Trwa ładowanie...

Jakie witaminy i suplementy stosować przy COVID-19?

Odpoczynek i odowiednie nawodnienie to jedyne wskaznia przy łagodnym przebiegu COVID-19. W razie potrzeby stosujemy leki przecwgorączkowe i przeciwbólowe
Odpoczynek i odowiednie nawodnienie to jedyne wskaznia przy łagodnym przebiegu COVID-19. W razie potrzeby stosujemy leki przecwgorączkowe i przeciwbólowe (Getty Images)

Zakażenie koronawirusem w przypadku wariantu Omikron u większości osób przebiega w miarę łagodnie, bez konieczności hospitalizacji. Zwłaszcza jeżeli są to osoby zaszczepione. Eksperci wyjaśniają, czy przy łagodnym przebiegu COVID warto przyjmować dodatkowe suplementy i witaminy?

spis treści

1. Co stosować przy łagodnym przebiegu COVID-19?

COVID-19 nadal u wielu pacjentów budzi duży lęk, dlatego, kiedy dowiadują się o zakażeniu, za wszelką cenę chcą ograniczyć rozwój choroby. Wielu zaczyna garściami przyjmować suplementy, często na własną rękę stosują też sterydy, a nawet "profilaktycznie" sięgają po antybiotyki. Lekarze ostrzegają przed groźnym konsekwencjami "samoleczenia", to może przynieść więcej szkody niż korzyści.

- COVID przy lekkim przebiegu przypomina chorobę przeziębieniową, w związku z tym podobnie jak w chorobie przeziębieniowej wskazane jest odpowiednie nawodnienie organizmu, odpoczynek, ale nie leżenie plackiem w łóżku, powinniśmy trochę pochodzić po domu. Jeżeli jest taka potrzeba, stosujemy leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe - wyjaśnia dr Michał Sutkowski, prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych.

Zobacz film: "Dr Grzesiowski o badaniach nad amantadyną"
Przy łagodnym przebiegu COVID nie ma wskazań do przyjmowania leków lub suplementów
Przy łagodnym przebiegu COVID nie ma wskazań do przyjmowania leków lub suplementów

Dr Sutkowski podkreśla, że nawet przy łagodnym przebiegu COVID-19 pacjent powinien być w kontakcie z lekarzem, żeby skutecznie zadziałać, jeżeli nastąpi nagłe pogorszenie stanu chorego, dodatkowo u pacjentów z grup ryzyka są wskazania do wcześniejszego zastosowania sterydów lub leków przeciwkrzepliwych. Kluczowe jest postawienie trafnej diagnozy, a pacjenci sami nie są w stanie odróżnić, czy przyczyną infekcji są wirusy, czy bakterie.

- Dodatkowe leczenie zawsze trzeba skonsultować z lekarzem. Dotyczy to również syropów przeciwkaszlowych. Czasem hamowanie kaszlu nie jest wskazane, bo może doprowadzić do rozwoju infekcji, niekiedy lepsze jest wykrztuszanie tej wydzieliny - tłumaczy ekspert.

- Najważniejsze, żeby zachować spokój i umiar. Zawsze zalecałbym najpierw skontaktować się z lekarzem rodzinnym i po prostu zapytać, czy coś jeszcze możemy przyjmować. Czasem jest wskazane podanie sterydów wziewnych albo leków przeciwkrzepliwych, natomiast nie jest to stosowane rutynowo - dodaje dr Sutkowski.

2. Witamina C - czy warto ją przyjmować podczas COVID-19?

Wielu pacjentów podczas każdego przeziębienia przyjmuje ogromne dawki witaminy C, wierząc, że to automatycznie wzmocni organizm. Okazuje się, że nadmierna suplementacja witaminy C mija się z celem, bo organizm wchłania tylko potrzebą ilość kwasu askorbinowego, resztę wydala. Badania dotyczące zastosowania witamy C w leczeniu COVID były prowadzone m.in. przez naukowców Epidemiology Unit All India Institute of Medical Sciences w New Delhi. Nie wykazano korzyści z jej zastosowania.

- To jest kolejny mit. Duże dawki witamin z grupy C nie są wskazane. Zapotrzebowanie na witaminę C przy chorobach przeziębieniowych rośnie, więc można ją przyjmować, ale w ograniczonych ilościach. Nie trzeba od razu brać po 1000 mg dziennie, bo większość tego wysikamy - wyjaśnia dr Sutkowski.

3. Witamina D - nie ma wskazań do zwiększania dawek w trakcie choroby

Podobnie wygląda to w przypadku witaminy D3. W zasadzie od początku pandemii SARS-CoV-2 pojawiały się hipotezy na temat jej wpływu na przebieg COVID-19.

- Są badania, które pokazują, że ludzie, którzy mają niski poziom witaminy D3, częściej chorują i gorzej znoszą infekcje. A ci, którzy mają jej większy poziom lub umiarkowany - przechodzą infekcję łagodniej. Stąd powstał pomysł realizowany przez immunologów, aby sprawdzać stężenie witaminy D u osób, które częściej chorują i uzupełniać jej poziom – wyjaśniał w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Wojciech Feleszko, immunolog kliniczny i pediatra.

Naukowcy z Nowego Orleanu wykazali, że niedobór witaminy D może osłabiać układ immunologiczny i zwiększać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Natomiast późniejsze analizy nie potwierdziły tego związku. Dr Michał Sutkowski przypomina, że w przypadku witaminy D ważne jest jej regularne stosowanie, jeżeli będziemy ją przyjmować, albo zwiększać jej dawki, dopiero kiedy zachorujemy - to nie wpłynie na przebieg choroby.

- Witamina D jest potrzebna, ale jej dodatkowa suplementacja w momencie choroby nie ma najmniejszego sensu. Nie ma takich rekomendacji. Jej wchłanianie odbywa się pewnymi etapami, żeby się wchłonęła większa dawka witaminy D3 potrzeba przynajmniej kilku dni, wtedy z reguły jesteśmy już po COVID-zie. Krótko mówiąc, w polskich warunkach poza sezonem letnim trzeba regularnie suplementować witaminę D3 w dawkach między 2000 a 4000 j.m. na dobę w przypadków osób dorosłych - tłumaczy lekarz.

Warto też sprawdzić jej poziom, jeżeli będzie nieodpowiedni, lekarz wskaże jaką dawkę powinniśmy przyjmować.

4. Wskazana jest lekkostrawna dieta

Zamiast suplementów lepiej sięgnąć po naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu i odpowiednią dietę bogatą w witaminy i minerały. Dietetycy wskazują na trzy kluczowe zasady odżywiania podczas choroby: pijemy dużo płynów, unikamy słodyczy i dań tłustych, ciężkostrawnych.

- Unikajmy spożywania nadmiernej ilości węglowodanów prostych czy tłuszczy nasyconych. Dbajmy o to by w naszej diecie znalazły się źródła pełnowartościowego białka np. chude ryby, mięso, wędliny, pełnowartościowy nabiał np. ten z wysoką zawartością probiotyków, które wspierają układ odpornościowy np. kefir czy maślanka. Nie zapominajmy także o owocach i warzywach, które dostarczają nam cennych witamin i mikroelementów - radzi Joanna Nowacka, dietytyk kliniczny.

- Powinniśmy natomiast unikać produktów ciężkostrawnych, takich, które długo zalegają w żołądku aby jeszcze nadmiernie nie obciążać organizmu procesem trawienia. Nie jest zalecane także spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, ubogiej w składniki mineralne i witaminy.

Dietytyczka przypomina o piciu odpowiedniej ilości wody, przy czym warto pamiętać o pewnej zasadzie. - Wodę i inne płyny należy spożywać w odstępie 30 minut od posiłków, gdyż picie wody i innych napojów podczas jedzenia może powodować, że jesteśmy szybciej najedzeni i w związku z tym zjemy mniej niż to potrzebne - zaznacza Nowacka.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze