"Francuska pietruszka" o leczniczym potencjale. Pomoże na trawienie i usunie toksyny
Trybula ogrodowa, nazywana często "francuską pietruszką", to niepozorna roślina o delikatnym, lekko anyżkowym aromacie, której liście są cenionym składnikiem w kuchni francuskiej. Jednak to, co najciekawsze w trybuli, kryje się w jej właściwościach prozdrowotnych. Choć dziś rzadziej spotykana na domowych stołach, w dawnych wiekach była istotnym składnikiem domowej apteczki – zarówno jako środek wspomagający trawienie, jak i lek na problemy skórne.
W tym artykule:
Naturalne źródło antyoksydantów i witamin
Liście trybuli są bogate w witaminy C, A (w postaci beta-karotenu) oraz witaminy z grupy B, takie jak B2, B3 i B6. Obecność tych związków wspiera odporność organizmu, wspomaga metabolizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Trybula zawiera również szereg minerałów, m.in. wapń, magnez, żelazo, potas, cynk i miedź – wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów, w tym sercowo-naczyniowego, mięśniowego i krwiotwórczego.
To jednak nie wszystko. Trybula zawiera olejek eteryczny bogaty w metylochawikol – związek o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i tonizującym. Dzięki obecności licznych przeciwutleniaczy, roślina ta pomaga w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia się komórek.
Syrop, który rozbija złogi w tętnicach
Najczęstszym wskazaniem do stosowania trybuli są dolegliwości trawienne. Napary z jej liści łagodzą wzdęcia, wspomagają perystaltykę jelit i pobudzają apetyt. Trybula działa również moczopędnie, pomagając w eliminacji nadmiaru płynów i toksyn z organizmu. Może więc okazać się pomocna przy zatrzymywaniu wody, stanach zapalnych układu moczowego i problemach z nerkami.
Związki zawarte w trybuli mają łagodne działanie wykrztuśne, co sprawia, że napary z tej rośliny są chętnie wykorzystywane w domowym leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, w tym kaszlu.
Łatwa w uprawie, niedoceniona w domowej kuchni
Trybula znajduje również zastosowanie zewnętrzne – wyciągi z liści wchodzą w skład maści łagodzących stany zapalne skóry, ukąszenia owadów, a także trudno gojące się rany. Okłady czy napary pomagają w przypadku owrzodzeń i podrażnień.
Co ciekawe, działanie przeciwzapalne i detoksykujące trybuli może wspierać także osoby cierpiące na bóle stawów, w tym artretyzm czy dnę moczanową.
Nie bez znaczenia jest też delikatnie pobudzający i poprawiający nastrój wpływ tej rośliny. Zioło może być stosowane jako naturalny tonik dla osób odczuwających zmęczenie psychiczne, apatię lub łagodne stany napięcia.
Choć w kuchni trybula najlepiej sprawdza się na świeżo, dodana tuż przed podaniem, by zachować swój subtelny aromat i właściwości, warto pamiętać, że jej potencjał wykracza poza kulinarne zastosowania. Jest ziołem łatwym w uprawie, a jej zdrowotne korzyści czynią ją wartościowym dodatkiem do domowej apteczki.
Trybula ogrodowa to więcej niż tylko przyprawa. Warto sięgnąć po nią nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim dla zdrowia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- AGFonds
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.