Egzotyczny owoc o potężnym potencjale. Obniża cukier i chroni serce

Gujawa od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej krajów tropikalnych. Ostatnie lata przyniosły solidne dowody naukowe potwierdzające jej wielowymiarowe działanie prozdrowotne. Owoce i liście tej rośliny nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale również wpływają korzystnie na serce, glikemię, trawienie i wiele innych aspektów zdrowia.

Egzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serceEgzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serce
Źródło zdjęć: © Getty

Regulacja poziomu cukru we krwi

Badania wskazują, że ekstrakt z liści gujawy może skutecznie obniżać poziom glukozy. W randomizowanym badaniu klinicznym opublikowanym w "Nutrition & Metabolism", 8-tygodniowa suplementacja ekstraktem z liści (1 g dziennie) poprawiła insulinowrażliwość i obniżyła poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c.

Z kolei wcześniejsze badanie z "Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition" wykazało, że napar z liści spożywany przez osoby z nietolerancją glukozy (IGT) wyraźnie zmniejsza glikemię poposiłkową. Takie efekty przypisuje się m.in. obecności kwercetyny i flawonoidów wpływających na aktywność transporterów glukozy.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego

Regularne spożycie owoców gujawy może wspomagać zdrowie serca na wiele sposobów.

Dlaczego warto jeść mango

W badaniu opublikowanym w "Journal of Human Hypertension", uczestnicy spożywający 400 g świeżej gujawy dziennie przez 6 tygodni odnotowali spadek ciśnienia skurczowego o 7 mm Hg oraz redukcję LDL-cholesterolu o prawie 10 proc., przy jednoczesnym wzroście "dobrego" HDL o 4,6 proc.

Gujawa dostarcza spore ilości potasu i rozpuszczalnego błonnika, które odgrywają kluczową rolę w kontroli ciśnienia krwi i lipidogramu.

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Zarówno liście, jak i owoc gujawy zawierają silne antyoksydanty, które zmniejszają stres oksydacyjny i łagodzą stany zapalne. Badanie w "Food & Chemical Toxicology" wykazało, że podanie zwierzętom ekstraktu z liści skutkowało redukcją prozapalnych cytokin (TNF-α, IL-6) i peroksydacji lipidów, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych oraz cukrzycy typu 2.

Wsparcie dla układu pokarmowego

Gujawa to także znakomite źródło błonnika – jeden średni owoc dostarcza około 3 g tej substancji. Dzięki temu gujawa sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i może zapobiegać zaparciom. Ponadto to niskokaloryczna przekąska (ok. 37 kcal na owoc), zawierająca sporo błonnika i witamin.

Jeden owoc gujawy może zawierać ponad 220 mg witaminy C – to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania.

Jak spożywać gujawę?

Chociaż gujawa i jej przetwory są generalnie dobrze tolerowane, warto mieć na uwadze kilka aspektów. U osób przyjmujących leki przeciwcukrzycowe (np. metforminę) może wystąpić zbyt silny spadek poziomu glukozy.

Spożycie dużych ilości surowych owoców może powodować wzdęcia lub zaparcia, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. U osób uczulonych na lateks może wystąpić reakcja krzyżowa, należywięc zachować ostrożność.

Jak spożywać gujawę?

  • na surowo – z pestkami lub bez, obrana lub ze skórką (dla lepszej kontroli glikemii warto ją obrać);

  • w formie naparu – 5 g suszu z liści na 200 ml wody; pić po posiłkach;

  • jako dodatek do potraw – pasuje do sałatek, glazur do mięs, smoothie czy galaretek;

  • mrożone kostki – puree z miąższu można zamrozić i dodawać do wody lub koktajli.

Choć to nie cudowny lek, włączenie gujawy może być prostym i naturalnym krokiem ku lepszemu zdrowiu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrition & Metabolism
  2. Journal of Human Hypertension
  3. Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition
  4. Food & Chemical Toxicology
  5. Journal of Ethnopharmacology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
"Killerzy" na świątecznym stole. Nawet 80 proc. potraw może nam zaszkodzić
"Killerzy" na świątecznym stole. Nawet 80 proc. potraw może nam zaszkodzić
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
"Jest dość zaraźliwy". Lekarz mówi, jakie objawy zdradzają adenowirusa
"Jest dość zaraźliwy". Lekarz mówi, jakie objawy zdradzają adenowirusa
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić