Trwa ładowanie...

Kwas octowy - właściwości, zastosowanie, wpływ na organizm

Kwas octowy to organiczny związek chemiczny powstający naturalnie w procesie fermentacji octowej. Ma bardzo wiele zastosowań. Wykorzystuje się go powszechnie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i innych gałęziach. Substancja w niskim stężeniu jest znana jako ocet spirytusowy. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

spis treści

1. Co to jest kwas octowy?

Kwas octowy (kwas etanowy, CH3COOH) to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych, który powstaje w procesie fermentacji octowej. Jako pierwszy wyizolował go z octu Dżabir Ibn Hajjan. Produkcję czystego związku rozpoczęto po roku 1700, gdy Georg Ernst Stahl dokonał destylacji kwasu octowego z octu.

Dziś produkcja kwasu octowego na skalę przemysłową odbywa się w na drodze syntez chemicznych (utlenianie butanu, karbonylowanie metanolu, niskooktanowych benzyn lub aldehydu octowego). Inną metodą produkcji kwasu octowego jest fermentacja octowa alkoholu etylowego (otrzymywanego w procesie fermentacji alkoholowej cukrów).

2. Właściwości kwasu octowego

Kwas octowy to bezbarwna substancja żrąca o charakterystycznym, kwaśnym smaku, która wykazuje właściwości bakteriobójcze. Wdychanie jego ostrego zapachu powoduje drażnienie błon śluzowych.

Substancja dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma właściwości silnie higroskopijne(czyli pochłaniające wilgoć) oraz wysoką temperaturę wrzenia. Nie jest odporna na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza, tworząc charakterystyczne sople. To stąd wzięła się zastępcza nazwa kwasu octowego: kwas octowy lodowaty (to czysty kwas octowy, o stężeniu w okolicy 100%). Kwas octowy najczęściej używany jest w postaci rozcieńczonej, a w zależności od stężenia stosuje się zwyczajowe nazwy jego roztworów. Roztwór o stężeniu 70%–80% nazywa się esencją octową. Roztwór, w którym stężenie kwasu octowego wynosi 6%–10% to ocet spożywczy.

Gdzie kupić kwas octowy? Można go znaleźć w sklepach internetowych i stacjonarnych z odczynnikami laboratoryjnymi. Cena kwasu octowego 80-procentowego wynosi około 20 zł za litr. Kwas octowy o stężeniu 99,5 procent jest dwa razy droższy. Ocet można kupić w każdym sklepie spożywczym. Kosztuje kilka złotych.

3. Zastosowanie kwasu octowego

Ze względu na swoje właściwości, kwas octowy jest wykonywany przez producentów żywności jako regulator pH i konserwant. Zabija wirusy i grzyby, przedłużając trwałość produktów. Jest także popularnym dodatkiem smakowym. Występuje pod nazwą E260.

W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystuje się do marynowania warzyw: ogórków, grzybów i patisonów, a także owoców. Można go również znaleźć w składzie serów serwatkowych, marynat, majonezów, chlebie czy produktach dla dzieci.

W przemyśle kwas octowy wykorzystuje się do garbowania skór, farbowania tkanin i produkcji sztucznego jedwabiu, wytwarzania środków czyszczących i dezynfekujących, przemysłowego uzdatniania wody i usuwania kamienia kotłowego w systemach grzewczych. Stosuje się go produkcji papierosów, barwników do włosów, mydła w płynie, karmy dla zwierząt czy leków (aspiryny, leków przeciwbakteryjnych, antybiotyków).

Kwas octowy jest także substratem wielu syntez chemicznych. Stosuje się go do otrzymywania takich substancji jak bezwodnik octowy czy estry kwasu octowego i chloroooctowego.

Rozcieńczony kwas octowy to ocet spożywczy (6 lub 10 procent). Roztwór powstaje w procesie fermentacji octowej z alkoholu etylowego. Dodaje się do przetworów, ale i wykorzystuje do czyszczenia zabrudzonych powierzchni, przy oparzeniach, ukąszeniach przez owady czy leczenia grzybicy stóp. Kwas octowy znajduje się nie tylko w occie spirytusowym, ale w każdym occie spożywczym: ryżowym, jabłkowym czy winnym.

4. Wpływ kwasu octowego na organizm

Kwas octowy jest nieszkodliwy dla zdrowia i życia. Konsumowanie produktów spożywczych, które go zawierają, jest bezpieczne. Nie stwierdzono skutków ubocznych stosowania kwasu octowego w kuchni i przemyśle.

Co więcej mówi się o tym że spożywanie kwasu octowego w niskim stężeniu może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania dowodzą, że substancja może:

Stosując kwas octowy w wysokim stężeniu należy pamiętać, że z uwagi na właściwości higroskopijne oblanie kwasem skóry może doprowadzić do niegroźnych poparzeń lub reakcji alergicznych. Ponadto nadmierne spożycie kwasu octowego prowadzi do podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, co powoduje uszkodzenie przełyku oraz dziąseł. Może również wywoływać reakcje alergiczne oraz negatywnie wpływać na poziom potasu we krwi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.