2 z 7Kwas acetylosalicylowy i ibuprofen
Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) i ibuprofen to substancje, które chętnie mieszamy z alkoholem. Czasem zdarza się, że w ciągu dnia przyjmujemy leki przeciwbólowe, a wieczorem sięgamy po piwo lub wino.
Połączenie aspiryny z alkoholem zwiększa ryzyko uszkodzenia śluzówki żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy i krwawień z układu pokarmowego.
Najbardziej podatne są osoby nadużywające alkoholu.
Wyjątkiem jest Alka-zelcer, który ma w swoim składzie substancje neutralizujące niekorzystne działanie kwasu acetylosalicylowego.
W przypadku ibuprofenu, jego zażywanie wraz z alkoholem może powodować problemy z błoną śluzową żołądka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wyjaśniamy, dlaczego niektórym po alkoholu "urywa się film"