Nie jedz, gdy to zauważysz. Jeden błąd i spędzisz cały dzień w toalecie

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną. Okazuje się, że równie niebezpieczne może być spożywanie mięsa drobiowego. Nie do końca dogotowany kurczak to potencjalne źródło zakażenia szeregiem drobnoustrojów. Jedną z częściej bytujących bakterii w drobiu jest Campylobacter.

Wywołuje ona kampylobakteriozę, objawiającą się głównie zapaleniem jelit. Choć zdarza się także, że staje się przyczyną zakażenia ogólnoustrojowego, któremu towarzyszy biegunka, wymioty i silne bóle brzucha. Na surowym drobiu mogą znajdować się także inne niebezpieczne dla zdrowia bakterie, np. Salmonella.

Surowy kurczak to potencjalne źródło zakażenia szeregiem drobnoustrojówSurowy kurczak to potencjalne źródło zakażenia szeregiem drobnoustrojów
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Katarzyna Kurek

/ 9Kantalupa

Na jej szorstkiej powierzchni owoców kantalupa mogą gromadzić się pałeczki Salmonelli
Na jej szorstkiej powierzchni owoców kantalupa mogą gromadzić się pałeczki Salmonelli © Shutterstock

Kantalupa, ze względu na słodki miąższ, jest chyba najbardziej popularną u nas odmianą melona. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, w tym cennych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy, beta-karotenu i witamin. Owoc znany jest głównie ze swoich antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości.

Jednak, by móc w pełni cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami, należy dokładnie umyć owoc przed podaniem. Choć nie jada się go ze skórką, to jednak na jej szorstkiej powierzchni mogą gromadzić się pałeczki Salmonelli, które dostają się do miąższu podczas krojenia.

/ 9Kiełki

Na łodygach i liściach kiełków mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie
Na łodygach i liściach kiełków mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie © Shutterstock

Kiełki są często dodawane do menu, zwłaszcza przez osoby, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. Choć mają cenne właściwości, to jednak czasem mogą stać się przyczyną naprawdę przykrych dolegliwości. Ciepłe i wilgotne podłoże, w jakim są uprawiane, stwarza bowiem idealne warunki do rozwoju na ich łodygach i liściach chorobotwórczych bakterii.

Niebezpieczeństwo zatrucia jest tym większe, że kiełki dość trudno porządnie oczyścić – mycie ich pod bieżącą wodą okazuje się niewystarczające. Przed dodaniem ich do ulubionej potrawy czy kanapki, zaleca się zatem sparzenie ich wrzątkiem.

/ 9Jagody

Spożywając niemyte jagody, można się zarazić bąblowicą
Spożywając niemyte jagody, można się zarazić bąblowicą © Adobe Stock

Te leśne owoce od lat uchodzą za świetne lekarstwo na dolegliwości trawienne. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywane są przede wszystkim jako naturalny środek na biegunkę. Jednak pod żadnym pozorem nie należy jeść niemytych jagód. Sięgając po te owoce prosto z krzaka, możemy sobie poważnie zaszkodzić.

Spożywając niemyte jagody, można się bowiem zarazić bąblowicą. Bąblowica to choroba pasożytnicza, która przez długi czas rozwija się bezobjawowo. Skutkiem zakażenia jest rozwój torbieli, najczęściej w obrębie wątroby. Jej pęknięcie stanowi zagrożenie dla życia!

/ 9Sok

Niepasteryzowane soki owocowe lub warzywne mogą być zanieczyszczone przez drobnoustroje
Niepasteryzowane soki owocowe lub warzywne mogą być zanieczyszczone przez drobnoustroje © Adobe Stock

Zagrożenie mogą stanowić także niepasteryzowane soki owocowe lub warzywne, które mogą być zanieczyszczone przez drobnoustroje chorobotwórcze, w tym bakterie E. coli, które są odpowiedzialne za zakażenia przewodu pokarmowego.

Na niepasteryzowane soki należy uważać szczególnie w czasie dalekich podróży, zwłaszcza do krajów rozwijających się i tropikalnych. Ostrożność należy zachować też w przypadku wszystkich soków jednodniowych, których okres spożycia – jak sama nazwa wskazuje – wynosi tylko jeden dzień. Przed zakupem należy dokładnie sprawdzić datę dostarczenia do sklepu.

/ 9Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa, zamknięte w plastikowych workach, mogą być siedliskiem bakterii
Zielone warzywa, zamknięte w plastikowych workach, mogą być siedliskiem bakterii © Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, to właśnie zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata czy botwina odpowiadają za największą ilość zatruć pokarmowych.

Kupowane najczęściej w szczelnie zamkniętych plastikowych workach, są prawdziwym siedliskiem bakterii! Związane z ich spożywaniem zagrożenie jest tym większe, że najczęściej jedzone są na surowo bez uprzedniego mycia. Aby mieć pewność, że nic nam nie grozi, każdy listek powinien być dokładnie płukany przed spożyciem.

/ 9Niepasteryzowane produkty nabiałowe

Niepasteryzowane produkty nabiałowe mogą zawierać L. monocytogenes
Niepasteryzowane produkty nabiałowe mogą zawierać L. monocytogenes © Adobe Stock

Listeria monocytogenes to bakteria, która bardzo często odpowiada za zatrucia pokarmowe. Ze względu na wysoką tolerancję różnych temperatur, L. monocytogenes może się rozwijać przy niskiej temperaturze w lodówce, a nawet w zakładach mleczarskich. Bakteria wywołuje listeriozę, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Zatrucie objawia się m.in. wysoką gorączką, bólami stawów, biegunką czy wymiotami. Może doprowadzić nawet do poronienia.

Bardziej podatne na rozwój tego mikroorganizmu są artykuły niepasteryzowane. Z tego względu, wybierając mleko, twaróg czy inne produkty z grupy nabiałowej, lepiej sięgnąć po wersję pasteryzowaną.

/ 9Gotowe sałatki, kanapki i ciasta

Gotowe sałatki, kanapki i ciasta mogą zawierać groźne bakterie, jeśli były nieodpowiednio przechowywane
Gotowe sałatki, kanapki i ciasta mogą zawierać groźne bakterie, jeśli były nieodpowiednio przechowywane © Zdjęcie autorstwa Erich Ferdinand / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Duże zagrożenie stanowią także różne gotowe sałatki, kanapki, czy ciasta, które pochodzą z niesprawdzonych źródeł. Jeżeli zostały przygotowane przez osobę zakażoną gronkowcem, mogą być źródłem tej bakterii.

Produkty te mogą zawierać także inne groźne bakterie, zwłaszcza jeśli były nieodpowiednio przechowywane. Z tego względu lepiej unikać gotowych produktów spożywczych, jeśli nie jesteśmy pewni, z jakiego pochodzą źródła.

/ 9Surowe ostrygi

Większość owoców morza lepiej serwować je po obróbce termicznej
Większość owoców morza lepiej serwować je po obróbce termicznej © Zdjęcie autorstwa Laurel F / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Owoce morza mogą zostać zanieczyszczone przez bakterie vibrio vulnificus, które bytują w ciepłej wodzie morskiej. Powodują one zakażenie układu pokarmowego u ludzi. Bardzo groźne są dla osób z osłabionym układem odpornościowym, gdyż mogą spowodować zakażenie krwi.

Większość owoców morza pełni też funkcję filtratorów oczyszczających wodę. Małże, ostrygi czy krewetki pochłaniają bakterie i toksyny. Dlatego też dobrze jest serwować je po obróbce termicznej.

/ 9Mięsne gulasze i sosy

Niewłaściwe przechowywanie gulaszów i sosów może powodować zakażenia laseczkami zgorzeli gazowej
Niewłaściwe przechowywanie gulaszów i sosów może powodować zakażenia laseczkami zgorzeli gazowej © Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W trakcie niewłaściwego przechowywania gulaszów i sosów może dojść do ich zakażenia laseczkami zgorzeli gazowej, czyli bakteriami z grupy Clostridium perfringens. Zwłaszcza, gdy produkty te nie znajdowały się w niskiej temperaturze.

Bakterie te odpowiadają za wystąpienie silnego zakażenia układu pokarmowego. Jego symptomy mogą pojawić się nawet po upływie doby od spożycia zakażonego dania, co utrudnia postawienie właściwej diagnozy. Charakterystyczne są gwałtowne, bardzo ostre bóle brzucha i biegunki z domieszką krwi.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?