Jakie produkty sprzyjają rozwojowi kamicy nerkowej?

Kamienie nerkowe przysparzają ogromnego bólu i cierpienia. Dolegliwość ta częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Można jednak zmniejszyć ryzyko jej rozwoju, wykluczając z diety niektóre składniki. Są wśród nich te bardzo popularne, m.in. kawa, masło orzechowe i podroby.

Pacjentów zgłaszających się do urologa z objawami kamicy nerkowej jest bardzo dużo. I dlatego też istnieje potrzeba informowania o sposobach profilaktyki tego schorzenia. Priorytetowa w tym zakresie jest podaż odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej jest pić czystą wodę w małych porcjach.

Ważna jest również aktywność fizyczna i ograniczenie spożywanego alkoholu. Niezwykle istotne jest unikanie niektórych produktów.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

1. Kawa

By zapobiec kolejnym nawrotom kolki nerkowej, konieczne jest ograniczenie picia kawy. Nie chodzi o całkowitą rezygnację z „małej czarnej”, ale dla naszego organizmu lepiej będzie, gdy wypijemy tylko jedną filiżankę w ciągu dnia.

Kofeina sprawia, że w moczu znajduje się więcej wapnia. A nadmiar tego składnika może prowadzić do zwapnienia tkanek miękkich. W przypadku niektórych pacjentów może nawet dojść do niewydolności nerek.

Szkodliwe jest również spożywanie dużej ilości napojów gazowanych i energetycznych.

2. Sardynki i podroby

W profilaktyce chorób nerek i układu moczowego zaleca się ograniczenie spożycia sardynek, jak również podrobów i śledzi. Produkty te zawierają duże ilości związków purynowych. Organizm wytwarza z nich kwas moczowy. Jeśli jest go za dużo, nie jest on w stanie go wydalić, co sprawia, że nadmiar gromadzi się w nerkach (prowadząc do rozwoju kamieni) lub w stawach, co z kolei sprzyja rozwojowi dny moczanowej.

Kamienie w nerkach - jak je usunąć?
Kamienie w nerkach - jak je usunąć?

Kamica nerkowa to choroba, na którą częściej cierpią mężczyźni niż kobiety. Przyczyną powstawania kamieni...

zobacz galerię

3. Sól

Nadmiar spożywanej soli jest szkodliwy dla organizmu, nie sprzyja również prawidłowej pracy nerek. A jak przekonują specjaliści, spożywamy jej dwa razy więcej niż potrzeba. Ukrywa się bowiem w wielu produktach, które jemy na co dzień: wędlinach, przetworach warzywnych (np. ketchupie), serkach topionych i pieczywie.

Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po świeże lub suszone zioła, jak również unikać produktów w wysokim stopniu przetworzonych.

4. Produkty bogate w szczawiany

Najczęściej diagnozowanym rodzajem kamicy nerkowej jest kamica szczawianowa (dotyczy 70-80 proc. chorych). By zapobiec jej rozwojowi lub uniknąć nawrotu choroby, konieczne jest wyeliminowanie z diety produktów takich jak: szczaw, rabarbar, szpinak, kakao, czekolada, masło orzechowe.

Obfitują one w szczawiany – organiczne związki chemiczne – które są trudno rozpuszczalne w wodzie. Jeśli jest ich w diecie niewiele, są wydalane z moczem. Z kolei ich nadmiar może doprowadzić do odkładania się tych związków w nerkach, a to prosta droga do rozwoju kamicy nerkowej.

Nerki każdego dnia wykonują tytaniczną pracę. Wytwarzają ok. 150 l moczu pierwotnego (element osocza krwi) i 1,5 l moczu właściwego. Warto zadbać o ten organ, by mógł prawidłowo funkcjonować. Przestrzeganie zasad zdrowej i zbilansowanej diety pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.

Następny artykuł: Czynniki wywołujące kamienie nerkowe

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.