Działa jak balsam na wątrobę. Odtruwa i chroni przed nowotworem
Wątroba przyjmuje wszystkie spożywane przez nas toksyny. Oczyszcza organizm. Dba o prawidłowy poziom cukru we krwi. W wątrobie przechowywane są zapasy witamin i minerałów – przede wszystkim cenne żelazo. Wątroba produkuje żółć ułatwiającą trawienie tłuszczów. Reguluje poziom insuliny i dba o gospodarkę hormonalną.
Niewłaściwe żywienie lub styl życia mogą rzutować na problemy z wątrobą. Alkohol, tytoń, siedzący tryb życia, zanieczyszczone środowisko – to wszystko wpływa na stan wątroby.
Dobrze dobrane jedzenie może pomóc oczyścić organizm.
Zobacz galerię i sprawdź, jak wesprzeć pracę wątroby przez dietę.
Zobacz też: Dieta w chorobach zapalnych jelit
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Czerwone warzywa
Marchew zawiera glutation ułatwiający detoksykację wątroby. Jest również bogata w karoten i flawonoidy. Te dwa składniki znajdziemy też w burakach.
To sprzymierzeńcy w walce o zdrowie wątroby. Pobudzają jej pracę i poprawiają funkcjonowanie.
Glutation występuje w dużych ilościach w pomidorach. Dodatkowo zawarty w nich likopen to związek, który zapobiega rozwojowi raka. Glutation znajduje się także w surowym szpinaku.
Uruchamia on działanie enzymów, które oczyszczają wątrobę z toksyn.
Zobacz też: Dieta przy zespole jelita drażliwego. Sprawdź, czego unikać
Zieleń na talerzu
Zielone warzywa liściaste zawierają dużo chlorofilu, przez co mogą absorbować toksyny. Korzystnie wpływają na produkcję żółci, neutralizują metale ciężkie, substancje chemiczne i pestycydy. Dzięki temu zmniejszają obciążenie wątroby.
Warzywa krzyżowe, jak brokuły lub kalafior, zwiększają produkcję glukozynolanu, który wspiera wypłukiwanie toksyn i zmniejsza ryzyko raka.
Szparagi, dzięki moczopędnemu działaniu, oczyszczają organizm. Działają korzystnie na wątrobę i nerki.
Świetnym uzupełnieniem zdrowych posiłków jest zielona herbata, bogata w przeciwutleniacze. Zawarte w niej katechiny sprzyjają oczyszczaniu organizmu.
Dodawanie do posiłków oliwy z oliwek to również świetny pomysł. Podobnie siemię lniane pomaga pozbywać się z organizmu toksyn.
Zobacz też: Oczyszczanie jelit - sposoby, dieta
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Owoce dla zdrowej wątroby
Żeby oczyścić wątrobę, warto sięgać po jabłka. Te owoce zawierają dużo składników detoksykującch wątrobę i układ pokarmowy.
Korzystny jest również wpływ grejpfrutów, które także zawierają glutation. Ponadto, duże ilości witaminy C i antyoksydantów w tych owocach, sprzyja produkcji enzymów o właściwościach detoksykujących.
Na wydzielanie przez organizm glutationu wpływa również spożywanie awokado.
Cytryny i limonki wspierają pracę wątroby, dzięki dużej zawartości witaminy C. W ten sposób toksyczne substancje są absorbowane przez wodę i wydalane z organizmu. Świetnym pomysłem jest picie wody z cytryną lub limonką każdego dnia o poranku.
Zobacz też: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta
Warzywa kapustne, mniszek i czosnek
Izotiocyjaniany, powstające z glukozynolanów kapusty, sprzyjają detoksykacji wątroby. W brukselce znajdziemy glukozynolany i siarkę. Te składniki powodują uwalnianie przez wątrobę enzymów, które blokują toksyny. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzeń organów wewnętrznych, jakie może powodować niezdrowe żywienie.
Mniszek lekarski, rosnący obficie na trawnikach, ma również zbawienny wpływ na zdrowie. Herbatka z korzenia mniszka sprzyja szybszemu rozkładaniu tłuszczów i wytwarzaniu aminokwasów. Ułatwia pozbywanie się zanieczyszczeń z organizmu.
Czosnek dodaje potrawom pikanterii. Oprócz świetnego smaku, ma również szereg właściwości dla zdrowia. Aktywuje enzymy wątrobowe. Dzięki temu toksyny są szybciej wypłukiwane przez organizm. Bogactwo minerałów, takich jak selen czy siarka, to kolejne atuty czosnku. W połączeniu z zawartą w nim allicyną świetnie oczyszczają wątrobę.
Zobacz też: Grzybica jelit
Zboża i przyprawy
Ziarna, orzechy i przyprawy doskonale sprawdzają się w diecie dla zdrowej wątroby.
Orzechy włoskie zawierają glutation, kwasy tłuszczowe omega-3 i aminokwas - argininę. Wszystkie te substancje sprzyjają oczyszczaniu wątroby.
Odradza się natomiast sięganie po zboża bogate w gluten. Lepszym pomysłem będzie komosa ryżowa, proso i gryka.
Kurkuma przyspiesza proces detoksykacji. Ma również działanie zbawienne w profilaktyce nowotworów. Kurkumę warto dodawać do posiłków. Zawarte w niej przeciwutleniacze to recepta na zdrowie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl