Kminek zwyczajny – zastosowanie, właściwości
Kminek zwyczajny, inaczej kmin polny czy karolek jest pospolitą rośliną występującą w Afryce, Azji oraz Europie. To dwuletnia roślina z charakterystycznymi kwiatostanami w postaci baldachimów i owocami o wydłużonym, lekko wygiętym kształcie z podłużnymi bruzdami. Stosuje się ją zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Na co pomaga?
W tym artykule:
Co to jest kminek zwyczajny?
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) to gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae). Gdzie rośnie? Naturalny zasięg występowania obejmuje Tunezję, kraje Azji i Europy. Rośnie na łąkach, przydrożach, miedzach i pastwiskach. Poza tymi obszarami spotykany jest w uprawie lub zdziczały. W Polsce jest pospolity, również uprawiany.
Nazwy ludowe i zwyczajowe kminku to karolek, karolek pospolity, karulek, karulek pospolity, kmin polny, kinin czy karba. Jego owoce zostały znalezione w budowlach z epoki neolitu. To jedna z najstarszych znanych przypraw.
Kminek – uprawa
Te zioła wspomogą pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego
Roślina w uprawie wymaga żyznych, wilgotnych i ciepłych gleb. Z czego powstaje kminek? Jest uprawiany z siewu nasion do gruntu.
Kminek jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku tworzy naziemną rozetę z liści i korzeń spichrzowy. W drugim roku wytwarza długą łodygę, osiągającą wysokość do 1 m. Zbiór kminku odbywa się w drugim roku, w pierwszej połowie lipca.
Owoce zbiera się dojrzałe. Są czerwono-brunatne, mają charakterystyczny, podłużny kształt przypominający nasiona. Kminek kwitnie w maju lub czerwcu. Posiada małe, białe kwiaty zebrane w baldachy. Co interesujące, korzeń wykształcany w pierwszym roku wegetacji nadaje się do spożycia. Jest przyrządzany podobnie do korzenia marchwi.
Zastosowanie kminku w kuchni
Kminek zwyczajny to roślina przyprawowa, ale i lecznicza. Ponieważ jej nasiona mają aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak, wykorzystuje się go je do przyprawiania:
- kapusty i innych warzyw wzdymających,
- potraw smażonych lub tłustych, innych ciężkostrawnych potraw,
- mięs, zwłaszcza tłustych,
- sałatek,
- sosów,
- past warzywnych,
- pieczywa,
- sera,
- paluszków i pasztecików,
- zup grzybowej, ziemniaczanej, barszczu,
- alkoholu – wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Owoc kminku – właściwości lecznicze
Surowiec zielarski wykorzystywany w medycynie naturalnej stanowi owoc kminku (Carvi fructus), który zawiera olejek kminkowy o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku. Jego głównym składnikiem jest karwon i limonen.
Substancja działa głównie w obrębie przewodu pokarmowego:
- ma działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie jelit i przewodów żółciowych,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo,
- zwiększa dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- ułatwia usuwanie gazów z jelit, działa wiatropędnie,
- zmniejsza uczucie pełności w żołądku,
- ułatwia trawienie tłuszczów (powoduje wzrost produkcji żółci),
- poprawia trawienie.
Z tego względu owoc kminku jest stosowany przy:
- spastycznych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych,
- nudnościach,
- niestrawności,
- wzdęciach,
- nadmiernej fermentacji,
- nieregularnych wypróżnieniach,
- kolce niemowlęcej (powyżej 6. miesiąca życia),
- zaburzeniach trawienia u dzieci i osób starszych,
- braku łaknienia (owoce kminku poprawiają trawienie oraz wzmagają apetyt).
Co ciekawe, kminek działa także pobudzająco na laktację, wykazuje również działanie moczopędne.
Kminek zwyczajny można kupić zarówno jako przyprawę, ale i w formie mieszanek ziołowych poprawiających trawienie, płynnych preparatów złożonych usprawniających pracę układu pokarmowego (wyciągi alkoholowe), tabletek na niestrawność czy problemy z wypróżnianiem.
Jak przygotować napar z kminku? Wystarczy jedną łyżkę zmielonego kminku zalać szklanką gorącej wody, przykryć i odstawić na kwadrans.
Olejek z kminku – stosowanie zewnętrznie
Olejek z kminku można stosować także zewnętrznie jako:
Ponadto kminek jest składnikiem ziołowych past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, który pozwala usunąć przykry zapach z ust.
Kminek zwyczajny – przeciwwskazania i środki ostrożności
Owoc kminku nie powinien być stosowany u osób zmagających się z kamieniami żółciowymi, zapaleniem dróg żółciowych i chorobami wątroby. Wyciągi alkoholowe mogą zażywać wyłącznie osoby dorosłe.
Należy pamiętać, że kminek nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych, uspokajających i moczopędnych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.