Fenyloalanina - zastosowanie, nadmiar i niedobór, skutki fenyloketonurii
Fenyloalanina jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy chemicznej aminokwasów egzogennych. Fenyloalanina to aminokwas będący podstawowym budulcem większości białek występujących w naturze. Występuje ona naturalnie, dzięki czemu może być wchłaniana przez organizm.
Fenyloalaninę można również otrzymywać syntetycznie. W organizmie człowieka fenyloalanina służy do produkcji adrenaliny, dopaminy oraz noradrenaliny, które regulują naszą psychikę i to, w jaki sposób reagujemy na otoczenie.
1. Zastosowanie fenyloalaniny
Fenyloalanina to aminokwas, który stosowany jest w leczeniu depresji, chronicznego bólu, a także jako środek wspomagający koncentrację i eliminujący bóle mięśnie po wysiłku fizycznym. Używa się jej również do tłumienia łaknienia.
Innymi funkcjami fenyloalaniny jest zwiększenie popędu seksualnego, poprawa nastroju, wspomaganie leczenia depresji oraz leczenie otyłości.
Wzrost poziomu fenyloalaniny powoduje substancja zwana aspartamem, powszechnie używana w produkcji żywności. Jego szkodliwy wpływ na organizm ludzki powoduje jednak, że nie zaleca się stosowania go kobietom w ciąży, osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, dzieciom oraz młodzieży, osobom chorym na fenyloketonurię czy z nowotworami skóry.
2. Niedobór fenyloalaniny
Niedobór fenyloalaniny w organizmie człowieka może skutkować w niedokrwistości, problemach z pamięcią, zaburzeniach wzrostu u dzieci. Innym skutkiem niedoboru fenyloalaniny może być brak energii i chęci do życia, zmniejszenie uczucia głodu, niski poziom białka we krwi, tracenie koloru i wypadanie włosów. Niedobór fenyloalaniny powoduje także impotencję i depresję.
Nadmiar fenyloalaniny może być skutkiem choroby zwanej fenyloketonurią, która powoduje spadek poziomu serotoniny, a co za tym idzie, spadek nastroju, zaburzenie cyklu miesiączkowego. Wpływa także na prawidłowy sen oraz kontrolę łaknienia, a u dzieci w okresie niemowlęcym ma wpływ na funkcjonowanie układu termoregulacji. Innymi skutkami jest depresja, załamanie nerwowe i dysfunkcje układu nerwowego, co szczególnie niebezpieczne może być u noworodków i płodu.
3. Skutki fenyloketonurii
Fenyloketonuria to genetyczne, wrodzone zaburzenie procesów metabolicznych, w wyniku którego poziom fenyloalaniny we krwi jest zawyżony. W jego wyniku uszkadza się ośrodkowy układ nerwowy, a także pojawiają się nieodwracalne uszkodzenia, szczególnie w okresie rozwojowym.
U noworodków przeprowadza się badanie na wykrycie tej choroby, aby móc ją wcześniej zdiagnozować. W przypadku wykrycia fenyloketonurii u pacjenta, należy zastosować odpowiednią dietę, dzięki której możliwe będzie znormalizowanie poziomu fenyloalaniny we krwi tak, aby nie wystąpiły objawy chorobowe.
Wśród warzyw największą ilość fenyloalaniny na 100 gram zawiera fasola biała (1232 mg), groch (1172 mg) i soczewica czerwona (1380 mg) oraz soja (1670 mg). Fenyloalanina jest także popularnym składnikiem wielu odżywek dla sportowców, ponieważ jest to aminokwas egzogenny i nie może on być produkowany samodzielnie przez organizm.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.