Ekspert wymienia cztery produkty. Zmniejszą ryzyko cukrzycy, raka i alzheimera
Nigdy nie można przecenić znaczenia diety dla ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Chociaż niektórzy skupiają uwagę wyłącznie na tym, ile kalorii spożywają, liczy się również to, co trafia na talerz. Wielu z nas spożywa żywność, która powoduje niebezpieczne stany zapalne w organizmie - ostrzega ekspert.
1. Znaczenie diety
Jeden z ekspertów ostrzegł, że wiele spożywanych przez nas produktów spożywczych może w rzeczywistości powodować nasilenie chorób. Pokarmy bogate w tłuszcze, cukier i węglowodany, takie jak ciasta, biały chleb, chipsy i smażone potrawy, mogą wywoływać stany zapalne w organizmie.
Zapalenie jest szkodliwe i wiąże się z poważnymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca typu 2, choroba Alzheimera, otyłość, zapalenie stawów, a nawet nowotwory.
- To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie - twierdzi dietetyczka dr Carrie Ruxton.
Sposób żywienia, który może nasilać przewlekłe stany zapalne obejmuje dużą ilość rafinowanych zbóż, potraw smażonych na oleju oraz przekąsek i napojów o wysokiej zawartości cukru. Zwiększa ryzyko wystąpienia bólu stawów i innych problemów zdrowotnych. Z tego względu ekspertka zaleca przestrzeganie diety przeciwzapalnej.
- Dieta przeciwzapalna wiąże się z poprawą markerów stanu zapalnego we krwi i tkankach - przekonuje.
2. Cztery produkty
Dr Ruxton zwraca szczególną uwagę na cztery produkty żywnościowe:
- tłuste ryby,
- owoce i warzywa,
- żywność poddana fermentacji,
- fasola i rośliny strączkowe.
Według dietetyczki tłuste ryby są najlepszym pokarmem przeciwzapalnym ze względu na bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3.
- Badanie składników odżywczych wykazało, że choroba zwyrodnieniowa stawów uległa poprawie po podaniu pacjentom dodatkowej dawki kwasów omega-3, a badacze zaobserwowali zmniejszenie bólu i uszkodzenia chrząstki - przekonuje dr Ruxton.
Przykładami tłustych ryb są łosoś, sardynki, pstrągi i makrele. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem możesz pozyskać kwasy omega-3 z orzechów włoskich, fasoli, nasion chia i suplementów.
Owoce i warzywa wydają się oczywiste, ale nie każdemu udaje się zjeść pięć zalecanych porcji w ciągu dnia.
- Badania pokazują, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw zmniejsza marker stanu zapalnego we krwi, zwany białkiem C-reaktywnym - mówi ekspertka.
Produkty te jednocześnie pomagają kontrolować poziom cukru we krwi oraz obniżać ciśnienie i poziom cholesterolu. Badanie opublikowane w zeszłym roku w czasopiśmie "Neurology" wykazało, że osoby rzadko spożywające owoce i warzywa były bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
Wiadomo, że żywność fermentowana, taka jak kiszona kapusta i kimchi, sprzyja zdrowiu jelit i pomaga zmniejszyć stan zapalny. Jedzenie fasoli i roślin strączkowych może spowodować obniżenie wskaźników stanu zapalnego we krwi, pomaga także w odchudzaniu.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.