Dwutlenek tytanu - sprzymierzeniec cukrzycy i nowotworów

Na terenie Unii Europejskiej uznawany za nieszkodliwy. Jest stosowany w produkcji kosmetyków i produktów spożywczych. Najnowsze badania wskazują, że związek ten może mieć wpływ na wystąpienie poważnych dla zdrowia chorób - cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów. Czy dutlenek tytanu jest niebezpieczny?

Badania nad dwutlenkiem tytanuBadania nad dwutlenkiem tytanu
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym jest dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu to inaczej żelatyna tytanowa lub biel tytanowa. Na etykietach znajdziemy go pod nazwą E 171 lub CI 77891. Występuje w formie białego proszku. Znajdziemy go w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień - w kosmetykach np. kremach do opalania, pastach do zębów, mydłach, szamponach i cieniach do powiek, a także w żywności m.in w lodach, gumach do żucia, jogurtach, słodyczach, majonezach, śmietance do kawy, serkach topionych i gotowych sosach.

Naukowcy z University of Texas w Austin opublikowali wyniki badań dotyczące dwutlenku tytanu. Testy polegały na pobraniu tkanki trzustki od 11 osób. Aż u 8 z nich wykryto w próbkach dwutlenek tytanu. Okazało się, że właśnie ci pacjenci chorują na cukrzycę typu 2.

Wyniki amerykańskich badań opublikowano w naukowym piśmie "Chemical Research in Toxicology". Jak podkreślają badacze, testy są w początkowej fazie i do potwierdzenia tej teorii potrzebują jeszcze serii kolejnych badań. Jednak już te pierwsze testy sygnalizują, że zachorowania na cukrzycę typu 2 może zwiększać właśnie dwutlenek tytanu.

Orzechy włoskie w walce z cukrzycą typu 2

Z tego samego pisma naukowego możemy również poznać wyniki badań przeprowadzonych we Włoszech. Badacze z Uniwersytetu w Turynie ogłosili, że wykryli zależność między dwutlenkiem tytanu, a działaniem promieniowania UV. Okazuje się, że to połączenie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia m.in. przyczynia się do rozwoju komórek rakowych. Ponadto odkryto, że związek ten może uszkadzać komórki nerwowe.

W jakich produktach występuje dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu to biały, bezwonny i matowy proszek nierozpuszczalny w wodzie. Nadaje biały kolor i połysk, dlatego znajduje zastosowanie jako barwnik wybielający. Jest zawarty w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień, również w żywności. Jest również stosowany w budownictwie, na przykład do produkcji farb, samoczyszczących szyb i produktów służących do wykonywania elewacji.

Jest uważany za bezpieczny, a jego stosowanie jest dopuszczalne na terenie Unii Europejskiej. Tymczasem coraz częściej pojawiają się głosy o jego szkodliwości, co potwierdzają kolejne badania. Francja niedawno wprowadziła zakaz sprzedaży produktów spożywczych zawierających E171.

Zakaz ma wejść w życie 1 stycznia 2020 r. Badania przeprowadzone przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA wykazały, że dwutlenek tytanu może wywoływać zmiany prowadzące do powstania raka jelita grubego. Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Chemical Research in Toxicology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"