Jest już w sklepach. Jedz, gdy skończyłeś 50 lat, zbija cholesterol i trójglicerydy

W październiku coraz częściej w dyskontach możemy spotkać kaki. Owoc znany także jako persymona lub hurma japońska, od wieków cieszy się popularnością w Azji, zwłaszcza w Japonii, Chinach i Korei. W ostatnich latach zyskał też uznanie naukowców – coraz więcej badań potwierdza, że regularne spożywanie kaki może przynieść korzyści dla serca, wzroku, jelit, a nawet układu odpornościowego. Zwłaszcza osoby po 50 r.ż. powinny się nim zainteresować.

Kaki wspiera serce i trawienie. Naturalna tarcza przeciwzapalna i antyoksydacyjnaKaki wspiera serce i trawienie. Naturalna tarcza przeciwzapalna i antyoksydacyjna
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Jedno kaki dostarcza około 55 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także witaminę C, potas, fosfor, magnez i błonnik pokarmowy. 100 g świeżego owocu zawiera około 6 g błonnika, 270 mg potasu oraz ponad 2 mg beta-kryptoksantyny, czyli silnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Food Chemistry" wskazują, że karotenoidy zawarte w kaki, takie jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna, mogą wspierać zdrowie oczu, chroniąc siatkówkę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej. Dlatego w diecie osób po 50-tce powinien być podstawą.

Persymony należą do owoców o wyjątkowo wysokiej zawartości antyoksydantów. Według badania z "Journal of Food Science" zawierają duże ilości polifenoli, flawonoidów i tanin, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami DNA.

Sezon na kaki. Dlaczego warto jeść te owoce?

W eksperymencie opublikowanym w "Food & Function" ekstrakt z kaki hamował markery stanu zapalnego oraz wykazywał działanie ochronne na wątrobę u modeli zwierzęcych. Autorzy sugerują, że regularne spożywanie kaki może zmniejszać ryzyko chorób zapalnych, takich jak miażdżyca czy cukrzyca typu 2.

Dobre dla serca

Wysoka zawartość błonnika, polifenoli i potasu sprawia, że kaki wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Badanie opublikowane w "Nutrition Journal" wykazało, że spożywanie ekstraktu z persymony przez 12 tygodni u osób z hipercholesterolemią znacząco obniżało poziom cholesterolu LDL ("złego") i trójglicerydów, przy jednoczesnym wzroście frakcji HDL.

Z kolei na podstawie randomizowanego badania klinicznego opublikowanego w "Annals of Nutrition and Metabolism" oraz analiz zawartości błonnika i tanin w owocach kaki, naukowcy stwierdzili, że spożycie około 100–150 g kaki dziennie (czyli jednego średniego owocu) może obniżać stężenia cholesterolu LDL o około 8–12 proc. Efekt ten wynika głównie z obecności błonnika taninowego, który wiąże kwasy żółciowe i ogranicza wchłanianie cholesterolu w jelitach. Zjawisko to jest najbardziej widoczne u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemią).

Podkręca metabolizm

Kaki to doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego, który wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Polisacharydy obecne w miąższu kaki stymulują wzrost pożytecznych bakterii, takich jak Bifidobacterium i Lactobacillus, a jednocześnie hamują rozwój drobnoustrojów patogennych.

Dzięki temu owoce te mogą działać prebiotycznie, poprawiając perystaltykę jelit i łagodząc zaparcia.

Właściwości przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne

Coraz więcej danych wskazuje, że kaki może wspierać także profilaktykę chorób przewlekłych. W badaniu opublikowanym w "Antioxidants" wykazano, że ekstrakty z persymony hamują proliferację komórek nowotworowych jelita grubego w modelach in vitro. Odpowiadają za to m.in. flawonoidy, takie jak kwercetyna i kemferol.

To doskonały owoc dla seniorów. We "Frontiers in Pharmacology" opisano potencjalny wpływ kaki na układ nerwowy – zawarte w nim karotenoidy i polifenole chroniły neurony przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co może mieć znaczenie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.

Jak bezpiecznie jeść kaki?

Najpopularniejsze odmiany to Fuyu (słodka, jadalna nawet na twardo) i Hachiya (miękka, dojrzewająca do konsystencji galaretki). Owoce można jeść na surowo, w sałatkach, deserach lub suszone – stanowią wtedy bogate źródło energii i błonnika.

Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożycie surowych persymonów może prowadzić do powstawania tzw. bezoarów, czyli twardych złogów w żołądku. Zjawisko to jest bardzo rzadkie, ale opisane w literaturze medycznej (World Journal of Gastroenterology). Dlatego najlepiej jeść kaki w umiarkowanych ilościach, zwłaszcza w postaci dojrzałej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Food Chemistry
  2. Journal of Food Science
  3. Food & Function
  4. Nutrition Journal
  5. World Journal of Gastroenterology
  6. Antioxidants
  7. Frontiers in Pharmacology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D