Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera?
Sprawność fizyczna i regularne ćwiczenia powstrzymują chorobę Alzheimera. Tak wynika z badań naukowców Uniwersytetu Kansas opublikowanych w specjalistycznym piśmie "Neurology", które przeprowadzono je udziałem osób po 60. roku życia (z czego połowa miała wczesne objawy choroby). Wykazały one, że ci spośród chorych, którzy odznaczali się mniejszą sprawnością fizyczną mieli czterokrotnie więcej oznak kurczenia się mózgu niż ci, którzy byli fizycznie sprawni. Kurczenie się mózgu jest wskaźnikiem postępu choroby, oddziaływuje negatywnie m. in. na pamięć i zdolności poznawcze. Ćwiczenia z kolei pobudzają ukrwienie mózgu, dopływ tlenu i substancji odżywczych do komórek mózgowych. To tłumaczy, dlaczego postęp demencji następuje wolniej u osób fizycznie sprawnych.
Trzy razy w tygodniu znajdź czas na 40-minutowy marsz – ćwicząc regularnie, możesz zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera aż o 40–50 proc.
Suplementacja witaminy E
Witamina E spełnia rolę biologicznego przeciwutleniacza, zabezpiecza organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i nadtlenków lipidowych. Dzięki temu ma wpływ nie tylko na zachowanie młodości. Przede wszystkim chroni organizm przed wieloma chorobami - w tym przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobą niedokrwienną serca.
Naczynia z żelaza lub stali nierdzewnej
Tanie garnki aluminiowe wykonane są zazwyczaj z kiepskiej jakości stopu aluminium.
Badania wykazały, że podczas gotowania (szczególnie potraw kwaśnych, np. bigosu) oraz czyszczenia naczyń ten metal może wyzwalać szkodliwe cząsteczki glinu, które przenikają do jedzenia i nie tylko wpływają na jego smak, ale również niekorzystnie oddziałują na nasz układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu.
Ograniczenie spożycia tłuszczów trans
Tłuszcze trans zwiększają stężenie cholesterolu we krwi i przyczyniają się do rozwoju choroby Alzheimera.
Warto unikać również tłuszczów nasyconych, obecnych między innymi w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dr hab. Martha Clare Morris z Rush University w Chicago odkryła, że u osób starszych, które spożywały duże ilości tłuszczów trans, ryzyko wystąpienia choroby było czterokrotnie wyższe niż u osób, które jadły ich najmniej. Z kolei obecność w diecie dużej ilości tłuszczów nasyconych ponad dwukrotnie zwiększała prawdopodobieństwo wystąpienia demencji.
Odpowiednia podaż witaminy B12
Badacze ze Sztokholmu wykazali, że witamina B12 przyczynia się do obniżenia poziomu homocysteiny – aminokwasu, który ma związek z zaburzeniami poznawczymi.
Witaminę tę można przyjmować w postaci suplementu diety, a jej naturalnym źródłem są produkty pochodzenie zwierzęcego: mięso (zwłaszcza wołowe i drobiowe), podroby, ryby, owoce morza, jaja, mleko i jego przetwory.
Utrzymanie wagi na prawidłowym poziomie
Otyłość może zwiększać ryzyko rozwoju choroby, dlatego zachowanie właściwej masy ciała ma kluczowe znaczenie. Badania opublikowane w „Journal of the American Medical Association - Neurology” wskazują na związek między insulinoopornością a zanikami pamięci zwiększającymi ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Autorki badania zwracają uwagę, że insulinooporność często występuje zarówno u osób otyłych jak i tych znajdujących się w stanie przedcukrzycowym i już chorujących na cukrzycę typu 2.
Produkty pochodzenia roślinnego
Owoce, rośliny strączkowe, warzywa i produkty zbożowe powinny stanowić podstawę diety ze względu na dużą zawartość witamin oraz składników mineralnych zapewniających prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Duża ich zawarość w diecie poprawia pamięć, koncentrację i zdolność uwagi. To naturalna ochrona przed chorobą Alzheimera.