Trwa ładowanie...

Lactobacillus – gatunki, występowanie i działanie

Avatar placeholder
10.01.2023 17:35
Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich grup bakterii kwasu mlekowego.
Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich grup bakterii kwasu mlekowego. (Adobe Stock)

Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich grup bakterii kwasu mlekowego. Są obecne w przewodzie pokarmowym i układzie moczowo-płciowym, ale i w probiotycznych suplementach diety oraz żywności fermentowanej i kiszonej. Jak działają? Kiedy szczególnie warto po nie sięgać?

spis treści

1. Co to jest Lactobacillus?

Lactobacillus to Gram-dodatnie pałeczki bakterii należące do rodziny Lactobacillaceae. Są najbardziej liczne spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. Nie wytwarzają przetrwalników. Większość bakterii z rodzaju Lactobacillus jest zdolna do zamiany laktozy i innych prostych cukrów w kwas mlekowy.

Jego obecność w układzie pokarmowym i rozrodczym kobiet umożliwia utrzymanie właściwego zakwaszenia środowiska dla życia dobroczynnej flory bakteryjnej. Co istotne, ilość produkowanego kwasu mlekowego różni się w zależności od poszczególnych gatunków bakterii. Lactobacillus produkują również kwas octowy, mrówkowy, dwutlenek węgla i etanol.

2. Gatunki Lactobacillus

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Lactobacillus to rodzaj bakterii obejmujący około 150 różnych gatunków. Najbardziej znane i cenione to:

  • L. acidophilus (Lactobacillus acidophilus),
  • l. gasseri (Lactobacillus gasseri),
  • L. plantarum (Lactobacillus plantarum),
  • L. reuteri (Lactobacillus reuteri),
  • L. rhamnosus (Lactobacillus rhamnosus).
  • L. casei (Lactobacillus casei).

3. Gdzie występują Lactobacillus?

U człowieka Lactobacillus są obecne w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej) oraz u kobiet w pochwie. Najwięcej bytuje ich w jelicie grubym. Jest to tak zwana flora fizjologiczna (prawidłowa, niezwiązana z procesami chorobowym). Do przeżycia mikroorganizmy potrzebują lokalizacji bogatych w węglowodany, aminokwasy i pochodne nukleotydów.

Niektóre gatunki Lactobacillus są stosowane na skalę przemysłową. Wykorzystuje się je w produkcji:

  • nabiału, np. jogurtów, kefirów czy maślanki, także w celu wzbogacenia ich właściwości probiotycznych,
  • kiszonej kapusty, kiszonych ogórków,
  • sianokiszonki,
  • kwaśnego piwa,
  • probiotyków (preparaty Lactobacillus). Pałeczki kwasu mlekowego dostępne są w postaci preparatów doustnych (kapsułki, tabletki, tabletki do ssania, tabletki do żucia, krople, zawiesina, proszek do sporządzania roztworu czy zawiesiny i inne) oraz produktów dopochwowych (kapsułki i tabletki dopochwowe, żel dopochwowy).

4. Działanie Lactobacillus

Lactobacillus są bardzo powszechne. Naturalnie występują w organizmach ludzi, ale także zwierząt. Aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę jelitową. Są bardzo pożądane i pożyteczne. Mają dobroczynny wpływ na kondycję układu pokarmowego, odporność i stan zdrowia.

Probiotyk Lactobacillus, w zależności od preparatu, przywraca i pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej jelit lub pochwy, ponieważ:

  • korzystnie wpływa na florę jelitową, pomaga utrzymać prawidłowy poziom dobrych bakterii w organizmie,
  • wspiera fermentację składników pokarmowych,
  • wpływa na stymulację systemu odpornościowego (wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomaga stymulować układ odpornościowy),
  • ma zdolność zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych (dzięki produkcji bakteriocyn, które działają hamująco na inne bakterie),
  • wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydzielane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny,
  • w drogach rodnych kobiet rozkłada glikogen zawarty w nabłonku pochwy do kwasu mlekowego, zapewniając odpowiednią kwasowość wydzieliny pochwy. Kwaśne środowisko pochwy hamuje kolonizację bakterii chorobotwórczych.

5. Wskazania do suplementacji Lactobacillus

W wielu sytuacjach skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym czy rozrodczym może ulegać zmianie. To zwykle wywołuje wiele objawów i dolegliwości. Pojawiają się zaparcia, biegunki, bóle brzucha, a także infekcje intymne.

W takiej sytuacji, by odbudować prawidłowy skład fory bakteryjnej, warto sięgać po preparaty zawierające pałeczki Lactobacillus. Wdraża się je w celu przywrócenia i regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed nadkażeniami grzybiczymi, wirusowymi i wtórnymi niedoborami witamin. W zależności od preparatu i wskazań producenta podaje się je raz lub kilka razy na dobę.

Wskazaniem do zażywania preparatów zawierających pałeczki kwasu mlekowego jest:

  • antybiotykoterapia, okres po zakończonej antybiotykoterapii,
  • leczenie biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych, podróżnych,
  • postępowanie dietetyczne AZS (atopowe zapalenie skóry),
  • zaburzenia czynnościowe jelit, zaparcia, zaburzeniach trawienia,
  • schorzenia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zakażenia bakterią Helicobacter pylori,
  • infekcje dróg moczowo-płciowych, leczenie upławów i stanów zapalnych narządów rodnych (stosowane w postaci globulek dopochwowych).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze