Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kwas palmitynowy – właściwości, zastosowanie i występowanie

Avatar placeholder
13.03.2024 15:12
Kwas palmitynowy należy do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych.
Kwas palmitynowy należy do grupy nasyconych kwasów tłuszczowych. (Adobe Stock)

Kwas palmitynowy to związek organiczny, który należy do grupy kwasów tłuszczowych nasyconych. Najbardziej bogatym źródłem kwasu są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Można go znaleźć głównie w mięsie oraz w oleju palmowym.

spis treści

1. Co to jest kwas palmitynowy?

Kwas palmitynowy (Palmitic Acid), inaczej kwas heksadekanowy, to związek organiczny i nasycony wyższy kwas karboksylowy o wzorze C15H31COOH. Występuje w postaci estrów glicerynowych w olejach roślinnych oraz tłuszczach zwierzęcych.

Gdzie występuje kwas palmitynowy? Ten najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie kwas tłuszczowy. Jego najbardziej bogatym źródłem jest olej palmowy, mięso i nabiał. Wydobywa się go z tłuszczów za pomocą zmydlania. Proces produkcji może obejmować hydrolizę tłuszczów lub przebiegać syntetycznie.

Kwas palmitynowy jest białą substancją o stałym stanie skupienia. Bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym i eterze, nie rozpuszcza się w wodzie. Topi się w temperaturze około 63 stopni Celsjusza. Pomiędzy atomami węgla ma tylko wiązania pojedyncze.

2. Kwas palmitynowy - zastosowanie

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Kwas palmitynowy wykorzystuje się w różnych dziedzinach przemysłu – do produkcji kosmetyków, środków pomocniczych (hydrofobizujących) dla przemysłu tekstylnego, olejów smarowych i wiele więcej.

Substancja odnajduje się głównie w produkcji mydła. Sole kwasu palmitynowego – palmitynian sodu i palmitynian potasu – to jegp podstawowy składnik.

Kwas palmitynowy w kosmetyce

Kwas palmitynowy to emulgator i składnik umożliwiający powstanie emulsji (umożliwia stworzenie emulsji, reguluje jej lepkość i tworzy pianę) oraz emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ogranicza utratę wilgoci

Tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Dzięki temu zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy, nadaje połysk. Warto pamiętać, że stosowany na skórę w stanie czystym może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników.

3. Kwas palmitynowy a zdrowie

Kwas palmitynowy może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na organizm człowieka. Kluczowa jest ilość oraz rodzaj spożywanych tłuszczów.

Specjaliści są zdania, że substancja bierze udział w regulacji wydzielania hormonów, w przekazywaniu sygnałów między komórkami organizmu i w reakcjach odpornościowych.

Tym samym zbyt duże spożycie kwasu palmitynowego podnosi poziom cholesterolu we krwi, głównie cholesterolu LDL, co przyczynia się do powstawania złogów w naczyniach krwionośnych, tworzenia się blaszek miażdżycowych i miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych (np. nadciśnienie tętnicze), także otyłości, zaburzeń trawienia czy depresji. Wiąże się także ze spadkiem odporności.

Co zatem robić? Dietetycy i lekarze zalecają ograniczenia spożywania tłuszczów nasyconych na rzecz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Źródła kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe, w zależności od liczby podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym, dzieli się na:

  • kwasy tłuszczowe nasycone (brak podwójnych wiązań),
  • kwasy tłuszczowe nienasycone (różna liczba podwójnych wiązań).

Najczęściej występujące w żywności nasycone kwasy tłuszczowe to:

Ich źródłem są najczęściej produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, masło czy tłuste mięsa i wędliny, ale i roślinnego. Można je znaleźć w tłuszczu kokosowym oraz palmowym.

Kwasy tłuszczowe nienasycone to:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone. To na przykład kwas oleinowy. Jego bogatym źródłem jest oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy.
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla organizmu, który nie może ich sam syntetyzować. Konieczne jest ich dostarczanie wraz z dietą. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należą one do dwóch rodzin: omega-3 i omega-6.

Przedstawicielem rodziny omega-6 jest kwas linolowy, który w dużej ilości występuje między innymi w oleju słonecznikowym i oleju z pestek winogron. Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych rodziny omega-3 zalicza się kwas: alfa-linolenowy, EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy).

Bardzo dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego jest olej lniany, rzepakowy i sojowy. Źródłem EPA i DHA są ryby i owoce morza oraz algi.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze