Trwa ładowanie...

Hepatolog wskazuje najmniej szkodliwy alkohol. Ten grzech wątroba ci wybaczy

 Karolina Rozmus
19.05.2023 19:37
Ten alkohol jest źródłem silnego przeciwutleniacza - resweratrolu
Ten alkohol jest źródłem silnego przeciwutleniacza - resweratrolu (Getty Images)

Lekarze powtarzają jak mantrę – alkohol to trucizna, nie ma bezpiecznej ilości, która będzie obojętna dla zdrowia. Jest jednak jeden konkretny trunek, który nie sieje aż tak dużego spustoszenia w organizmie, a nawet ma pewną wartość dodaną.

spis treści

1. Nowe stanowisko WHO w sprawie alkoholu

Alkohol szkodliwie wpływa niemal na cały organizm, jednak najbardziej narażone na trwałe szkody spowodowane spożywaniem etanolu są układ nerwowy i układ krążenia.

Najnowsze stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące alkoholu ukazało się niedawno na łamach "The Lancet Public Health". WHO mówi wprost:

Zobacz film: "5 powodów, dla których warto pić czerwone wino"

"Alkohol jest substancją toksyczną, psychoaktywną i uzależniającą, a kilkadziesiąt lat temu został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako czynnik rakotwórczy grupy 1 – jest to grupa najwyższego ryzyka, która obejmuje również azbest, promieniowanie i tytoń. Alkohol powoduje co najmniej siedem rodzajów raka, w tym najpowszechniejsze typy raka, takie jak rak jelita grubego i rak piersi u kobiet".

Wyjątkowo narażona na szkodliwy wpływ etanolu jest również wątroba. To ona odpowiada za metabolizowanie alkoholu i pozbywanie się go z organizmu. Obciążona wątroba przez długi czas może jednak nie dawać żadnych objawów albo jej choroby mogą skrywać się pod maską niestrawności czy nieżytu żołądka. W ten sposób latami niezauważone może rozwijać się alkoholowe stłuszczenie wątroby. Początkowo jest odwracalne, jednak z biegiem czasu może prowadzić do całkowitej niewydolności narządu pod postacią marskości wątroby.

Jak jej uniknąć? Najlepszym, choć najtrudniejszym rozwiązaniem jest całkowita abstynencja. A jeśli nie jest to możliwe, to warto sięgnąć po mniejsze zło.

2. Mniejsze zło? Tu kryje się silny przeciwutleniacz

Według hepatologa dr Nancy Reau, zastępcy dyrektora Transplantacji Narządów Miąższowych i Szefa Sekcji Hepatologii w Rush University Medical Center w Chicago takimi słowami można określić czerwone wino. Można po nie sięgać w ostateczności, pod warunkiem, że nie mamy żadnych problemów zdrowotnych z wątrobą.

- Czerwone wino ma przeciwutleniacze, choć może wpływać na zdrowie wątroby. Umiar jest bardzo ważny, wciąż musisz przestrzegać zaleceń dotyczących bezpiecznego spożywania alkoholu - przyznaje lekarka w rozmowie z The Health.

Czerwone wino jest źródłem resweratrolu
Czerwone wino jest źródłem resweratrolu (Pixabay)

Z kolei eksperci z Mayo Clinic zwracają uwagę, że zauważono także pozytywny wpływ tego rodzaju alkoholu na układ krążenia.

"Wszelkie powiązania między czerwonym winem a mniejszą liczbą zawałów serca nie są do końca zrozumiałe. Ale częścią korzyści może być to, że przeciwutleniacze w czerwonym winie mogą zwiększać poziom cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (HDL, "dobry" cholesterol) i chronić przed odkładaniem się cholesterolu" – zwracają uwagę.

- W winie znajduje się bardzo silny antyoksydant – resweratrol. To substancja, która bardzo łatwo wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami, mającymi zdolność do uszkadzania naszych komórek, mitochondriów, DNA – wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdowie dietetyk, mgr Celina Całka-Kinicka.

- To związek z grupy polifenoli, który znajduje się w dużej ilości w skórkach czy pestkach winogron, więc takie wina jak czerwone czy różowe będą bogactwem właśnie tego związku. Z kolei wina produkowane z samego miąższu winogron mają znacznie mniejsze ilości polifenoli, przez co ich wpływ na zdrowie nie jest taki znaczny – dodaje.

Ekspertka tłumaczy, że pomimo cennych właściwości resweratrolu problemem jest obecność etanolu w czerwonym winie. Mówi, że sięgając po lampkę wina, należy sobie zadać jedno pytanie.

- Czy faktycznie korzyści związane z aktywnymi związkami antyoksydacyjnymi przewyższają negatywne skutki alkoholu?

Dietetyk przypomina, że resweratrol znajduje się we wszystkich warzywach i owocach o ciemnym zabarwieniu – to owoce jagodowe, ciemne winogrona, bakłażan, a także zielona warzywa liściaste jak jarmuż.

"Samo jedzenie winogron lub picie soku winogronowego może być sposobem na uzyskanie resweratrolu bez picia alkoholu. Soki z czerwonych i fioletowych winogron mogą mieć te same korzyści dla serca, co czerwone wino" – zwracają uwagę eksperci z Mayo Clinic.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze