Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (404 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Mnisi okadzali nim astmatyków. Dziś wiemy, że czyści płuca jak odkurzacz

 Kamil S. Sikora
08.06.2022 12:41
Podbiał pospolity ratuje płuca
Podbiał pospolity ratuje płuca (Getty Images)

Podbiał pospolity od wielu wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. To przede wszytskim lekarstwo dla płuc. Substancje zawarte w tej roślinie skutecznie łagodzą kaszel, ból gardła i inne dolegliwości układu oddechowego. Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości podbiału, wystarczy przygotować napar z jego kwiatów lub syrop.

spis treści

1. Jak przygotować leczniczy napój z podbiału?

Podbiał pospolity to lek znany od wieków. Według mnichów i zakonników podbielina pomagała w leczeniu gorączki, kaszlu, chorób płuc i oskrzeli. Podawano ją przy oparzeniach skóry, wrzodach i czyrakach. W starożytności nakazywano wdychanie dymu z liści podbiału na suchy kaszel. Okadzano nim też chorych na astmę. Młode liście nakładano na żylaki, owrzodzenia i inne problemy skórne. Zmieszane z miodem leczyły opuchliznę. Sokiem ze świeżych liści smarowano nos, by pozbyć się kataru.

Napar z podbiału:

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"
  • 1 łyżka suszonych kwiatów podbiału pospolitego,

  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania i dawkowanie:

Susz roślinny wrzucamy do kubka, zalewamy 250 ml wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy i wypijamy. Napój spożywamy dwa-trzy razy w ciągu dnia.

Syrop na kaszel z podbiału pospolitego

Z kwiatów podbiału możesz przygotować też syrop na kaszel. Wystarczy, że zasypiesz kwiaty cukrem w stosunku 2:1. Najlepiej robić to warstwami - warstwa kwiatów zasypana cukrem i kolejna taka sama warstwa, aż do zasypania całego słoika. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Teraz odstaw słoik w ciepłe i suche miejsce na przynajmniej dwa tygodnie. Są też tacy, którzy słoiki zasypują w ziemi. Syrop pijemy po łyżce trzy razy dziennie.

2. Co zawiera podbiał pospolity?

Podbiał pospolity ma kwiaty bardzo podobne do mniszka pospolitego i porasta m.in.: brzegi wód, wilgotne zarośla, pola i łąki. Nazywany jest również białodrzewem, oślą stopą lub kaczeńcem. Zawarty w nim śluz pomaga na takie dolegliwości jak suchy i mokry kaszel, chrypka, ból gardła, zapalenie oskrzeli i astma. W tej roślinie znajdziemy również garbniki, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne i zwalczają objawy przeziębienia i grypy. Z kolej zawarty w nim cynk usprawnia pracę układu immunologicznego. Dla kondycji i zdrowia płuc nie ma nic lepszego.

3. Jak i kiedy zbierać podbiał?

Podbiał pospolity najlepiej zrywać w pogodne dni, przed południem, gdy opadnie rosa. Najbardziej wartościowe będą rośliny, które rosną z dala od głównych dróg, gdzie często jeżdżą samochody. Zebrany podbiał rozkładamy na papierze lub na bawełnianym materiale i zostawiamy na dwa, trzy dni w zacienionym miejscu. W międzyczasie rośliny należy kilkakrotnie obrócić na drugą stronę.

Inną metodą suszenia podbiału jest włożenie rośliny do uchylonego piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 stopni Celsjusza.

Jeżeli nie zbierzesz świeżysz kwiatów, możesz kupić podbiał w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. Za opakowanie 25 g zapłacimy około 4 złote.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze