Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
1 z 7Zatkane tętnice
Nasze serce każdego dnia wykonuje tytaniczną pracę. Kurczy się ok. 100 tys. razy na dobę, a w ciągu minuty pompuje 5–6 l krwi. Choć dzięki temu żyjemy, nikt się nad tym nie zastanawia. Nie myślimy też o konsekwencjach złej diety i braku aktywności fizycznej. W ten sposób osłabiamy układ krążeniowy, skazując go na poważne schorzenia, m.in. chorobę wieńcową.
O tym, że nasze tętnice nie są w najlepszej kondycji, dowiadujemy się najczęściej wtedy, gdy sytuacja jest już bardzo poważna. Przez lata (zupełnie niezauważalnie) odkładający się w nich tłuszcz i cholesterol systematycznie zwężają ich obwód, co sprawia, że krew nie może swobodnie płynąć. Narządy są słabiej ukrwione, rośnie ciśnienie krwi.
Specjaliści przekonują, że można byłoby uniknąć aż 80 proc. przypadków chorób serca. Warunek jest jeden – modyfikacja stylu życia, która obejmuje również dietę. Jej głównym celem jest obniżenie stężenia cholesterolu, głównie złego (LDL), oraz triglicerydów. Odpowiednio zmodyfikowana dieta pozwoli zredukować ich ilość łącznie o 20–30 proc. Czas wprowadzić zmiany do swojego jadłospisu. Co należy wziąć pod uwagę?