Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?

Nasze serce każdego dnia wykonuje tytaniczną pracę. Kurczy się ok. 100 tys. razy na dobę, a w ciągu minuty pompuje 5–6 l krwi. Choć dzięki temu żyjemy, nikt się nad tym nie zastanawia. Nie myślimy też o konsekwencjach złej diety i braku aktywności fizycznej. W ten sposób osłabiamy układ krążeniowy, skazując go na poważne schorzenia, m.in. chorobę wieńcową.

O tym, że nasze tętnice nie są w najlepszej kondycji, dowiadujemy się najczęściej wtedy, gdy sytuacja jest już bardzo poważna. Przez lata (zupełnie niezauważalnie) odkładający się w nich tłuszcz i cholesterol systematycznie zwężają ich obwód, co sprawia, że krew nie może swobodnie płynąć. Narządy są słabiej ukrwione, rośnie ciśnienie krwi.

Specjaliści przekonują, że można byłoby uniknąć aż 80 proc. przypadków chorób serca. Warunek jest jeden – modyfikacja stylu życia, która obejmuje również dietę. Jej głównym celem jest obniżenie stężenia cholesterolu, głównie złego (LDL), oraz triglicerydów. Odpowiednio zmodyfikowana dieta pozwoli zredukować ich ilość łącznie o 20–30 proc. Czas wprowadzić zmiany do swojego jadłospisu. Co należy wziąć pod uwagę?

Układ krążeniaUkład krążenia
Źródło zdjęć: © Układ krążenia jest jednym z najważniejszych układów w organizmie człowieka. (123rf)
Agnieszka Gotówka

/ 5Tłuszcze dobre dla serca

Tłuszcze dobre dla serca
Tłuszcze dobre dla serca © Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na obniżenie cholesterolu. (123rf)

Ogromnym wsparciem dla serca są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Ich źródłem są tłuste ryby morskie (np. makrela, śledź), oleje roślinne (lniany, rzepakowy, słonecznikowy) oraz orzechy i nasiona. Znajdziemy je również w niektórych miękkich margarynach kubkowych na bazie oleju rzepakowego, np. Optima Omega 3.

Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Obniżają stężenie trójglicerydów we krwi i normalizują ciśnienie, zmniejszając w ten sposób ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Unikać z kolei należy tłuszczów nasyconych. Znaleźć je można w: maśle, smalcu, tłustej wołowinie i wieprzowinie oraz w wyrobach mięsnych (pasztetach, kiełbasie).

/ 5Cholesterol pokarmowy

Cholesterol pokarmowy
Cholesterol pokarmowy © Źródłem "złego" cholesterolu są tłuszcze typu trans. (123rf)

Cholesterol kojarzy się nam najczęściej z niepożądanym składnikiem diety. To nie do końca prawda. Pełni on w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in. jest niezbędny do produkcji hormonów płciowych i kwasów żółciowych.

Powszechnie używa się terminów ”dobry” i ”zły” cholesterol. Ten pierwszy to lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). Im jest ich więcej, tym nasze serce i układ krążenia są zdrowsze. Z kolei mianem „złego” cholesterolu określa się lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), które wydostają się z wątroby do tkanek pozawątrobowych. Jego stężenie może wzrosnąć, jeśli w naszej diecie będą znajdować się np. tłuszcze typu trans. Powstają one w czasie procesu częściowego utwardzania tłuszczów roślinnych, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.

Tłuszcze typu trans występują w wyrobach piekarniczych, ciastkach, ciasteczkach, wafelkach oraz żywności typu fast food. Naturalnie pojawiają się w produktach zawierających tłuszcz mleczny (masło, tłuste sery) oraz w mięsie przeżuwaczy. W trosce o swoje zdrowie powinno się je całkowicie wyeliminować z diety.

/ 5Sterole roślinne

Sterole roślinne
Sterole roślinne © Sterole roślinne posiadają zdolność redukcji nadmiernego cholesterolu. (123rf)

Już od kilkudziesięciu lat wiadomo, że sterole roślinne, będące naturalnym składnikiem roślin, pozytywnie wpływają na gospodarkę cholesterolu w organizmie. Mają zdolność jego redukcji poprzez zmniejszenie wchłaniania w jelitach. Spożywanie 1,5-3 g steroli roślinnych dziennie może obniżyć jego poziom o ok. 7 -12,5 proc. w ciągu 2-3 tygodni.

Sterole znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych: oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, a także w soi oraz orzechach. Warto też sięgnąć po żywność funkcjonalną wzbogaconą w fitosterole, np. margarynę Optima Cardio.

/ 5Redukcja masy ciała

Redukcja masy ciała
Redukcja masy ciała © Regularna aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. (123rf)

Równie istotna jak dieta jest regularna aktywność fizyczna. Ćwiczenia nie tylko pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, ale też znacząco poprawiają samopoczucie. Twoje serce będzie wdzięczne, jeśli każdego dnia poświęcisz 30 minut lub więcej na spacer, jazdę na rowerze, bieganie lub taniec. Ważne, by robić to, co sprawia nam najwięcej radości i jest dostosowane do możliwości naszego organizmu.

Aktywność fizyczna nie tylko zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, ale też pozwala zredukować masę ciała i utrzymać ją na prawidłowym poziomie. To niezwykle ważne, bo nadwaga lub otyłość bardzo niekorzystnie wpływają na układ krwionośny. Redukcja 5 kilogramów masy ciała obniża poziom złego cholesterolu LDL o 8 proc.

/ 5Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny
Błonnik rozpuszczalny © Błonnik (włókno roślinne) jest obowiązkowym elementem diety dobrej dla serca. (123rf)

Przemianę materii wspiera błonnik (włókno roślinne). Jest on oporny na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz ma zdolność do wiązania cholesterolu, a więc nie może go zabraknąć w diecie dobrej dla serca.

Bogatym źródłem błonnika są płatki, otręby owsiane i owoce: porzeczki, agrest i jabłka. Każdego dnia zaleca się więc spożywać pełnoziarniste przetwory zbożowe (płatki, kasze, mąki, makaron razowy). W diecie powinno się też znaleźć miejsce dla warzyw i owoców, które dostarczają mnóstwo witamin i minerałów dobrych dla serca. Wiele z nich to cenne źródło antyoksydantów neutralizujących działanie wolnych rodników.

Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc