sprawia, że tymianek ma również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Szałwia również działa przeciwzapalnie, a także bakteriobójczo. Co ciekawe, radzi sobie nawet z gronkowcem złocistym. Szałwia bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, gardła oraz krtani.
Kolejny składnik o wielu właściwościach prozdrowotnych to cebula. Jej soki działają jak naturalny antybiotyk. Niszczą bakterie, szczególnie te wywołujące infekcje skóry.
Miód również znany jest z pozytywnego działania na zdrowie. Działa antybakteryjnie i wspomaga gojenie się ran, które mogą pojawić się w jamie ustnej podczas infekcji, np. anginy.
3. Jak przygotować syrop?
Przygotowanie syropu zaczynamy od zaopatrzenia się w składniki. Potrzebne będą:
- mała cebula,
- szklanka wody,
- łyżka suszonego ziela tymianku,
- 1 łyżka suszonej szałwii,
- 5 łyżek miodu naturalnego najlepiej lipowego, spadziowego albo wielokwiatowego.
Cebulę drobno siekamy. Do niewielkiego rondla wlewamy wodę, zasypujemy ziołami i chwilę gotujemy na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, cały czas na małym ogniu. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, ponieważ wysoka temperatura zabija większość prozdrowotnych właściwości składników. Następnie możemy pozostawić nasz preparat na małym ogniu na 30 min. Od czasu do czasu warto przemieszać go drewnianą łyżką. Na koniec odstawiamy wywar do wystudzenia na ok. 20 min.
Po przestudzeniu cedzimy syrop, najlepiej przez jałową gazę. Warto starannie wycisnąć zioła, aby nie stracić cennych składników. Na końcowym etapie przygotowania dodajemy miód. Mieszamy go z syropem aż do całkowitego rozpuszczenia.
Jeśli nasza lecznicza mikstura jest już gotowa, przelejmy ją do szklanego słoiczka lub buteleczki. Bardzo ważne, aby naczynie miało szczelne zamknięcie. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
A jak go stosować?
Osoby dorosłe od 3 do 5 razy na dzień po 1 łyżce. Dzieci od 3 do 4 razy. Syrop składa się z naturalnych i zdrowych składników, które poprawiają odporność, ale pamiętaj, aby nie bagatelizować żadnej infekcji i skonsultować swoje objawy i sposób leczenia ze specjalistą.
Zobacz także: Jałowiec - na problemy żołądkowe, właściwości przeciwzapalne, olejek z jałowca
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.