Hit PRL-u za grosze. "Piąta ćwiartka" to bogactwo żelaza

Tzw. piąta ćwiartka niegdyś była stałym elementem polskiej kuchni. Jedno z dań na bazie podrobów cieszyło się szczególną popularnością w czasach PRL-u. Dziś ponownie wraca do łask i całe szczęście, bo jest bogate w białko, a także żelazo i witaminy z grupy B.

Cynaderki wracają do łask. To źródło żelaza i białkaCynaderki wracają do łask. To źródło żelaza i białka
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cynaderki. Dlaczego warto włączyć do diety?

Tradycja spożywania cynaderek, czyli nerek wieprzowych lub wołowych, w Polsce sięga XIX wieku. W tym daniu rozsmakowaliśmy się jednak dopiero za sprawą Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W swojej słynnej książce kucharskiej "365 obiadów za 5 złotych” umieściła przepis na przygotowanie nerek, co przyczyniło się do wzrostu ich popularności. W czasach PRL cynaderki były powszechnie spożywane ze względu na przystępną cenę i ograniczony dostęp do innych mięs.

Po transformacji ustrojowej i pojawieniu się w sklepach szerokiego wyboru cynaderki odeszły w zapomnienie. Jednak dzięki swoim wyjątkowym wartościom odżywczym warto ponownie włączyć je do menu. Nerki są bogate w białko — zawierają aż 16,5 g na 100 g produktu — co sprzyja odbudowie mięśni i poprawie ogólnej kondycji fizycznej.

Cynaderki dostarczają organizmowi cenne witaminy z grupy B, takie jak B12, B3 (niacyna) i B5 (kwas pantotenowy). Witaminy te odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, metabolizmie energetycznym oraz w produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo nerki są źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i działa jako silny antyoksydant.

Anemia

Nerki są bogactwem białka i żelaza oraz witaminy z grupy B
Nerki są bogactwem białka i żelaza oraz witaminy z grupy B © Pixabay

Choć przygotowanie cynaderek może wydawać się trudne, po dokładnym oczyszczeniu i odpowiednim przyprawieniu stają się prawdziwym kulinarnym przysmakiem. Nerki można dusić, smażyć czy piec, a ich delikatny smak doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami — od ziemniaków po owoce. Możliwości ich przyrządzenia są niemal nieograniczone.

Normy żelaza w Polsce

Jednym z najważniejszych atutów cynaderek jest wysoka zawartość żelaza. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w 100 g nerek znajduje się około 6,5 mg tego pierwiastka, czyli ponad dwa razy więcej niż w szpinaku, często uważanym za superfood. Co istotne, żelazo hemowe obecne w mięsie jest lepiej przyswajalne niż to z produktów roślinnych.

Niedobór żelaza jest powszechnym problemem zdrowotnym zarówno w Polsce, jak i w Europie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 1,5-1,8 miliarda ludzi na świecie cierpi na niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. W krajach rozwiniętych, takich jak Polska, niedobór żelaza dotyczy około 5 proc. populacji: 20 proc. kobiet miesiączkujących oraz 30-40 proc. dzieci.

Objawy niedoboru żelaza

Niedobór żelaza może manifestować się różnorodnymi objawami, które często są niespecyficzne. Do najczęstszych należą:

  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie,

  • bladość skóry i błon śluzowych,

  • łamliwość włosów i paznokci,

  • zawroty głowy i bóle głowy,

  • kołatanie serca,

  • duszności,

  • suchość skóry i pękające kąciki ust.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Polsat News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie