Trwa ładowanie...

Lactobacillus – gatunki, występowanie i działanie

Lactobacillus to najliczniejsze spośród wszystkich grup bakterii kwasu mlekowego. Są obecne w przewodzie pokarmowym i układzie moczowo-płciowym, ale i w probiotycznych suplementach diety oraz żywności fermentowanej i kiszonej. Jak działają? Kiedy szczególnie warto po nie sięgać?

spis treści

1. Co to jest Lactobacillus?

Lactobacillus to Gram-dodatnie pałeczki bakterii należące do rodziny Lactobacillaceae. Są najbardziej liczne spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. Nie wytwarzają przetrwalników. Większość bakterii z rodzaju Lactobacillus jest zdolna do zamiany laktozy i innych prostych cukrów w kwas mlekowy.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Jego obecność w układzie pokarmowym i rozrodczym kobiet umożliwia utrzymanie właściwego zakwaszenia środowiska dla życia dobroczynnej flory bakteryjnej. Co istotne, ilość produkowanego kwasu mlekowego różni się w zależności od poszczególnych gatunków bakterii. Lactobacillus produkują również kwas octowy, mrówkowy, dwutlenek węgla i etanol.

2. Gatunki Lactobacillus

Lactobacillus to rodzaj bakterii obejmujący około 150 różnych gatunków. Najbardziej znane i cenione to:

  • L. acidophilus (Lactobacillus acidophilus),
  • l. gasseri (Lactobacillus gasseri),
  • L. plantarum (Lactobacillus plantarum),
  • L. reuteri (Lactobacillus reuteri),
  • L. rhamnosus (Lactobacillus rhamnosus).
  • L. casei (Lactobacillus casei).

3. Gdzie występują Lactobacillus?

U człowieka Lactobacillus są obecne w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej) oraz u kobiet w pochwie. Najwięcej bytuje ich w jelicie grubym. Jest to tak zwana flora fizjologiczna (prawidłowa, niezwiązana z procesami chorobowym). Do przeżycia mikroorganizmy potrzebują lokalizacji bogatych w węglowodany, aminokwasy i pochodne nukleotydów.

Niektóre gatunki Lactobacillus są stosowane na skalę przemysłową. Wykorzystuje się je w produkcji:

  • nabiału, np. jogurtów, kefirów czy maślanki, także w celu wzbogacenia ich właściwości probiotycznych,
  • kiszonej kapusty, kiszonych ogórków,
  • sianokiszonki,
  • kwaśnego piwa,
  • probiotyków (preparaty Lactobacillus). Pałeczki kwasu mlekowego dostępne są w postaci preparatów doustnych (kapsułki, tabletki, tabletki do ssania, tabletki do żucia, krople, zawiesina, proszek do sporządzania roztworu czy zawiesiny i inne) oraz produktów dopochwowych (kapsułki i tabletki dopochwowe, żel dopochwowy).

4. Działanie Lactobacillus

Lactobacillus są bardzo powszechne. Naturalnie występują w organizmach ludzi, ale także zwierząt. Aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę jelitową. Są bardzo pożądane i pożyteczne. Mają dobroczynny wpływ na kondycję układu pokarmowego, odporność i stan zdrowia.

Probiotyk Lactobacillus, w zależności od preparatu, przywraca i pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej jelit lub pochwy, ponieważ:

  • korzystnie wpływa na florę jelitową, pomaga utrzymać prawidłowy poziom dobrych bakterii w organizmie,
  • wspiera fermentację składników pokarmowych,
  • wpływa na stymulację systemu odpornościowego (wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomaga stymulować układ odpornościowy),
  • ma zdolność zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych (dzięki produkcji bakteriocyn, które działają hamująco na inne bakterie),
  • wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydzielane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny,
  • w drogach rodnych kobiet rozkłada glikogen zawarty w nabłonku pochwy do kwasu mlekowego, zapewniając odpowiednią kwasowość wydzieliny pochwy. Kwaśne środowisko pochwy hamuje kolonizację bakterii chorobotwórczych.

5. Wskazania do suplementacji Lactobacillus

W wielu sytuacjach skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym czy rozrodczym może ulegać zmianie. To zwykle wywołuje wiele objawów i dolegliwości. Pojawiają się zaparcia, biegunki, bóle brzucha, a także infekcje intymne.

W takiej sytuacji, by odbudować prawidłowy skład fory bakteryjnej, warto sięgać po preparaty zawierające pałeczki Lactobacillus. Wdraża się je w celu przywrócenia i regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed nadkażeniami grzybiczymi, wirusowymi i wtórnymi niedoborami witamin. W zależności od preparatu i wskazań producenta podaje się je raz lub kilka razy na dobę.

Wskazaniem do zażywania preparatów zawierających pałeczki kwasu mlekowego jest:

  • antybiotykoterapia, okres po zakończonej antybiotykoterapii,
  • leczenie biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych, podróżnych,
  • postępowanie dietetyczne AZS (atopowe zapalenie skóry),
  • zaburzenia czynnościowe jelit, zaparcia, zaburzeniach trawienia,
  • schorzenia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zakażenia bakterią Helicobacter pylori,
  • infekcje dróg moczowo-płciowych, leczenie upławów i stanów zapalnych narządów rodnych (stosowane w postaci globulek dopochwowych).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza