Leczniczy wywar z kości — właściwości i przepis
Rosół z kury to domowy sposób na przeziębienie. Łagodzi objawy i skraca czas trwania choroby. Okazuje się, że na skutek długotrwałego gotowania, wywar z kości zyskuje dodatkowe prozdrowotne właściwości. Ma pozytywny wpływ na układ kostny i pokarmowy.
1. Przepis na wywar z kości
Lista składników:
- kości kurczaka, wieprzowe, wołowe lub rybie ości,
- marchew,
- seler,
- pietruszka,
- cebula,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
Wybrane kości (najlepsze są żebra wołowe i udka kurze, ponieważ zawierają duże ilości chrząstki) należy umyć i podzielić na części. Im mniejsze kawałki uda nam się uzyskać, tym wywar szybciej będzie gotowy. Ponadto do zupy przedostanie się większa ilość szpiku. Umieszczamy kości w garnku, zalewamy je wodą. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 8 godzin. Optymalnie czas przygotowania wywaru powinien wynieść 24 godziny (można to robić z przerwami).
Pod koniec gotowania kości powinny się rozpadać, uwalniając cenne dla zdrowia składniki odżywcze. W celu poprawienia smaku zupy możemy dolać wywar z warzyw. Dodajemy go pod koniec gotowania kości (ok. 2-3 godziny przed zdjęciem garnka z ognia).
Ze względu na to, że przygotowanie wywaru z kości jest czasochłonne, najlepiej przygotować wywar w większych ilościach. Możemy go przechowywać w lodówce przez 5 dni.
2. Właściwości wywaru z kości
Długotrwałe gotowanie wywaru pozwala wydobyć z kości dobroczynne właściwości. Jest on bogaty w takie składniki mineralne jak magnez, wapń, potas i fosfor. Tylko w tej zupie występują one w tak dużym natężeniu i łatwo przyswajalnej formie. Dzięki tym pierwiastkom i działaniu przeciwzapalnemu wywar wzmacnia układ odpornościowy.
Ponadto ma on pozytywny wpływ na układ kostny, ponieważ w trakcie przygotowywania wywaru rozgotowują się chrząstki, które są bogate w kolagen i elastynę. Dostarcza on też substancji, które wchodzą w skład suplementów diety wzmacniających stawy: glikozaminoglikanów i chondroityny. Jeśli będziemy pić ten wywar regularnie, zmniejszymy podatność na kontuzje. Powinny go stosować osoby borykające się artretyzmem, chorobami stawów i tkanki łącznej. Dzięki obecności potasu wywar zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy.
Wywar poprawi też stan naszej cery. Obecny w nim kolagen regeneruje tkankę łączną, skórę i paznokcie. Zapobiega więc starzeniu się, a także niweluje jego objawy, takie jak zmarszczki, wiotczenie i suchość skóry (białko kolagenowe odżywia organizm od środka). Ponadto stymuluje procesy antyoksydacyjne w komórkach ciała.
Przeczytaj także
Co więcej, wywar z kości ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Kolagen wykazuje właściwości regenerujące. Chroni śluzówkę przewodu pokarmowego. Do menu powinny włączyć go osoby zmagające się ze stanami zapalnymi żołądka i jelit. Pomaga on w chorobie refluksowej i zespole jelita drażliwego. Wywar ten wspomaga też trawienie. To zasługa żelatyny, która jest widoczna na schłodzonej zupie. W wywarze z kości znajdują się też aminokwasy: prolina i glicyna, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.