Egzotyczny owoc o potężnym potencjale. Obniża cukier i chroni serce

Gujawa od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej krajów tropikalnych. Ostatnie lata przyniosły solidne dowody naukowe potwierdzające jej wielowymiarowe działanie prozdrowotne. Owoce i liście tej rośliny nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale również wpływają korzystnie na serce, glikemię, trawienie i wiele innych aspektów zdrowia.

Egzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serceEgzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serce
Źródło zdjęć: © Getty

Regulacja poziomu cukru we krwi

Badania wskazują, że ekstrakt z liści gujawy może skutecznie obniżać poziom glukozy. W randomizowanym badaniu klinicznym opublikowanym w "Nutrition & Metabolism", 8-tygodniowa suplementacja ekstraktem z liści (1 g dziennie) poprawiła insulinowrażliwość i obniżyła poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c.

Z kolei wcześniejsze badanie z "Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition" wykazało, że napar z liści spożywany przez osoby z nietolerancją glukozy (IGT) wyraźnie zmniejsza glikemię poposiłkową. Takie efekty przypisuje się m.in. obecności kwercetyny i flawonoidów wpływających na aktywność transporterów glukozy.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego

Regularne spożycie owoców gujawy może wspomagać zdrowie serca na wiele sposobów.

Dlaczego warto jeść mango

W badaniu opublikowanym w "Journal of Human Hypertension", uczestnicy spożywający 400 g świeżej gujawy dziennie przez 6 tygodni odnotowali spadek ciśnienia skurczowego o 7 mm Hg oraz redukcję LDL-cholesterolu o prawie 10 proc., przy jednoczesnym wzroście "dobrego" HDL o 4,6 proc.

Gujawa dostarcza spore ilości potasu i rozpuszczalnego błonnika, które odgrywają kluczową rolę w kontroli ciśnienia krwi i lipidogramu.

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Zarówno liście, jak i owoc gujawy zawierają silne antyoksydanty, które zmniejszają stres oksydacyjny i łagodzą stany zapalne. Badanie w "Food & Chemical Toxicology" wykazało, że podanie zwierzętom ekstraktu z liści skutkowało redukcją prozapalnych cytokin (TNF-α, IL-6) i peroksydacji lipidów, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych oraz cukrzycy typu 2.

Wsparcie dla układu pokarmowego

Gujawa to także znakomite źródło błonnika – jeden średni owoc dostarcza około 3 g tej substancji. Dzięki temu gujawa sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i może zapobiegać zaparciom. Ponadto to niskokaloryczna przekąska (ok. 37 kcal na owoc), zawierająca sporo błonnika i witamin.

Jeden owoc gujawy może zawierać ponad 220 mg witaminy C – to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania.

Jak spożywać gujawę?

Chociaż gujawa i jej przetwory są generalnie dobrze tolerowane, warto mieć na uwadze kilka aspektów. U osób przyjmujących leki przeciwcukrzycowe (np. metforminę) może wystąpić zbyt silny spadek poziomu glukozy.

Spożycie dużych ilości surowych owoców może powodować wzdęcia lub zaparcia, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. U osób uczulonych na lateks może wystąpić reakcja krzyżowa, należywięc zachować ostrożność.

Jak spożywać gujawę?

  • na surowo – z pestkami lub bez, obrana lub ze skórką (dla lepszej kontroli glikemii warto ją obrać);

  • w formie naparu – 5 g suszu z liści na 200 ml wody; pić po posiłkach;

  • jako dodatek do potraw – pasuje do sałatek, glazur do mięs, smoothie czy galaretek;

  • mrożone kostki – puree z miąższu można zamrozić i dodawać do wody lub koktajli.

Choć to nie cudowny lek, włączenie gujawy może być prostym i naturalnym krokiem ku lepszemu zdrowiu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrition & Metabolism
  2. Journal of Human Hypertension
  3. Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition
  4. Food & Chemical Toxicology
  5. Journal of Ethnopharmacology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy