Gastrostomia - wskazania i przygotowanie do gastrostomii, zalecenia po zabiegu
Gastrostomia to zabieg mający na celu umieszczenie drenu w niewielkim nacięciu brzucha pacjenta, który ma trudności z przyjmowaniem pokarmów w naturalny sposób. Gastrostomia zakładana jest najczęściej pacjentom ze zwężeniem przełyku, z chorobą nowotworową utrudniającą połykanie lub u pacjentów z zaburzeniami połykania. Przez dren będzie podawany choremu specjalny pokarm.
1. Wskazania i przygotowanie do gastrostomii
Dreny do bezpośredniego wprowadzania pokarmu do żołądka są zakładane z różnych powodów. Mogą one zostać założone chwilowo lub na dłużej. Zabieg zalecany jest dla osób z
chorobami przełyku:
- Dzieci z wrodzonymi wadami układu pokarmowego (usta, przełyk, żołądek),
- Chorych mających problemy z połykaniem, np. po udarze mózgu,
- Pacjentów, którzy nie są w stanie przyjąć odpowiedniej ilości pokarmu w naturalny sposób,
- Osób z wadą polegającą na połykaniu dużej ilości powietrza podczas jedzenia.
Przed wykonaniem zabiegu należy poinformować lekarza o obecnych lub przebytych chorobach płuc i serca oraz o występujących reakcjach alergicznych na jakikolwiek składnik leków.Cukrzyk prawdopodobnie będzie musiał zmienić podawaną dawkę insuliny w dniu zabiegu. Na tydzień przed zabiegiem należy zrezygnować z przyjmowania aspiryny i przeciwzapalnych leków. Zabieg wymaga przynajmniej 2-dniowego pobytu w szpitalu (dzień zabiegu i jeden dzień po zabiegu). Osiem godzin przed zabiegiem należy zrezygnować z picia i jedzenia.
2. Przebieg gastrostomii i zalecenia po zabiegu
Przed zabiegiem pacjentowi podaje się środek przeciwbólowy, środek uspokajający oraz antybiotyk. Dodatkowo pacjent dostaje miejscowe znieczulenie w miejscu, gdzie zostanie umieszczony dren. Podczas zabiegu lekarz umieszczaendoskop w przełyku i żołądku. Na endoskopie znajduje się mała kamera, która pomaga określić, gdzie można umiejscowić dren. Następnie lekarz wykonuje małe nacięcie w ścianie brzucha, w którym zostanie umieszczona rurka. Lekarz używa szwów, aby zamknąć ranę z drenem. Przezskórna endoskopowa gastrostomia trwa od 30 do 45 minut.
Po zabiegu pacjent pozostaje pod obserwacją personelu medycznego, który szybko reaguje w razie wystąpienia takich komplikacji jak infekcje czy krwotoki. Nacięcie zostaje zakryte opatrunkiem, który będzie musiał być odpowiednio często wymieniany. Dietetycy informują pacjenta, jak należy postępować po operacji. Przez kilka dni po zabiegu pacjent może odczuwać bolesność w miejscu założenia rurki. Rana na brzuchu goi się średnio przez 5-7dni. Założony dren może pozostać w ciele pacjenta nawet przez 2-3 lata, czasami musi być wymieniony już po paru miesiącach. Możliwe powikłania po zabiegu to:
- Problemy z oddychaniem oraz reakcje alergiczne (związane z podaniem środka znieczulającego),
- Krwotoki,
- Infekcje.
Co pacjent ze wszczepionym drenem musi koniecznie wiedzieć?
- Jak dbać o skórę, w którą została wszczepiona rurka.
- Jakie są objawy stanu zapalnego.
- Co robić, jeśli rurką wypadła lub została wyrwana.
- Jakie są objawy zablokowania rurki i w jaki sposób należy ją odetkać.
- W jaki sposób i co umieszczać w rurce.
- Jak ukryć dren pod ubraniem.
- Jak można opróźnić żołądek.
- Które czynności mogą być kontynuowane.
Pacjent omawia te zagadnienia (i inne) z lekarzem i dietetykiem. Poprzez gastrostomię pacjentowi podawany jest pokarm w formie płynnej - specjalnie do tego celu przygotowne odżywki lub zmiksowany pokarm. Właściwa pielęgnacja drenu umożliwia jego prawidłowe funkcjonowanie i zapobiega wystąpieniu powikłań.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.