Kucharze apelują do MZ. Ich praca to "zagrożenie dla zdrowia i życia"

Pracownicy branży gastronomicznej chcą, aby resort zdrowia uznał ich zawód za pracę w warunkach szkodliwych. Wraz ze specjalistami ds. zdrowia publicznego skierowali do MZ pismo. "Najnowsze badania naukowe jednoznacznie wskazują" - tak zaczyna się petycja przedstawicieli sektora gastronomicznego.

Kucharze apelują do MZ. Ich praca to "zagrożenie dla zdrowia i życia"Kucharze apelują do MZ. Ich praca to "zagrożenie dla zdrowia i życia"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock/PAP - fot. Paweł Supernak
Aleksandra Zaborowska

Praca w gastronomii pełna zagrożeń?

Do Ministerstwa Zdrowia trafiła petycja, w której kucharze oraz specjaliści ds. zdrowia publicznego apelują o uznanie pracy w kuchni za pracę w warunkach szkodliwych.

"Najnowsze badania naukowe jednoznacznie wskazują, że praca w kuchniach, szczególnie tych wykorzystujących kuchenki gazowe, wiąże się z długotrwałym narażeniem na szkodliwe substancje chemiczne" - czytamy w petycji z 2 czerwca 2025.

Wśród wskazanych substancji znajdują się m.in.:

Choć w warunkach domowych kontakt z tymi związkami bywa krótkotrwały i sporadyczny, w kuchniach komercyjnych pracownicy są narażeni na ich działanie przez wiele godzin dziennie, często w słabo wentylowanych pomieszczeniach.

Petycja do Ministerstwa Zdrowia z dn. 2 czerwca 2025
Petycja do Ministerstwa Zdrowia z dn. 2 czerwca 2025 © gov.pl

Wniosek poparty badaniami

Petycja nie opiera się jedynie na subiektywnych odczuciach - jej autorzy przywołują najnowsze badania potwierdzające związek między warunkami pracy kucharzy a zwiększonym ryzykiem chorób układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworów.

Zdaniem sygnatariuszy te fakty powinny skutkować formalnym uznaniem zawodu kucharza za pracę w warunkach szkodliwych. Wiązałyby się z tym konkretne przywileje: dodatki za szkodliwe warunki pracy, skrócony czas pracy, czy wcześniejsze prawo do emerytury.

O co apelują autorzy petycji?

Wśród najważniejszych postulatów wymienia się:

  • regularne pomiary stężenia szkodliwych substancji w kuchniach komercyjnych i upublicznianie wyników,

  • wzmocnienie norm wentylacyjnych oraz skuteczniejszy nadzór ze strony inspekcji,

  • prowadzenie kampanii informacyjnych dla pracowników i pracodawców z sektora gastronomicznego,

  • wspieranie alternatywnych technologii, takich jak kuchnie indukcyjne, które nie generują toksycznych emisji.

Petycja to sygnał alarmowy, który powinien skłonić decydentów do refleksji nad rzeczywistymi warunkami pracy w gastronomii.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. MZ

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Prosty sposób na dłuższe życie. Ten nawyk chroni przed chorobami serca i przedwczesną śmiercią
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Serce ostrzega wcześniej, niż myślisz. Tych siedmiu objawów pod żadnym pozorem nie ignoruj
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Sześć milionów chorych i brak planu. Choroby płuc nadal bez krajowej strategii
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
Co sypiemy do świątecznych ciast? Mak i skórka pomarańczowa pod lupą fundacji Pro-Test
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
GIF wycofuje z obrotu serie plastrów leczniczych. Produkt nie działa, jak powinien
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Jedz, kiedy niedomaga serce. Te produkty wspomogą regenerację i spowolnią starzenie
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają
Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają