Trwa ładowanie...

Krzem - co to jest, właściwości, zapotrzebowanie, niedobór, gdzie występuje

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
22.03.2021 16:02
Krzem jako pierwiastek śladowy, bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek w przypadku osób dorosłych wynosi 20-30 miligramów dziennie. Niedobór krzemu może powodować u pacjentów wypadanie włosów.
Krzem jako pierwiastek śladowy, bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek w przypadku osób dorosłych wynosi 20-30 miligramów dziennie. Niedobór krzemu może powodować u pacjentów wypadanie włosów. (123rf)

Krzem jako pierwiastek śladowy, bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek w przypadku osób dorosłych wynosi 20-30 miligramów dziennie. Niedobór krzemu może objawiać się bolesnym i obfitym miesiączkowaniem, łamliwością kości, wypadaniem włosów, trądzikiem, przedwczesnym siwieniem włosów, a także przedwczesnym starzeniem się skóry. Co jeszcze warto wiedzieć na temat krzemu? W jakich produktach żywnościowych występuje ten pierwiastek chemiczny?

spis treści

1. Co to jest krzem?

Krzem to śladowy pierwiastek chemiczny, a zarazem mikroelement, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu człowieka. Uczestniczy on w w wielu procesach życiowych. Został zidentyfikowany 1787 roku przez francuskiego fizyka i chemika, Antoine Lavoisiera.

Krzem występuje w różnych ilościach w układzie kostnym, a także ludzkiej tkance łącznej. Ten śladowy pierwiastek chemiczny jest obecny m.in. w błonach śluzowych, ścianach naczyń krwionośnych, ścięgnach, powięziach, zastawkach mięśnia sercowego, zastawkach przewodu pokarmowego, zastawkach żylnych. Krzem występuje również w naszym mózgu, rdzeniu kręgowym, czy włóknach nerwowych. Stanowi składową część substancji międzykomórkowej. Pierwiastek jest także obecny w przysadce mózgowej, szyszynce oraz grasicy.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Krzem, zaraz po tlenie jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem, występującym w przyrodzie. Krzemionka, a także jej pochodne są nieodłącznym elementem skał skorupy ziemskiej.

2. Właściwości krzemu

Krzem jako pierwiastek śladowy, bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, bierze udział w procesie przemiany materii, a także przeciwdziała przedwczesnemu starzenia się organizmu. Dodatkowo, pełni bardzo ważną funkcję w procesach wymiany substancji na poziomie komórkowym. Dzięki niemu, organizm łatwiej przyswaja pokarmy i przyjmowane suplementy. Wspomaga również usuwanie szkodliwych substancji toksycznych.

Krzem jest mikroelementem, który zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Odpowiednie stężenie tego pierwiastka wpływa pozytywnie na stan naszej skóry, włosów, a także paznokci. Dodatkowo, przeciwdziała procesom zapalnym czy podrażnieniom. Krzem wspiera odbudowę kości, chrząstek, a także innych elementów tkanki łącznej. O jego suplementację powinny zadbać w szczególności osoby, które doznały złamań kości, a także pacjenci po operacjach ortopedycznych. O odpowiednie stężenie krzemu w swoim organizmie powinny zadbać także osoby zmagające się z chorobą zwyrodnieniową lub krzywicą.

3. Niedobór krzemu

Niedobór krzemu może powodować u pacjentów i pacjentek:

Wśród innych objawów niedoboru krzemu lekarze wymieniają:

  • osteoporozę,
  • miażdżycę,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu immunologicznego,
  • problemy układu kostno-stawowego,
  • krwotoki z nosa,
  • zaburzenia wzrostu u dzieci,
  • dolegliwości bólowe.

4. Zapotrzebowanie na krzem

Dzienne zapotrzebowanie na krzem w przypadku osób dorosłych waha się między 20 a 30 mg dziennie. W przypadku kobiet ciężarnych, kobiet karmiących piersią, osób po operacjach kości zapotrzebowanie to jest jeszcze wyższe. Po suplementy z krzemem powinny również sięgać osoby w podeszłym wieku, ponieważ ilość tego pierwiastka w tkankach maleje wraz z wiekiem.

5. Występowanie krzemu

Krzem występuje w wielu produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Największa ilość tego pierwiastka obecna jest w skrzypie polnym, podbiale, turczycy piaskowej, a także liściach pokrzywy. Krzem jest również składnikiem:

  • szczypiorku,
  • czosnku,
  • niepalonej kaszy gryczanej,
  • płatków owsianych,
  • otrębów,
  • brązowego ryżu.
  • wody źródlanej,
  • szparagów,
  • prosa,
  • jęczmienia,
  • szpinaku,
  • ogórków,
  • moreli,
  • truskawek.

Osoby, które chcą zadbać o odpowiednie stężenie krzemu w organizmie, powinny wybierać naturalne i nieprzetworzone produkty żywnościowe.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze