Jakie produkty sprzyjają rozwojowi kamicy nerkowej?
Kamienie nerkowe przysparzają ogromnego bólu i cierpienia. Dolegliwość ta częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Można jednak zmniejszyć ryzyko jej rozwoju, wykluczając z diety niektóre składniki. Są wśród nich te bardzo popularne, m.in. kawa, masło orzechowe i podroby.
Pacjentów zgłaszających się do urologa z objawami kamicy nerkowej jest bardzo dużo. I dlatego też istnieje potrzeba informowania o sposobach profilaktyki tego schorzenia. Priorytetowa w tym zakresie jest podaż odpowiedniej ilości płynów. Najlepiej jest pić czystą wodę w małych porcjach.
Ważna jest również aktywność fizyczna i ograniczenie spożywanego alkoholu. Niezwykle istotne jest unikanie niektórych produktów.
1. Kawa
By zapobiec kolejnym nawrotom kolki nerkowej, konieczne jest ograniczenie picia kawy. Nie chodzi o całkowitą rezygnację z „małej czarnej”, ale dla naszego organizmu lepiej będzie, gdy wypijemy tylko jedną filiżankę w ciągu dnia.
Kofeina sprawia, że w moczu znajduje się więcej wapnia. A nadmiar tego składnika może prowadzić do zwapnienia tkanek miękkich. W przypadku niektórych pacjentów może nawet dojść do niewydolności nerek.
Szkodliwe jest również spożywanie dużej ilości napojów gazowanych i energetycznych.
2. Sardynki i podroby
W profilaktyce chorób nerek i układu moczowego zaleca się ograniczenie spożycia sardynek, jak również podrobów i śledzi. Produkty te zawierają duże ilości związków purynowych. Organizm wytwarza z nich kwas moczowy. Jeśli jest go za dużo, nie jest on w stanie go wydalić, co sprawia, że nadmiar gromadzi się w nerkach (prowadząc do rozwoju kamieni) lub w stawach, co z kolei sprzyja rozwojowi dny moczanowej.
3. Sól
Nadmiar spożywanej soli jest szkodliwy dla organizmu, nie sprzyja również prawidłowej pracy nerek. A jak przekonują specjaliści, spożywamy jej dwa razy więcej niż potrzeba. Ukrywa się bowiem w wielu produktach, które jemy na co dzień: wędlinach, przetworach warzywnych (np. ketchupie), serkach topionych i pieczywie.
Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po świeże lub suszone zioła, jak również unikać produktów w wysokim stopniu przetworzonych.
4. Produkty bogate w szczawiany
Najczęściej diagnozowanym rodzajem kamicy nerkowej jest kamica szczawianowa (dotyczy 70-80 proc. chorych). By zapobiec jej rozwojowi lub uniknąć nawrotu choroby, konieczne jest wyeliminowanie z diety produktów takich jak: szczaw, rabarbar, szpinak, kakao, czekolada, masło orzechowe.
Obfitują one w szczawiany – organiczne związki chemiczne – które są trudno rozpuszczalne w wodzie. Jeśli jest ich w diecie niewiele, są wydalane z moczem. Z kolei ich nadmiar może doprowadzić do odkładania się tych związków w nerkach, a to prosta droga do rozwoju kamicy nerkowej.
Nerki każdego dnia wykonują tytaniczną pracę. Wytwarzają ok. 150 l moczu pierwotnego (element osocza krwi) i 1,5 l moczu właściwego. Warto zadbać o ten organ, by mógł prawidłowo funkcjonować. Przestrzeganie zasad zdrowej i zbilansowanej diety pomoże zmniejszyć ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.