Egzotyczny owoc o potężnym potencjale. Obniża cukier i chroni serce

Gujawa od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej krajów tropikalnych. Ostatnie lata przyniosły solidne dowody naukowe potwierdzające jej wielowymiarowe działanie prozdrowotne. Owoce i liście tej rośliny nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale również wpływają korzystnie na serce, glikemię, trawienie i wiele innych aspektów zdrowia.

Egzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serceEgzotyczny owoc o potężnym potencjale leczniczym. Obniża cukier i chroni serce
Źródło zdjęć: © Getty

Regulacja poziomu cukru we krwi

Badania wskazują, że ekstrakt z liści gujawy może skutecznie obniżać poziom glukozy. W randomizowanym badaniu klinicznym opublikowanym w "Nutrition & Metabolism", 8-tygodniowa suplementacja ekstraktem z liści (1 g dziennie) poprawiła insulinowrażliwość i obniżyła poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c.

Z kolei wcześniejsze badanie z "Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition" wykazało, że napar z liści spożywany przez osoby z nietolerancją glukozy (IGT) wyraźnie zmniejsza glikemię poposiłkową. Takie efekty przypisuje się m.in. obecności kwercetyny i flawonoidów wpływających na aktywność transporterów glukozy.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego

Regularne spożycie owoców gujawy może wspomagać zdrowie serca na wiele sposobów.

Dlaczego warto jeść mango

W badaniu opublikowanym w "Journal of Human Hypertension", uczestnicy spożywający 400 g świeżej gujawy dziennie przez 6 tygodni odnotowali spadek ciśnienia skurczowego o 7 mm Hg oraz redukcję LDL-cholesterolu o prawie 10 proc., przy jednoczesnym wzroście "dobrego" HDL o 4,6 proc.

Gujawa dostarcza spore ilości potasu i rozpuszczalnego błonnika, które odgrywają kluczową rolę w kontroli ciśnienia krwi i lipidogramu.

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Zarówno liście, jak i owoc gujawy zawierają silne antyoksydanty, które zmniejszają stres oksydacyjny i łagodzą stany zapalne. Badanie w "Food & Chemical Toxicology" wykazało, że podanie zwierzętom ekstraktu z liści skutkowało redukcją prozapalnych cytokin (TNF-α, IL-6) i peroksydacji lipidów, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych oraz cukrzycy typu 2.

Wsparcie dla układu pokarmowego

Gujawa to także znakomite źródło błonnika – jeden średni owoc dostarcza około 3 g tej substancji. Dzięki temu gujawa sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i może zapobiegać zaparciom. Ponadto to niskokaloryczna przekąska (ok. 37 kcal na owoc), zawierająca sporo błonnika i witamin.

Jeden owoc gujawy może zawierać ponad 220 mg witaminy C – to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania.

Jak spożywać gujawę?

Chociaż gujawa i jej przetwory są generalnie dobrze tolerowane, warto mieć na uwadze kilka aspektów. U osób przyjmujących leki przeciwcukrzycowe (np. metforminę) może wystąpić zbyt silny spadek poziomu glukozy.

Spożycie dużych ilości surowych owoców może powodować wzdęcia lub zaparcia, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. U osób uczulonych na lateks może wystąpić reakcja krzyżowa, należywięc zachować ostrożność.

Jak spożywać gujawę?

  • na surowo – z pestkami lub bez, obrana lub ze skórką (dla lepszej kontroli glikemii warto ją obrać);

  • w formie naparu – 5 g suszu z liści na 200 ml wody; pić po posiłkach;

  • jako dodatek do potraw – pasuje do sałatek, glazur do mięs, smoothie czy galaretek;

  • mrożone kostki – puree z miąższu można zamrozić i dodawać do wody lub koktajli.

Choć to nie cudowny lek, włączenie gujawy może być prostym i naturalnym krokiem ku lepszemu zdrowiu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nutrition & Metabolism
  2. Journal of Human Hypertension
  3. Journal of Clinical Biochemistry & Nutrition
  4. Food & Chemical Toxicology
  5. Journal of Ethnopharmacology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"