Grzybica jelit
Grzybica jelit jest jednym z najczęściej spotykanych zaburzeń pokarmowych, podczas którego dochodzi do rozrostu bakterii oraz drożdżaków na ścianie jelit i zaburzenia ilościowej równowagi drobnoustrojów. Przyczyny dolegliwości należy upatrywać w nieprawidłowej diecie (zbyt duża ilość cukrów), długotrwałej terapii antybiotykowej lub przyjmowaniu leków obniżających poziom kwasoty układu pokarmowego. W leczeniu grzybicy jelit nie stosuje się preparatów farmakologicznych i antybiotyków, ale odpowiednią dietę przeciwgrzybiczą.
1. Przyczyny i objawy grzybicy jelit
Grzybica jelit rozwija się u osób z zaburzeniami odporności, dlatego też częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn i wiąże się np. ze spadkiem odporności podczas miesiączki. Grzyby rozwijające się na ścianach jelita potrzebują organicznego źródła węgla, ponieważ nie potrafią one wytworzyć węglowodanów z dwutlenku węgla i wody. Najłatwiejszym źródłem węglowodanów są cukry proste, dlatego też jako przyczyny grzybicy jelit wymienia się następujące czynniki:
- spożywanie nadmiernej ilości cukrów – pomimo iż najlepszym źródłem węglowodanów są cukry proste, to także cukry złożone w nadmiernej ilości wpływają na rozwój grzybicy jelit,
- połykanie pożywienia bez uprzedniego dokładnego rozdrobnienia – niedokładne pogryzienie uniemożliwia strawienie m.in. owoców i produktów skrobiowych, co uniemożliwia ich wchłonięcie w jelicie cienkim.
Pozostałe czynniki wywołujące grzybicę jelit to:
- stosowanie leków wpływających na obniżenie kwasoty żołądka,
- stosowanie antybiotykoterapii,
- zaburzenia równowagi prawidłowego składu flory bakteryjnej – drożdżaki wydzielają toksyny, co powoduje osłabienie sytemu odpornościowego, a w konsekwencji ułatwia rozwój grzybicy.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jak wykryć grzybicę jelit? - odpowiada lek. Krystyna Pogoń
- Oczyszczanie organizmu po grzybicy jelit - odpowiada lek. Paweł Baljon
- Czy grzybica jelit może powodować tycie? - odpowiada lek. Aleksander Ropielewski
Objawy grzybicy jelit nie są specyficzne i nie zawsze od razu muszą wskazywać na rozwój choroby. Należą do nich:
- wzdęcia i gazy, które są wynikiem fermentacji alkoholowej drożdżaków,
- przelewanie i bulgotanie w jelitach,
- bóle brzucha o niejasnym pochodzeniu umiejscowione w obrębie lewego i prawego dołu biodrowego,
- twardy stolec na początku choroby, a później coraz rzadszy aż do wodnistej biegunki,
- biegunka występująca po zjedzeniu określonej grupy produktów spożywczych,
- parcie na stolec pojawiające się tuż po wypróżnieniu.
Zobacz także
2. Leczenie grzybicy jelit
Grzybicy jelit nie leczy się, używając w tym celu środków farmakologicznych i antybiotyków. Prowadzi to do jeszcze większego rozregulowania homeostazy jelitowej. Grzybica przewodu pokarmowego może być leczona poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Dieta przeciwgrzybicza opiera się na zdrowych i pełnowartościowych produktach. Zaleca się, by chory spożywał:
- pieczywo pełnoziarniste (w umiarkowanych ilościach),
- mięso bez panierki, chude wędliny i kiełbasy, ryby i jaja,
- jarzyny bulwiaste (surowe i gotowane), szpinak, pomidory, ogórki, warzywa strączkowe,
- kiszoną kapustę, cebulę, czosnek, zioła ogrodowe,
- kwaśne owoce (w tym także niesłodzone kompoty).
Dieta w grzybicy jelit nie może się opierać na produktach zawierających cukry proste i złożone. Chory musi się wystrzegać:
- cukru w każdej postaci i wszystkich potraw bazujących na nim (ciasta, torty, keksy, pieczywo drożdżowe),
- słodkich owoców (brzoskwinie, śliwki, winogrona, pomarańcze),
- słodkich soków owocowych,
- makaronów i produktów z białej mąki.
Choremu można podawać także odpowiednie probiotyki lub środki ochronne.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.