Trwa ładowanie...

Dwutlenek tytanu - sprzymierzeniec cukrzycy i nowotworów

Na terenie Unii Europejskiej uznawany za nieszkodliwy. Jest stosowany w produkcji kosmetyków i produktów spożywczych. Najnowsze badania wskazują, że związek ten może mieć wpływ na wystąpienie poważnych dla zdrowia chorób - cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów. Czy dutlenek tytanu jest niebezpieczny?

spis treści

1. Czym jest dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu to inaczej żelatyna tytanowa lub biel tytanowa. Na etykietach znajdziemy go pod nazwą E 171 lub CI 77891. Występuje w formie białego proszku. Znajdziemy go w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień - w kosmetykach np. kremach do opalania, pastach do zębów, mydłach, szamponach i cieniach do powiek, a także w żywności m.in w lodach, gumach do żucia, jogurtach, słodyczach, majonezach, śmietance do kawy, serkach topionych i gotowych sosach.

Naukowcy z University of Texas w Austin opublikowali wyniki badań dotyczące dwutlenku tytanu. Testy polegały na pobraniu tkanki trzustki od 11 osób. Aż u 8 z nich wykryto w próbkach dwutlenek tytanu. Okazało się, że właśnie ci pacjenci chorują na cukrzycę typu 2.

Wyniki amerykańskich badań opublikowano w naukowym piśmie "Chemical Research in Toxicology". Jak podkreślają badacze, testy są w początkowej fazie i do potwierdzenia tej teorii potrzebują jeszcze serii kolejnych badań. Jednak już te pierwsze testy sygnalizują, że zachorowania na cukrzycę typu 2 może zwiększać właśnie dwutlenek tytanu.

Z tego samego pisma naukowego możemy również poznać wyniki badań przeprowadzonych we Włoszech. Badacze z Uniwersytetu w Turynie ogłosili, że wykryli zależność między dwutlenkiem tytanu, a działaniem promieniowania UV. Okazuje się, że to połączenie może być bardzo szkodliwe dla zdrowia m.in. przyczynia się do rozwoju komórek rakowych. Ponadto odkryto, że związek ten może uszkadzać komórki nerwowe.

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? [5 zdjęć]

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi....

zobacz galerię

2. W jakich produktach występuje dwutlenek tytanu?

Zobacz film: "Dwutlenek tytanu"

Dwutlenek tytanu to biały, bezwonny i matowy proszek nierozpuszczalny w wodzie. Nadaje biały kolor i połysk, dlatego znajduje zastosowanie jako barwnik wybielający. Jest zawarty w wielu produktach, z których korzystamy na co dzień, również w żywności. Jest również stosowany w budownictwie, na przykład do produkcji farb, samoczyszczących szyb i produktów służących do wykonywania elewacji.

Jest uważany za bezpieczny, a jego stosowanie jest dopuszczalne na terenie Unii Europejskiej. Tymczasem coraz częściej pojawiają się głosy o jego szkodliwości, co potwierdzają kolejne badania. Francja niedawno wprowadziła zakaz sprzedaży produktów spożywczych zawierających E171.

Zakaz ma wejść w życie 1 stycznia 2020 r. Badania przeprowadzone przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA wykazały, że dwutlenek tytanu może wywoływać zmiany prowadzące do powstania raka jelita grubego. Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.